ВИЗНИ РЕЖИМ                                                                                                          

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *Безвизни режим се не односи на носиоце биометријских пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа. Такође, безвизни режим важи само за туристичка путовања. Рад на црно, па тако и чување деце уз новчану надокнаду, нису дозвољени.

Путни лист је путна исправа која се издаје ради повратка у Р. Србију у случају губитка пасоша. Носиоци  путног листа који авионом транзитирају кроз Швајцарску не могу напуштати међународну зону аеродрома. "

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19                                                                                            

Лица која улазе у Швајцарску путем авиона или аутобуса, најраније 48 сати пре уласка, морају попунити електронски формулар (Einreiseformular/Entry form), који могу наћи на следећем линку: https://swissplf.admin.ch/formular Формулар не морају попуњавати лица која су у транзиту без заустављања. По успешној регистрацији, биће примљен QR код, који је потребно чувати због контроле на граници. Казна за непопуњавање формулара је 100 ЦХФ.
С обзиром на то да се Србија и даље налази на листи ризичних земаља Државног секретаријата за миграције Швајцарске, долазак у туристичке сврхе (до 90 дана) је могућ само за лица која су вакцинисана неком од вакцина које признаје Швајцарска: Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech), COVID-19 Vaccine Janssen (Johnson & Johnson), Vaxzevria (AstraZeneca), Sinovac i Sinopharm.
Носиоци швајцарских пасоша и швајцарских дозвола боравка могу да уђу у Швајцарску у сваком тренутку, с тим што лица старија од 16 година која нису вакцинисана и/или прележала корона вирус, независно од тога из које државе долазе, морају да поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата или брзи антигенски тест не старији од 24 сата (показује се на захтев граничних органа, као и приликом укрцавања у авион/аутобус). За оне који долазе из неке од држава са забрињавајућом варијантом вируса, обавеза поседовања теста примењује се већ на старије од 6 година.
Лица која не морају да имају негативан PCR/антиген тест пре поласка на пут за Швајцарску су: лица која су потпуно вакцинисана неком вакцином коју признаје Швајцарска и/или која су прележала корона вирус, млађи од 16 година (осим уколико не улазе у Швајцарску из неке од држава са забрињавајућом варијантом вируса), лица у транзиту која не напуштају подручје швајцарских аеродрома (осим уколико не улазе у Швајцарску из неке од држава са забрињавајућом варијантом вируса), лица која могу да докажу медицинском документацијом да морају да се хитно транспортују у Швајцарску ради лечења, лица која могу да докажу медицинском документацијом да не могу да имају негативан тест.
Транзит је дозвољен за држављане Србије који поседују боравишну дозволу или визу типа D земље у коју путују у Шенген зони, као и за оне који су вакцинисани неком од вакцина које признаје Швајцарска и поседују одговарајућу потврду. Лица млађа од 18 година могу да транзитирају кроз Швајцарску у пратњи одрасле вакцинисане особе. Лица која нису вакцинисана, али поседују одобрење за улазак и краћи боравак до 90 дана одредишне државе у Шенген зони, могу ући у Шенген зону само путовањем директно у одредишну земљу – не смеју да транзитирају преко Швајцарске. Путовање из Србије преко Швајцарске у неку другу земљу изван Шенген зоне (и назад) није дозвољено, осим ако се користи транзит преко међународних аеродрома Цирих и Женева и не напушта транзитна зона аеродрома.
Лица која су 10 дана пре доласка у Швајцарску боравила у некој од држава са забрињавајућом варијантом вируса (https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-p…), независно од тога да ли су вакцинисана или прележала корона вирус, морају да иду у карантин након уласка у Швајцарску. Лица која долазе из осталих држава, не морају да иду у карантин. Листу лица која могу бити изузета од обавезе подвргавања карантину, као и начине ранијег прекидања карантина, могуће је пронаћи на сајту Савезне службе здравља Швајцарске: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-p…
За више информација погледати: https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-p…
https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/sem/aktuell/faq-einreiseverweigeru…
Брзу проверу услова за улазак у Швајцарску могуће је извршити овде: https://travelcheck.admin.ch/home

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Р. Србије које је издао МУП РС - Координациона управа. Визе се прибављају у Амбасади Швајцарске у Београду која издаје визе и за Лихтенштајн. Визу није могуће прибавити на граничним прелазима. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 3 месеца од датума напуштања Швајцарске, док пасош мора бити издат у последњих 10 година. Пасош мора бити важећи у тренутку регулисања боравка.

Носиоци пасоша који поседују дозволу боравка у једној од држава чланица Шенген зоне или важећу визу за дужи боравак категорије „Д“ државе чланице Шенген зоне, нису у обавези да поседују пасош са роком важења од 3 месеца након датума напуштања територије Швајцарске. Такође, лица која поседују пасош Р. Србије који важи мање од 3 месеца, могу да напусте Швајцарску и опет да уђу на њену територију, ако поседују дозволу боравка „Б“ или „Ц“ категорије издату од стране надлежних швајцарских органа (резиденти). Међутим, овим лицима се скреће пажња да погранични органи Хрватске, Словеније и других држава на путу између Швајцарске и Србије, захтевају да пасош важи више од 90 дана од дана уласка у те земље, упркос чињеници да њихови носиоци имају регулисан боравак у Швајцарској. Стога се лицима којима пасош важи мање од 90 дана саветује да користе авио превоз од Швајцарске до Србије (и назад)“.

Швајцарски органи препоручују да се за малолетна лица која путују преко швајцарске границе у пратњи једног родитеља, треће особе или самостално, поседује изјава о сагласности родитеља или старатеља. У тој изјави морају бити наведене личне информације и број телефона, као и подаци о датуму путовања, дестинацији, трајању боравка и разлогу путовања. Препорука je да овај документ буде сачињен на једном од језика који су у службеној употреби у Швајцарској Конфедерацији (немачки, француски, италијански) или на енглеском језику. Не постоји посебна форма у којој овај документ мора бити сачињен; може бити написан у слободној форми.

Препоручује се поседовање полисе путног здравственог осигурања, с обзиром на веома скупе лекарске услуге, а може се десити и да потврду о осигурању затраже на увид погранични органи. У погледу уношења и изношења новца у готовини, нема ограничења, нити обавезе пријављивања, али је могуће да се на граничном преласку врши контрола порекла новца у случају да лице има више од 10.000 франака. Потребно је имати довољно средстава за боравак у Швајцарској, најмање 150 франака дневно. У погледу уношења акцизних роба, лица старија од 17 година могу унети 1 бокс цигарета, или 50 цигара или 250 грама дувана, највише 2 литра пића са садржајем алкохола до 15% и један литар пића са садржајем алкохола преко 15%. За уношење кућних љубимаца потребна је ветеринарска књижица, односно „пасош“ са уписаним свим вакцинама. За више информација потребно је погледати сајт швајцарске царине: www.ezv.admin.ch

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Споразум између Републике Србије и Швајцарске Конфедерације о социјалној сигурности, који је ступио на снагу 01.01.2019. године, уређује питања инвалидског, старосног и породичног осигурања (рехабилитације, болести, материнства, отпремнине, ванредне пензије, начина обрачуна пензије и исплате давања), осигурања за случај повреде на раду и професионалне болести.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Општа санитарна ситуација је одлична, нема потребе за посебним вакцинама. Телефон хитне помоћи 144, а за случајеве тровања 145. Актуелну информацију о здравственој ситуацији у Швајцарској можете пронаћи на сајту Светске здравствене организације (www.who.int).

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Швајцарској је добра. Криминала има релативно мало. Контакти са полицијом су на кантоналном нивоу. Позивни бројеви за полицију су 112 и 117, помоћ на путу 140, за пожар 118. Дозвољена количина алкохола при вожњи је 0,5 промила.

ТРАНСПОРТ – Два највећа аеродрома су Цирих (+ 41 43 816 22 11) и Женева (+ 41 0848 192 020). На уласку у земљу може се купити вињета за превоз путевима по читавој територији Швајцарске у износу од 40 CHF и нема додатних такси, нити рампи на аутопутевима. Швајцарска има најразвијенију железничку мрежу у Европи, возови су брзи, тачни, комфорни, али и скупи. Повратна карта на релацији Берн-Цирих, другом класом, износи 110 CHF. Путна инфраструктура је веома развијена. Дозвољено је користити возачку дозволу Србије до 12 месеци боравка, након чега се она мора заменити за швајцарску возачку дозволу полагањем контролне вожње. Међународна возачка дозвола није потребна, као ни Зелени картон.

Дозвољена максимална брзина на аутопутевима је 120 километара на час. Саобраћајни прекршаји се строго санкционишу (све се снима камерама) и за прекорачење дозвољене брзине казна је од 40-260 CHF, у зависности од висине прекорачене брзине и да ли је прекорачење начињено у насељеном месту или на ауто-путу. Лицима која не измире казну за горе наведене прекршаје, може се догодити да им, приликом следећег доласка у Швајцарску, возило буде привремено одузето док не измире износ казне увећан за опомене и судске трошкове. За разговор мобилним телефоном или невезивање сигурносног појаса током вожње казна је 150 CHF, а за погрешно паркирање 40-120 CHF, у зависности од времена прекорачења, места паркирања и слично. Казне се, починиоцима који у Швајцарској бораве као туристи, достављају на кућну адресу у Републици Србији.

ОСТАЛО – Званична монета је швајцарски франак (CHF). Могуће је користити само међународне кредитне картице „виза“, „дајнерс“, „мастеркард“ итд. Цена превоза трамвајем или тролејбусом је од 2-4 CHF по вожњи. Цена таксијем за краћу вожњу у граду је 25 CHF. У ресторанима се ручак сервира од 12,00-14,00 (просечни мени је 40 CHF са једном чашом вина). Вечера је од 18,00-23,00 часова, а просечна цена са пићем, за двоје је око 100 CHF. Преноћиште у хотелу зависи од локације и категорије. Соба за двоје, са доручком, у хотелу са 3 звездице је од 160 CHF.

 

Контакти                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Швајцарској Конфедерацији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Берну (контакт телефони: +41 31 352 6353, +41 31 352 4996, електронске адресе: konzul@ambasadasrbije.ch и info@ambasadasrbije.ch интернет сајт: www.berne.mfa.gov.rs) и Генералном конзулату Републике Србије у Цириху (контакт телефон: +41 43 344 5630, +41 44 20 20273, електронскa адресa: info@konzulat.ch интернет сајт: www.zurich.mfa.gov.rs).