Званичан назив
КРАЉЕВИНА ШВЕДСКА
Државно уређење
Парламентарна монархија
Главни град
Стокхолм
Датум успостављања билатералних односа
1917.

Политички односи
Билатерални политички односи Србије и Шведске су добри и карактерише их позитиван тренд у развоју политичког дијалога, са интересом за њихово даље унапређивање.
Посета МИП Т. Билстрома Р. Србији 19. априла 2023. г. у својству председавајућег Савету ЕУ, допринела је унапређењу свеукупних односа две земље. Потврђена је подршка евоинтеграцијама  Р. Србије, као и интерес за даље јачање политичке и економске сарадње.
Тадашњи МСП Н. Селаковић је учествовао на МС ОЕБС, 1-3. децембра 2021.г. у Стокхолму, а Србију је посетила делегација шведског Риксдага предвођена ПР А. Норленом 24-26. августа 2021.г. Тадашња МИП Шведске  А. Линде је посетила Р. Србију (у својству председавајуће ОЕБС) 24. и 25. маја 2021.године.
Председник Р. Србије А. Вучић се сусрео са бившом ПВ М. Андершон на маргинама Самита ЕУ-ЗБ 23. јуна 2022.г у Бриселу.

Економски односи
Шведска је дугогодишњи и најзначајнији привредни партнер Србије међу скандинавским земљама и са њима остварујемо трговински суфицит. Укупна робна размена у 2022. г је износила  628,8 мил.евра, од тога извоз је износио 362,4 милиона евра, а увоз 266,4 милиона евра. У 2022.г. остварени су рекордни резултати и у  билатералној трговини робама и услугама као и појединачно у извозу и увозу роба и услуга. У 2021. години робна размена је износила 512,67 мил. евра.
У последњих неколико година, инвестиције из Шведске углавном су пласиране у продајно-дистрибутивну делатност и сектор услуга у Србији, у којој данас успешно послује око 100 компанија са шведским капиталом. Међу њима, најпроминентнија су улагања компанија Tetra Pak (72 мил.евра), LK Armatur (1,5 мил.евра), Verisec, IKEA (прва робна кућа је отворена 2017. г. Инвестирала је 70 мил. евра, а планира да инвестира 300 мил. евра у укупно 5 робних кућа у Србији), Treleborg/Mitas, Gorenje Tiki doo/Nibe Industrier, Rimaster AB, AQ Inductive Components, Transcom Worldwide.
Развојна помоћ К. Шведске се финансира преко програма шведске Агенције за међународни развој и сарадњу. Укупна досадашња бесповратна помоћ Шведске износи око 293 мил. евра. У Шведској је основан Српско-шведски пословни савет (са око 40 компанија) који има за циљ да промовише потенцијале српске привреде.

Уговорно стање
На снази је тренутно 29 билатералних уговора. По свом значају се издвајају:
Споразум између Владе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Владе Краљевине Шведске о узајамној заштити инвестиција,
Посебан Уговор Шведске агенције за међународну сарадњу и Министарства за економске односе са иностранством,
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Шведске о сарадњи у области спровођења закона и
Донаторски споразуми закључени између Владе Шведске и Савета министара Србије и Црне Горе (сет од четири споразума).

Контакти
Амбасада Републике Србије у Стокхолму: http://stockholm.mfa.gov.rs/index.php
Амбасада Краљевине Шведске у Београду: https://www.swedenabroad.se/en/embassies/serbia-belgrade/
Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011/306-8326; Е-пошта: oev@mfa.rs