ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу ући у Норвешку ако имају држављанство или регулисан боравак у Норвешкој, или ако у Норвешку долазе да би посетили чланове уже породице под којима се сматрају: супруг/супруга; партнер са којим су живели најмање две године или са којим имају заједничко дете; деца и пасторци млађи од 18 година; родитељи/очуси/маћехе ако је у питању долазак детета млађег од 18 година. Особа коју ћете посетити мора бити регистрована као становник Норвешке да бисте могли да уђете у земљу. Детаљније информације на линку udi.no  
За улазак у Норвешку потребна је претходна регистрација на entrynorway.no , негативан PCR тест, не старији од 24 сата, поновно тестирање по уласку у земљу и боравак у карантин хотелу. Први тест могуће је урадити након три дана боравка у карантин хотелу и ако је тест негативан, преостали део карантина (наредних седам дана) могуће је провести код куће или у другом одговарајућем смештају. Цена карантин  хотела је 500 норвешких круна по дану боравка за одрасле, 250 круна за децу од 10-18 година и бесплатан за млађе од 10 година који су у хотелу са родитељима. Детаљније информације на fhi.no.
Правила о боравку у карантин хотелу не важе за особе које поседују валидан норвешки или европски сертификат о вакцинацији или су прележали Covid 19.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак у Краљевини Норвешкој до 90 дана у периоду од 180 дана.

Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издало Министарство унутрашњих послова Републике Србије – Координациона управа.

Према норвешким прописима, потребно је имати 500 НОК по дану боравка, што се проверава приликом преласка границе. Проверава се и да ли лице има повратну авионску карту.
Унос оружја и муниције је забрањен, изузев у случају поседовања одговарајуће норвешке дозволе. Када је реч о уносу животиња, Норвешка примењује прописе ЕУ. Више информација на сајту: www.toll.no. Дозвољено је унети један бокс цигарета и један литар жестоког пића (до 60%). Приликом уласка/изласка из земље, дозвољен је пренос до 25 000 НОК.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Актуелне информације о здравственој ситуацији могу се наћи на сајту Светске здравствене организације, као и на сајтовима норвешких здравствених институција: www.who.int, и www.helsedirektoratet.no. Препоручује се куповина путничког осигурања за све време трајања туристичког боравка у Краљевини Норвешкој због високих цена здравствених услуга.

ТРАНСПОРТ – За управљање моторним возилом неопходна је важећа национална возачка и саобраћајна дозвола, као и међународна дозвола. Возачка дозвола Р. Србије, признаје се у периоду до 3 месеца (колико и период боравка без визе).У друмском саобраћају, за наплату путарине користе се наплатне рампе (станице) и AutoPASS . На већини се врши аутоматска наплата (проласком кроз станицу) док неке имају траке за AutoPASS и за ручно плаћање.

ОСТАЛО – Званична валута је норвешка круна (NOK). Доминантни начин плаћања у Норвешкој је путем платних картица, а користе се све стандардне картице (Eurocard, Mastercard, Visa, American Express, Diners club).

 

Контакти:

Приликом боравка у Краљевини Норвешкој, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Ослу (адреса: Munkedamsveien 59B, 0244 Oslo), путем контакт телефона: +47 23 11 52 20 и електронске адресе: ambasada@serbianembassy.nokonzularno@serbianembassy.no

(Последње ажурирано петак, 05. фебруар 2021.)