Званичан назив
КНЕЖЕВИНА ЛИХТЕНШТАЈН
Државно уређење
Уставна монархија
Главни град
Вадуз
Датум успостављања билатералних односа
4. април 2003. године

Политички односи

Дипломатски односи са Кнежевином Лихтенштајн успостављени су 4. априла 2003. године. Лихтенштајн покрива Амбасада Р. Србије у Берну, док интересе Лихтенштајна у Р. Србији заступа Амбасада Швајцарске у Београду.
Билатерални односи Р. Србије са К. Лихтенштајн су добри, али мањег интензитета. Значајан простор за унапређење билатералних односа постоји у области привреде, образовања и културе.
Председница Владе Р. Србије А. Брнабић и председник Владе Лихтенштајна А. Хаслер су се срели на маргинама 50. заседања Светског економског форума у Давосу (20-24.1.2020).

 

Економски односи

Трговински односи између Р. Србије и К. Лихтенштајн уређени су Споразумом о слободној трговини између Р. Србије и држава ЕФТА, који је ступио на снагу крајем 2011 године. Зона слободне трговине формирана је 2014. године.
За сада само компанија Hilti, која се бави продајом алатних машина, има своје представништво у Београду.
У периоду јануар-новембар 2020. године вредност извоза из Србије у Лихтенштајн износила је 5,4 мил. евра, а вредност увоза 890 хиљада евра.
Током првог тромесечја 2020. године, прилив по основу инвестиција из Лихтенштајна износио је 0,26 мил. евра. Према прелиминарним подацима Народне банке Србије, на крају 2019. г, страна улагања у Србију из Лихтенштајна износила су 4,49 мил. евра. На крају 2018. године стање страних директних инвестиција из К. Лихтенштајн у Србију износило је 106,91 мил. евра.

 

Уговорно стање

Са Кнежевином Лихтенштајн Република Србија нема ниједан потписан билатералан уговор.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Берну: http://www.berne.mfa.gov.rs/

Амбасада Швајцарске у Београду: http://www.eda.admin.ch/belgrade

Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 0113068326/8274, Е-пошта: oev@mfa.rs