Zvaničan naziv
KRALjEVINA NORVEŠKA
Državno uređenje
Parlamentarna monarhija
Glavni grad
Oslo
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
1917. godine

Politički odnosi
Bilateralne odnose Republike Srbije i Kraljevine Norveške karakteriše razvijena saradnja u različitim oblastima. Politički dijalog je razvijen i kontinuiran uz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.
Prilikom zvanične posete predsednika A. Vučića Norveškoj 28. i  29. novembra 2022. g, održani su sastanci sa kraljem Haraldom V, premijerom J. G. Storeom i predsednikom Parlamenta M. Garahanijem.
Radna poseta Oslu ministra za evropske integracije R. Srbije Tanje Miščević organizovana je u martu 2023. godine. Tim povodom se sastala sa tadašnjom MIP A. Hitfeld i predsednicom Odbora za spoljnu politiku i odbranu u Parlamentu K. Norveške I. E. Soreide.
Tokom radne posete predsednika Vlade R. Srbije A. Brnabić Norveškoj 2017.godine, održani su sastanci sa premijerkom K. Norveške E. Solberg i MIP I. M. Eriksen Soreide. Poseta tadašnjeg PPV i MSP I. Dačića je realizovana 2017.godine.
MIP K. Norveške I. E. Soreide je posetila R. Srbiju 24. juna 2019.godine i imala odvojen razgovore sa PR RS A. Vučićem, PV RS A. Brnabić i tadašnjim PPV i MSP I. Dačićem.
Premijerka E. Solberg je posetila R. Srbiju 2018. godine i tom prilikom je razgovarala sa predsednikom Srbije A. Vučićem i predsednikom Vlade R. Srbije A. Brnabić.

Ekonomski odnosi
Ukupna robna razmena između Srbije i Norveške u 2022. g. iznosila je 111,1 mil. evra (izvoz je iznosio 26,8 mil. evra dok je vrednost uvoza iznosila 84,3 mil.). U 2021. g. robna razmena je iznosila 142,64 mln. evra (izvoz 26,1 mln. evra, a uvoz 116,54 mln. evra). Najveći domet saradnje Srbije i Norveške ostvaren je u oblasti investicija u iznosu od 1,36 milijardi evra. Značajna su ulaganja kompanija RAPPMarineAS, EMISOFT i Elopak.
Norveška je jedan od najvećih bilateralnih donatora u Srbiji: Različitim programima pomoći našoj državi, kroz donacije i tehničku pomoć u proteklih 15 godina obezbedila je oko 216 miliona evra razvojne pomoći.

Ugovorno stanje
Na snazi su 23 bilateralna ugovora, a posebnu važnost imaju:
Ugovor između Republike Srbije i Kraljevine Norveške o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak
Konvencija o socijalnom osiguranju (između Jugoslavije i Norveške)
Sporazum između Kraljevine Norveške i SM SCG o regulisanju načina otplate nealociranog duga SFRJ Kraljevini Norveškoj
Protokol o donaciji između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane K. Norveške

 

Kontakti
Ambasada Republike Srbije u Oslu: http://www.oslo.mfa.gov.rs/
Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu: https://www.norway.no/en/serbia/
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 011 306 8326, E-pošta: oev@mfa.rs