VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID- 19                                                                                                                     

Najduže 72 časa pre polaska putnika za Saudijsku Arabiju neophodno je izvršiti registraciju podataka o imunizaciji na internet stranici: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home. Zahteva se potvrda uspešne registracije (SMS porukom, odštampanom potvrdom sa brojem registracije, potvrdom registracije preko internet stranice Muqeem). Pre ulaska obavezno je popunjavanje formulara sa osnovnim informacijama i instalacija aplikacije Tawakkalna na mobilni telefon. Državljani Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu (rezidenti) su u obavezi da koriste platformu Quddum, u okviru Absheer aplikacije za registraciju pre dolaska.

Lica bez boravišne dozvole (nosioci vize za posete, biznis i turističke vize) ne mogu da uđu u Saudijsku Arabiju tranzitom kroz Tursku. Za ova lica takođe je zabranjen ulazak u Saudijsku Arabiju iz aerodroma u Džedi, Medini, Jenbuu, i Taifu, u periodu od 9. juna do 9 jula 2022. godine.

U Saudijskoj Arabiji važi ograničenje pristupa javnim prostorima za nevakcinisane, na osnovu statusa u aplikaciji Tawakkalna. Licima koja imaju status „imunizovan“ je dozvoljen ulazak u tržne centre, restorane, radnje i pijace, uz proveru aplikacije.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE                                                                          

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI                                                                                                        

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE:                                                                                                        

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – U januaru 2021. epidemiološka situacija je stabilna sa manje od 200 novih slučajeva infekcije  COVID-19 dnevno. Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije beleži porast broja novih infekcija i uvodi nove mere. Imajući u vidu da se situacija menja iz sata u sat, neophodno je pažljivo pratiti uslove putovanja.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Usled učestalih terorističkih napada državljanima R. Srbije se ne preporučuje putovanje u Saudijsku Arabiju. Dalji napadi su mogući, planirani ili nasumični, različitog intenziteta. Mete mogu biti aerodromi, tržni centri, restorani ili drugi simboli zapadne kulture.

Zbog čestih raketnih napada na međunarodni aerodrom u Abhi ne preporučuje se putovanje preko ovog aerodroma. Aerodromi u Džedi i Rijadu se povremeno zatvaraju zbog napada, ali za sada na njima nije bilo veće štete niti povređenih.

Imajući u vidu da su javne demonstracije u Saudijskoj Arabiji zabranjene, trebalo bi izbegavati javne skupove.

Preporučuje se oprez prilikom kretanja van gradova i glavnih putnih pravaca, a posebno u pograničnim regijama sa Jemenom, na jugozapadu zemlje, koje su poprište sporadičnih sukoba i u istočnoj provinciji Katif;

 

Kontakti:                                                                                                                                                    

Prilikom boravka u Saudijskoj Arabiji, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Rijadu, putem sledećeg kontakt telefona: +966114613010, mobilni telefon za hitne slučajeve: +966555282559 i elektronske adrese: embsrb.riyadh@yahoo.com