Званичан назив
КРАЉЕВИНА НОРВЕШКА
Државно уређење
Парламентарна монархија
Главни град
Осло
Датум успостављања билатералних односа
1917. године

Политички односи
Билатералне односе Републике Србије и Краљевине Норвешке карактерише развијена сарадња у различитим областима. Политички дијалог је развијен и континуиран уз размену посета на високом и највишем нивоу.
Приликом званичне посете председника А. Вучића Норвешкој 28. и  29. новембра 2022. г, одржани су састанци са краљем Харалдом V, премијером Ј. Г. Стореом и председником Парламента М. Гараханијем.
Радна посета Ослу министра за европске интеграције Р. Србије Тање Мишчевић организована је у марту 2023. године. Тим поводом се састала са тадашњом МИП А. Хитфелд и председницом Одбора за спољну политику и одбрану у Парламенту К. Норвешке И. Е. Сореиде.
Током радне посете председника Владе Р. Србије А. Брнабић Норвешкој 2017.године, одржани су састанци са премијерком К. Норвешке Е. Солберг и МИП И. М. Ериксен Сореиде. Посета тадашњег ППВ и МСП И. Дачића је реализована 2017.године.
МИП К. Норвешке И. Е. Сореиде је посетила Р. Србију 24. јуна 2019.године и имала одвојен разговоре са ПР РС А. Вучићем, ПВ РС А. Брнабић и тадашњим ППВ и МСП И. Дачићем.
Премијерка Е. Солберг је посетила Р. Србију 2018. године и том приликом је разговарала са председником Србије А. Вучићем и председником Владе Р. Србије А. Брнабић.

Економски односи
Укупна робна размена између Србије и Норвешке у 2022. г. износила је 111,1 мил. евра (извоз је износио 26,8 мил. евра док је вредност увоза износила 84,3 мил.). У 2021. г. робна размена је износила 142,64 млн. евра (извоз 26,1 млн. евра, а увоз 116,54 млн. евра). Највећи домет сарадње Србије и Норвешке остварен је у области инвестиција у износу од 1,36 милијарди евра. Значајна су улагања компанија RAPPMarineAS, EMISOFT и Elopak.
Норвешка је један од највећих билатералних донатора у Србији: Различитим програмима помоћи нашој држави, кроз донације и техничку помоћ у протеклих 15 година обезбедила је око 216 милиона евра развојне помоћи.

Уговорно стање
На снази су 23 билатерална уговора, а посебну важност имају:
Уговор између Републике Србије и Краљевине Норвешке о избегавању двоструког опорезивања и спречавању пореске евазије у односу на порезе на доходак
Конвенција о социјалном осигурању (између Југославије и Норвешке)
Споразум између Краљевине Норвешке и СМ СЦГ о регулисању начина отплате неалоцираног дуга СФРЈ Краљевини Норвешкој
Протокол о донацији између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране К. Норвешке

 

Контакти
Амбасада Републике Србије у Ослу: http://www.oslo.mfa.gov.rs/
Амбасада Краљевине Норвешке у Београду: https://www.norway.no/en/serbia/
Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011 306 8326, Е-пошта: oev@mfa.rs