Zvaničan naziv
KRALjEVINA ŠVEDSKA
Državno uređenje
Parlamentarna monarhija
Glavni grad
Stokholm
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1917.

Politički odnosi
Bilateralni politički odnosi Srbije i Švedske su dobri i karakteriše ih pozitivan trend u razvoju političkog dijaloga, sa interesom za njihovo dalje unapređivanje.
Poseta MIP T. Bilstroma R. Srbiji 19. aprila 2023. g. u svojstvu predsedavajućeg Savetu EU, doprinela je unapređenju sveukupnih odnosa dve zemlje. Potvrđena je podrška evointegracijama  R. Srbije, kao i interes za dalje jačanje političke i ekonomske saradnje.
Tadašnji MSP N. Selaković je učestvovao na MS OEBS, 1-3. decembra 2021.g. u Stokholmu, a Srbiju je posetila delegacija švedskog Riksdaga predvođena PR A. Norlenom 24-26. avgusta 2021.g. Tadašnja MIP Švedske  A. Linde je posetila R. Srbiju (u svojstvu predsedavajuće OEBS) 24. i 25. maja 2021.godine.
Predsednik R. Srbije A. Vučić se susreo sa bivšom PV M. Anderšon na marginama Samita EU-ZB 23. juna 2022.g u Briselu.

Ekonomski odnosi
Švedska je dugogodišnji i najznačajniji privredni partner Srbije među skandinavskim zemljama i sa njima ostvarujemo trgovinski suficit. Ukupna robna razmena u 2022. g je iznosila  628,8 mil.evra, od toga izvoz je iznosio 362,4 miliona evra, a uvoz 266,4 miliona evra. U 2022.g. ostvareni su rekordni rezultati i u  bilateralnoj trgovini robama i uslugama kao i pojedinačno u izvozu i uvozu roba i usluga. U 2021. godini robna razmena je iznosila 512,67 mil. evra.
U poslednjih nekoliko godina, investicije iz Švedske uglavnom su plasirane u prodajno-distributivnu delatnost i sektor usluga u Srbiji, u kojoj danas uspešno posluje oko 100 kompanija sa švedskim kapitalom. Među njima, najprominentnija su ulaganja kompanija Tetra Pak (72 mil.evra), LK Armatur (1,5 mil.evra), Verisec, IKEA (prva robna kuća je otvorena 2017. g. Investirala je 70 mil. evra, a planira da investira 300 mil. evra u ukupno 5 robnih kuća u Srbiji), Treleborg/Mitas, Gorenje Tiki doo/Nibe Industrier, Rimaster AB, AQ Inductive Components, Transcom Worldwide.
Razvojna pomoć K. Švedske se finansira preko programa švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju. Ukupna dosadašnja bespovratna pomoć Švedske iznosi oko 293 mil. evra. U Švedskoj je osnovan Srpsko-švedski poslovni savet (sa oko 40 kompanija) koji ima za cilj da promoviše potencijale srpske privrede.

Ugovorno stanje
Na snazi je trenutno 29 bilateralnih ugovora. Po svom značaju se izdvajaju:
Sporazum između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Kraljevine Švedske o uzajamnoj zaštiti investicija,
Poseban Ugovor Švedske agencije za međunarodnu saradnju i Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom,
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Švedske o saradnji u oblasti sprovođenja zakona i
Donatorski sporazumi zaključeni između Vlade Švedske i Saveta ministara Srbije i Crne Gore (set od četiri sporazuma).

Kontakti
Ambasada Republike Srbije u Stokholmu: http://stockholm.mfa.gov.rs/index.php
Ambasada Kraljevine Švedske u Beogradu: https://www.swedenabroad.se/en/embassies/serbia-belgrade/
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 011/306-8326; E-pošta: oev@mfa.rs