Званичан назив
ШВАЈЦАРСКА КОНФЕДЕРАЦИЈА
Државно уређење
Конфедерација
Главни град
Берн
Шеф државе
Ги Пармелан (Guy Parmelin)
Министар спољних послова
Игнацио Касис (Ignazio Cassis)
Датум успостављања билатералних односа
1879. године

Политички односи

Билатерални односи Швајцарске и Србијесе оцењују као добри и у успону. За време трајања санкција и југословенске кризе 1990-тих, Швајцарска је континуирано пружала хуманитарну помоћ, намењену првенствено интерно расељеним и избеглим лицима. Швајцарска је признала ЈПНК. Од 2000.г. односи са Србијом добијају на динамици и долази до интензивирања политичког дијалога.Након консекутивног председавање ОЕБС 2014/2015.г. политички односи су добили нову димензију, политичке консултације се одржавају на годишњем нивоу, а Србија је означена као важан партнер и спона између истока и запада.
Билатералне посете:
- Председница Националног већа И. Море је посетила Србију 9. новембра 2020.г.
- Председник Р. Србије А. Вучић и председница Владе А. Брнабић учествовали су на 50. заседању Светског економског форума у Давосу (20-24.1.2020.г.).
-Председник Р. Србије А. Вучић је учествовао на „Стратешком дијалогу о Западном Балкану" (7-8. новембра 2019.г. у Женеви)
- Председница Владе Р. Србије Ана Брнабић је посетила Швајцарску 2-3. септембра 2019.г.
Значајне личности у историји билатералних односа – Др РудолфАрчибалдРајс, професор хемије на Универзитету у Лозани, криминолог, форензичар, публициста, пријатељ Србије за време и после Првог светског рата. Пријавио се за добровољца и од 1914-1918.г. био је на фронтовима са српском војском. Лично се ангажовао око збрињавања српске сирочади у Швајцарској и помоћи српском становништву које је остало у окупираној земљи и својим ауторским радовима пружио изузетан допринос сагледавању Србије на међународном плану.

 

Економски односи

Економски односи Србије и Швајцарске могу се оценити као традиционално добри и разноврсни, будући да обухватају све аспекте привредне сарадње. Споразумом о слободној трговини са државама ЕФТА (Швајцарска, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн) омогућени су бесцарински извоз српских производа и нове инвестиције. Швајцарска је наш најзначајнији спољнотрговински партнер у оквиру ЕФТА.
Према обиму робне размене Швајцарска је 26. партнер Србије, према висини нашег извоза је такође на 26. месту, а према висини увоза на 22. У периоду јануар-новембар 2020. године укупан извоз из Србије износио је 142,1 милиона евра, а увоз 266,8 милиона евра.На територији Србије регистровано је 543 активних привредних субјеката чији су већински власници држављани Швајцарске и они запошљавају више од 11000 радника.
Међу највећих 20 српских извозника у Швајцарску у 2019. налазе се компаније које послују у оквиру швајцарских концерна попут: MikrotecOptikaKać ( MikropAG) Tobler-Skele (ToblerAG) TelsonicdooKać (TelsonicHoldingAG), као и SerbiaZIJINBorCooper, док се међу 20 највећих увозника из Швајцарске налазе: Rochedoo Beograd (ROCHE FINANZ AG),PhilipMorris,Syngenta Agro (SyngentaCropProtection AG),SIKA Srbija (SIKA AG) и Nestle Adriatic S ( NESTLE S.A.).
Швајцарска је на листи највећих инвеститора у српску привреду. У 2019. улагања износе 448,4 мил. евра. У 2019. реализацију инвестиционог пројекта у Србији започела је још једна компанија из Швајцарске – BarryCallebaut – изградња фабрике чоколаде и какао производа у Новом саду у виду улагања од 45 милиона евра и отварања 100 радних места.
Швајцарска је такође међу највећим донаторима развојне и хуманитарне помоћи, а вредност средстава пласираних у последњих 30 година износи готово 400 милиона франака.

 

Уговорно стање

На снази је 51 билатерални уговор, неки од њих су:

Конвенција о издавању криваца између Швајцарске и Србије (28.11.1887.г.)

Конвенција о настањивању и конзулству између Краљевине Србије и Швајцарске Конфедерације (16.2.1888.г.)

Споразум о трговини и привредној сарадњи између Савезне Републике Југославије и Швајцарске Конфедерације (21.11.2001.г.)

Уговор између Савета министара Србије и Црне Горе и Швајцарског савезног већа о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину (13.4.2005.г.)

Споразум између Србије и Црне Горе и Швајцарске Конфедерације о подстицању и узајамној заштити улагања (7.12.2005.г.)

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Берну: http://www.berne.mfa.gov.rs/ 

Амбасада Швајцарске у Београду: http://www.eda.admin.ch/belgrade 

Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011/306 8326, Е-пошта: oev@mfa.rs