Званичан назив
РЕПУБЛИКА МАЛТА
Државно уређење
Парламентарна република
Главни град
Валета
Шеф државе
Џорџ Вела
Председник Владе
Роберт Абела
Министар спољних послова
Еварист Бартоло
Датум успостављања билатералних односа
6. јануара 1969. године

Политички односи

Србија и Малта имају дугу традицију добрих односа, без отворених питања, Након раније размене посета - МСП Србије Малти 2009. и узвратне посте МСП Малте Србији 2010. - политички дијалог унапређен је посетом премијера Малте Џ. Муската Србији и његовим сусретом са тадашњим ПВ А. Вучићем 9. јануара 2016. године.

 

Економски односи

Постоји простор за унапређење економских односа. Према званичним подацима Републичког завода за статистику, извоз на Малту у периоду јануар-новембар 2020. године износи 3,4 милиона евра, а увоз 10,2 милиона евра.

 

Уговорно стање

Меморандум о разумевању о заједничкој сарадњи Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Медитеранске академије за дипломатске студије Универзитета на Малти, потписан: 25.9.2019,

Протокол између Владе Републике Србије и Владе Малте о спровођењу споразума између Републике Србије и Европске заједнице о реадмисији лица која незаконито бораве ,потписан: 2.7.2010,

Уговор између Републике Србије и Малте о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак, потписан: 9.9.2009.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Риму – http://roma.mfa.gov.rs

Министарство спољних послова Републике Малте - https://foreignandeu.gov.mt/en/

Одељење за суседне земље и Југоисточну Европу: Тел: 011/306-8280, Е-пошта: osz@mfa.rs