ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Србије не могу ући у Норвешку осим лица која имају регулисан боравак или ако постоје посебни разлози као што су: потреба за посебном негом особе која је у Норвешкој или други разлози у циљу добробити лица које се налази у Норвешкој; ако се остварује договорени или формализовани контакт родитељ-дете или када дете има подељено пребивалиште; ако су блиски сродници особа са пребивалиштем у Норвешкој; ако је лице само у аеродромском транзиту;  ако лице обавља комерцијални превоз робе или путника или ради у сектору критично важних друштвених функција.
За сва лица која могу да уђу у Норвешку обавезан је негативан PCR или брзи антигенски тест, не старији 24 сата и електронска регистрација у року краћем од 72 сата пре доласка https://reg.entrynorway.no/. По уласку у Норвешку обавезан је нови брзи тест, као и десетодневни карантин у карантин хотелу.Додатне информације се могу наћи у следећим линковима:
https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/the-corona-situation-more-information-about-quarantine-hotels/id2784377/;
avkrysningsskjema_karantenehotell_engelsk.pdf (regjeringen.no)
The coronavirus situation - regjeringen.no
https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак у Краљевини Норвешкој до 90 дана у периоду од 180 дана.

Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издало Министарство унутрашњих послова Републике Србије – Координациона управа.

Према норвешким прописима, потребно је имати 500 НОК по дану боравка, што се проверава приликом преласка границе. Проверава се и да ли лице има повратну авионску карту.
Унос оружја и муниције је забрањен, изузев у случају поседовања одговарајуће норвешке дозволе. Када је реч о уносу животиња, Норвешка примењује прописе ЕУ. Више информација на сајту: www.toll.no. Дозвољено је унети један бокс цигарета и један литар жестоког пића (до 60%). Приликом уласка/изласка из земље, дозвољен је пренос до 25 000 НОК.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Актуелне информације о здравственој ситуацији могу се наћи на сајту Светске здравствене организације, као и на сајтовима норвешких здравствених институција: www.who.int, и www.helsedirektoratet.no. Препоручује се куповина путничког осигурања за све време трајања туристичког боравка у Краљевини Норвешкој због високих цена здравствених услуга.

ТРАНСПОРТ – За управљање моторним возилом неопходна је важећа национална возачка и саобраћајна дозвола, као и међународна дозвола. Возачка дозвола Р. Србије, признаје се у периоду до 3 месеца (колико и период боравка без визе).У друмском саобраћају, за наплату путарине користе се наплатне рампе (станице) и AutoPASS . На већини се врши аутоматска наплата (проласком кроз станицу) док неке имају траке за AutoPASS и за ручно плаћање.

ОСТАЛО – Званична валута је норвешка круна (NOK). Доминантни начин плаћања у Норвешкој је путем платних картица, а користе се све стандардне картице (Eurocard, Mastercard, Visa, American Express, Diners club).

Контакти:

Приликом боравка у Краљевини Норвешкој, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Ослу (адреса: Munkedamsveien 59B, 0244 Oslo), путем контакт телефона: +47 23 11 52 20 и електронске адресе: ambasada@serbianembassy.nokonzularno@serbianembassy.no

(Последње ажурирано петак, 05. фебруар 2021.)