ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци *
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

 
РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу на Малту уколико поседују један од наведених докумената:

  • сертификат о потпуној вакцинацији који признат од стране Републике Малте (сертификати Малте, ЕУ дигитални, Уједињених Арапских Емирата, зелени сертификат Републике Србије са читљивим QR кодом, Турске, САД, Гибралтара, Јерсеи и Гуернсеи, Уједињеног Краљевства), под условом да је последња доза примљена најмање 14 дана раније (признате вакцине: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna и AstraZeneca). За децу од 5 до 11 година, уколико су у пратњи родитеља који поседују једну од напред наведених потврда, довољан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата (није потребан деци млађој од 5 година).
  • негативан PCR тест, не старији од 72 сата,  уз обавезан карантин у хотелу одређеном за ту намену од стране Р. Малте, о личном трошку (100 евра ноћ, укључен доручак), у трајању од 14 дана (у складу са важећим протоколом: Standards for quarantine for unvaccinated travellers entering Malta_Version 2_18Jul21.pdf (gov.mt)​).

Лица од 12 до 15 година са трајним боравком на Малти могу провести карантин у условима кућне самоизолације, а резиденти Малте од 16 година могу затражити спровођење карантина на алтернативној локацији, у ком случају је неопходно поднети захтев Superintendent of Public Health: Form for unvaccinated residents requesting quarantine at a different address (office.com)
Сва лица су у обавези да пре укрцавања попуне и презентују формуларе „Public Health Travel Declaration“ и „Passenger Locator Form“ или Digital Passenger Locator Form (који се може наћи на линку https://app.euplf.eu ).
О режиму уласка и изузецима од прописаног медицинског протокола можете се информисати преко линка: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/t…

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Између Републике Србије и Републике Малте на снази је безвизни режим. Носиоцима биометријских пасоша Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Републике Србије, које је издало МУП РС - Координациона управа. Виза се прибавља у Амбасади Републике Италије у Београду.
Држављани Републике Србије у Републику Малту могу да уђу уколико поседују биометријску путну исправу, која важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије Малте. По правилу, осим путне исправе, траже се на увид и додатна документа као што су повратна карта, резервација хотела или позивно писмо и доказ о поседовању довољне количине новца за планирани боравак (мин. око 200 евра за недељу дана) на територији Републике Малте.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – На Малти не постоје посебни здравствени ризици. Пожељно је поседовање полисе међународног путног здравственог осигурања.
Препоручује се флаширана вода.

ТРАНСПОРТ – Могуће је возити са српском новом возачком дозволом која се може користити најдуже годину дана, после чега је обавезна замена за малтешку возачку дозволу. Није потребна међународна возачка дозвола.
На Малти и острву Гозо вози се левом страном.

ОСТАЛО – Валута је евро. Плаћање је могуће и у готовом и преко платних картица.
Електрично напајање је 230 волти / - 10% и утичнице су правоугаоне са три рупе, као у Великој Британији. Адаптери су лако доступни.
Број телефона за хитне случајеве је 112.

Контакти:

Приликом боравка у Републици Малти, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Риму, која на нерезиденцијалној основи покрива Малту, путем следећих контакт телефона: + 39 (06) 3260-9159 и + 39 (06) 3211-950 и електронске адресе: amb.roma@mfa.rs и konzularno.rim@mfa.rs