ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID- 19                                                                                                                     

Oд 3. фебруара у 21.00 час, улазак у Саудијску Арабију је забрањен лицима која су била у транзиту или боравила у некој од следећих држава: УАЕ, Египат, Либан, Турска, САД, ВБ, Немачка, Француска, Италија, Ирска, Португал, Швајцарска, Шведска, Бразил, Аргентина, ЈАР, Индија, Индонезија, Пакистан и Јапан. Забрана се односи и на путнике који су били у транзиту кроз било коју од наведених 20 држава у претходних 14 дана.

За улазак српских држављана је неопходна боравишна дозвола (iqama) са важећом визом или нека од следећих виза: пословна, радна или за посету (business, work or visit visa). Обавезан је негативан PCR тест, не старији од 48 сати, издат од лабораторија акредитованих у Р. Србији.

Напомињемо да посебна правила важе за сва лица која су боравила у или транзитирала кроз неку од држава у којима је откривен нови сој COVID -19. Неопходно је да две недеље бораве у некој од држава у којима нови сој COVID-19 није откривен. Србија није на тој листи и у овом тренутку наши држављани могу несметано да путују из Р. Србије, уз испуњење претходно наведених услова.

За информације о визама потребно је контактирати дипломатско-конзуларно представништво Саудијске Арабије.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ                                                                          

Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                        

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – У јануару 2021. епидемиолошка ситуација је стабилна са мање од 200 нових случајева инфекције  COVID-19 дневно. Министарство здравља Саудијске Арабије бележи пораст броја нових инфекција и уводи нове мере. Имајући у виду да се ситуација мења из сата у сат, неопходно је пажљиво пратити услове путовања.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Услед учесталих терористичких напада држављанима Р. Србије се не препоручује путовање у Саудијску Арабију. Даљи напади су могући, планирани или насумични, различитог интензитета. Мете могу бити аеродроми, тржни центри, ресторани или други симболи западне културе.

Због честих ракетних напада на међународни аеродром у Абхи не препоручује се путовање преко овог аеродрома. Аеродроми у Џеди и Ријаду се повремено затварају због напада, али за сада на њима није било веће штете нити повређених.

Имајући у виду да су јавне демонстрације у Саудијској Арабији забрањене, требало би избегавати јавне скупове.

Препоручује се опрез приликом кретања ван градова и главних путних праваца, а посебно у пограничним регијама са Јеменом, на југозападу земље, које су поприште спорадичних сукоба и у источној провинцији Катиф;

 

Контакти:                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Саудијској Арабији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Ријаду, путем следећег контакт телефона: +966114613010, мобилни телефон за хитне случајеве: +966555282559 и електронске адресе: embsrb.riyadh@yahoo.com