ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши:

Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци

Обични пасоши и друге путне исправе:

Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*

Напомена:

*безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа
За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза осим укоико је у авионском транзиту и не напоишта међународну зону аеродрома

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Услов за улазак држављана Р. Србије у Шведску, као и у друге чланице ЕУ, је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије Шведске. Путници који не испуњавају ове критеријуме биће враћени са границе.
Од 12. новембра 2015. године, због појачаних миграционих токова, Краљевина Шведска је увела привремену контролу копнених граница (друмски саобраћај) са Краљевином Данском. Ова мера је и даље на снази.
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за улазак и боравак до 90 дана у периоду од 180 дана. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије, које је издао МУП РС - Координациона управа, у ком случају се виза прибавља у дипломатско-конзуларном представништву Краљевине Шведске.
За путовање у Краљевину Шведску постоји обавеза поседовања полисе здравственог осигурања и новчаног покрића од 50 евра по дану боравка.
Због повећаног броја лица која су злоупотребила право на тражење азила у Краљевини Шведској, уведене су мере појачане контроле приликом уласка у Краљевину Шведску. Шведске власти примењују Директиву ЕУ којом се лицима, која крше право на тражење азила, уводи временска забрана уласка у Краљевину Шведску од једне до пет година.
Држављани земаља које нису чланице ЕУ, у Краљевину Шведску, могу унети без плаћања царине следеће артикле:
• 1 литар жестоког пића (више од 22% алкохола) или 2 литра вина или ликера (више од 15, али мање од 22% алкохола)
• 2 литра вина (максимум 15% алкохола)
• 3 литрe пива
• 200 цигарета или 50 цигара или 250 грама дувана
• средства за личну употребу - односно износ од 50 евра или 500 СЕК по дану боравка у Краљевини Шведској.
Унос лекова за личну употребу обавезно се пријављује приликом преласка границе, уз прилагање лекарског налаза и рецепта. Треба имати у виду да неки лекови садрже опијате, па je њихов унос строго регулисан (уз медицинску документацију, зависно од врсте, могу се унети у количини довољној за коришћење до пет дана, односно до три недеље).
Ближе информације о условима за уношење лекова намењених личној употреби, као и других личних предмета могу се наћи на сајту царине: www.tullverket.se. За информације о врстама лекова треба контактирати Medical Products Agency: http://www.lakemedelsverket.se.

Прописи везани за увоз и извоз кућних љубимаца и листа потребних вакцина могу се наћи на сајту Swedish Board of Agriculture - www.јordbruksverket.se .
Више информација о условима боравка у Краљевини Шведској може се наћи на интернет страници Миграционог завода www.migrationsverket.se .

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Конвенција о социјалном осигурању између СФРЈ и Краљевине Шведске потписана 30.03.1978. године (Међународни уговори бр 12/1979), регулише остваривање права на исплату пензије стечене у Р. Србији и у К. Шведској.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ТРАНСПОРТ – Најважнији аеродроми:
• Stockholm Arlanda – трансфер између аеродрома и Стокхолма (удаљеност 44 км) могућ је аутобусом и возом Arlanda Express www.arlanda.se, www.flygbussarna.se .
• Stockholm Skavsta (80 км од Стокхолма, у близини града Nyköping) – користе нискотарифне авио компаније као што су Ryanair и Wizzair.
• Stockholm Bromme (удаљеност око 30 км од Стокхолма) - користе га нискотарифне компаније.
• Stockholm Västerås (око 100 км од Стокхолма) – за међународне летове до Копенхагена и Лондона.
• Göteborg Landvetter – налази се на око 20 км од центра Гетеборга.
• Göteborg City Airport (око 14 км од центра Гетеборга) – користе га нискотарифне авио компаније као што су Ryanair, Wizzair and Germanwings.
• Malmö-Sturup (30 км од Малмеа) – аеродром за домаће и нискотарифне летове.
За оне који путују на југ Краљевине Шведске погодан је аеродром Copenhagen Kastrup (Данска) јер се налази на острву између Копенхагена (Данска) и Малмеа (Краљевина Шведска) и повезан је железницом са оба града.
До већине аеродрома се може стићи аутобусима Flygbussarna – Airportcoaches www.flugbussarna.se. Карте се могу купити on-line или код возача, али плаћање је могуће само банковном картицом, не и новцем у готовини.
Највећа шведска лука је Гетеборг. Најважније трајектне линије (Viking, Silja, Tallink), које повезују балтичке земље, имају своја пристаништа и у Стокхолму. Југ земље повезан је трајектним линијама са околним државама. Краљевина Шведска има развијену железничку мрежу. Повезаност градова је врло добра. Возне карте се могу резервисати преко сајта www.sj.se.
Краљевина Шведска има развијену и квалитетну путну мрежу.
За управљање путничким возилом потребно је имати међународну возачку дозволу. Није потребна зелена карта осигурања.
У току вожње, обавезна су упаљена светла, као и везивање појасева на свим седиштима.
Озбиљни саобраћајни прекршаји су вожња под дејством алкохола, прекорачење брзине и коришћење мобилног телефона током вожње, те могу бити изречене новчане казне или казне затвора за прекршиоце.
Вожња у градском превозу (метро, аутобус. трамвај, градске трајект линије) плаћа се картицом која може да се купи на станицама метроа, у трафикама или продавницама у оквиру метро станице. Картица за превоз може се допунити на бази појединачних уплата, дневне, недељне или месечне карте. Детаљније информације о врсти, цени и важењу карата могу се наћи на интернет страници www.sl.se
ОСТАЛО – Шведска национална валута је шведска круна (SEК).
Актуелне вредности шведске круне се могу проверити на следећим сајтовима: http://www.forex.se/, http://www.x-change.se/, на којима се налазе адресе и радно време мењачница. Код размене валута у Краљевини Шведској се наплаћује провизија. У Краљевини Шведској се планира потпуно укидање коришћења готовине приликом плаћања, те скоро сви хотели, све већи број ресторана, као и многе продавнице, не примају готовину и плаћање је могуће једино платном картицом или електронским путем.
Током зимског периода (од 1. децембра текуће године, до краја фебруара наредне године, температуре могу да се крећу и до -15 степени, а на северу земље могу бити и знатно ниже. Временска прогноза се може видети на www.klart.se.

Контакти:
Приликом боравка у Краљевини Шведској, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Стокхолму, адреса: Hantverkargatan 26/III, 112 21 Stockholm, путем следећег контакт телефона +46 8 218 436; +46 8 247 748; +46 8 218 482; +46 8 218 485 и електронске адресе: srb.emb.sweden@mfa.rs; consular.stockholm@mfa.rs.