ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID- 19                                                                                                                     

Држављани Републике Србије који имају боравишну дозволу (iqama) са важећом визом или неку од следећих виза: пословна, радна или за посету, могу да уђу у земљу уз обавезан негативан PCR тест (не старији од 72 часа) и потврду о вакцинисању једном од следећих вакцина: две дозе Фајзер-Бионтек, две дозе Оксфорд-АстраЗенека, две дозе Модерна, једна доза Џонсон&Џонсон. Од 25. августа званично се признаје и Синофарм вакцина, али уз трећу дозу која је примљена у Саудијској Арабији (Фајзер или АстраЗенека).
Најдуже 72 часа пре поласка путника за Саудијску Арабију неопходно је извршити регистрацију података о имунизацији на интернет страници: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home. За потребе регистрације саудијско Министарство здравља искључиво признаје период од две недеље након друге дозе. Захтева се потврда успешне регистрације (SMS поруком, одштампаном потврдом са бројем регистрације, потврдом регистрације преко интернет странице Muqeem).
По уласку, обавезан је кућни карантин у трајању до 7 дана. Неопходно је путно здравствено осигурање које, између осталог, покрива пуно болничко лечење од COVID-19.
Невакцинисани путници морају у 7 дана у институционални карантин (хотел), где се раде два PCR теста, по доласку и одласку. Трошкови овог карантина се покривају уз авионску карту.
Сва наведена правила важе за лица од 8 година па на више.
За прекршиоце запрећена је новчана казна у износу од око 50000 USD, депортација и трајна забрана уласка у Саудијску Арабију.
Пре уласка обавезно је попуњавање формулара са основним информацијама и инсталација апликације Tawakkalna на мобилни телефон. Апликација одређује трајање карантина, а од 1. августа Саудијска Арабија увела је ограничење приступа јавним просторима за невакцинисане, на основу статуса у апликацији Tawakkalna. Лицима која имају статус „имунизован“ је дозвољен улазак у тржне центре, ресторане, радње и пијаце, уз проверу апликације.
За регистрацију вакцинације обављене у Србији у овој апликацији саудијско Министарство здравља повремено тражи легализацију уверења о вакцинацији, те се препоручује да се уверење легализује пре путовања.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ                                                                          

Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                        

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – У јануару 2021. епидемиолошка ситуација је стабилна са мање од 200 нових случајева инфекције  COVID-19 дневно. Министарство здравља Саудијске Арабије бележи пораст броја нових инфекција и уводи нове мере. Имајући у виду да се ситуација мења из сата у сат, неопходно је пажљиво пратити услове путовања.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Услед учесталих терористичких напада држављанима Р. Србије се не препоручује путовање у Саудијску Арабију. Даљи напади су могући, планирани или насумични, различитог интензитета. Мете могу бити аеродроми, тржни центри, ресторани или други симболи западне културе.

Због честих ракетних напада на међународни аеродром у Абхи не препоручује се путовање преко овог аеродрома. Аеродроми у Џеди и Ријаду се повремено затварају због напада, али за сада на њима није било веће штете нити повређених.

Имајући у виду да су јавне демонстрације у Саудијској Арабији забрањене, требало би избегавати јавне скупове.

Препоручује се опрез приликом кретања ван градова и главних путних праваца, а посебно у пограничним регијама са Јеменом, на југозападу земље, које су поприште спорадичних сукоба и у источној провинцији Катиф;

 

Контакти:                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Саудијској Арабији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Ријаду, путем следећег контакт телефона: +966114613010, мобилни телефон за хитне случајеве: +966555282559 и електронске адресе: embsrb.riyadh@yahoo.com