VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci *
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava

 
REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Maltu ukoliko poseduju jedan od navedenih dokumenata:

  • sertifikat o potpunoj vakcinaciji koji priznat od strane Republike Malte (sertifikati Malte, EU digitalni, Ujedinjenih Arapskih Emirata, zeleni sertifikat Republike Srbije sa čitljivim QR kodom, Turske, SAD, Gibraltara, Jersei i Guernsei, Ujedinjenog Kraljevstva), pod uslovom da je poslednja doza primljena najmanje 14 dana ranije (priznate vakcine: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna i AstraZeneca). Za decu od 5 do 11 godina, ukoliko su u pratnji roditelja koji poseduju jednu od napred navedenih potvrda, dovoljan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (nije potreban deci mlađoj od 5 godina).
  • negativan PCR test, ne stariji od 72 sata,  uz obavezan karantin u hotelu određenom za tu namenu od strane R. Malte, o ličnom trošku (100 evra noć, uključen doručak), u trajanju od 14 dana (u skladu sa važećim protokolom: Standards for quarantine for unvaccinated travellers entering Malta_Version 2_18Jul21.pdf (gov.mt)​).

Lica od 12 do 15 godina sa trajnim boravkom na Malti mogu provesti karantin u uslovima kućne samoizolacije, a rezidenti Malte od 16 godina mogu zatražiti sprovođenje karantina na alternativnoj lokaciji, u kom slučaju je neophodno podneti zahtev Superintendent of Public Health: Form for unvaccinated residents requesting quarantine at a different address (office.com)
Sva lica su u obavezi da pre ukrcavanja popune i prezentuju formulare „Public Health Travel Declaration“ i „Passenger Locator Form“ ili Digital Passenger Locator Form (koji se može naći na linku https://app.euplf.eu ).
O režimu ulaska i izuzecima od propisanog medicinskog protokola možete se informisati preko linka: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/t…

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Između Republike Srbije i Republike Malte na snazi je bezvizni režim. Nosiocima biometrijskih pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije, koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava. Viza se pribavlja u Ambasadi Republike Italije u Beogradu.
Državljani Republike Srbije u Republiku Maltu mogu da uđu ukoliko poseduju biometrijsku putnu ispravu, koja važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije Malte. Po pravilu, osim putne isprave, traže se na uvid i dodatna dokumenta kao što su povratna karta, rezervacija hotela ili pozivno pismo i dokaz o posedovanju dovoljne količine novca za planirani boravak (min. oko 200 evra za nedelju dana) na teritoriji Republike Malte.

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Na Malti ne postoje posebni zdravstveni rizici. Poželjno je posedovanje polise međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.
Preporučuje se flaširana voda.

TRANSPORT – Moguće je voziti sa srpskom novom vozačkom dozvolom koja se može koristiti najduže godinu dana, posle čega je obavezna zamena za maltešku vozačku dozvolu. Nije potrebna međunarodna vozačka dozvola.
Na Malti i ostrvu Gozo vozi se levom stranom.

OSTALO – Valuta je evro. Plaćanje je moguće i u gotovom i preko platnih kartica.
Električno napajanje je 230 volti / - 10% i utičnice su pravougaone sa tri rupe, kao u Velikoj Britaniji. Adapteri su lako dostupni.
Broj telefona za hitne slučajeve je 112.

Kontakti:

Prilikom boravka u Republici Malti, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Rimu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Maltu, putem sledećih kontakt telefona: + 39 (06) 3260-9159 i + 39 (06) 3211-950 i elektronske adrese: amb.roma@mfa.rs i konzularno.rim@mfa.rs