Zvaničan naziv
REPUBLIKA MALTA
Državno uređenje
Parlamentarna republika
Glavni grad
Valeta
Šef države
Džordž Vela
Predsednik Vlade
Robert Abela
Ministar spoljnih poslova
Evarist Bartolo
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
6. januara 1969. godine

Politički odnosi

Srbija i Malta imaju dugu tradiciju dobrih odnosa, bez otvorenih pitanja, Nakon ranije razmene poseta - MSP Srbije Malti 2009. i uzvratne poste MSP Malte Srbiji 2010. - politički dijalog unapređen je posetom premijera Malte Dž. Muskata Srbiji i njegovim susretom sa tadašnjim PV A. Vučićem 9. januara 2016. godine.

 

Ekonomski odnosi

Postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa. Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, izvoz na Maltu u periodu januar-novembar 2020. godine iznosi 3,4 miliona evra, a uvoz 10,2 miliona evra.

 

Ugovorno stanje

Memorandum o razumevanju o zajedničkoj saradnji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Mediteranske akademije za diplomatske studije Univerziteta na Malti, potpisan: 25.9.2019,

Protokol između Vlade Republike Srbije i Vlade Malte o sprovođenju sporazuma između Republike Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave ,potpisan: 2.7.2010,

Ugovor između Republike Srbije i Malte o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, potpisan: 9.9.2009.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Rimu – http://roma.mfa.gov.rs

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Malte - https://foreignandeu.gov.mt/en/

Odeljenje za susedne zemlje i Jugoistočnu Evropu: Tel: 011/306-8280, E-pošta: osz@mfa.rs