Zvaničan naziv
KNEŽEVINA LIHTENŠTAJN
Državno uređenje
Ustavna monarhija
Glavni grad
Vaduz
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
4. april 2003. godine

Politički odnosi

Diplomatski odnosi sa Kneževinom Lihtenštajn uspostavljeni su 4. aprila 2003. godine. Lihtenštajn pokriva Ambasada R. Srbije u Bernu, dok interese Lihtenštajna u R. Srbiji zastupa Ambasada Švajcarske u Beogradu.
Bilateralni odnosi R. Srbije sa K. Lihtenštajn su dobri, ali manjeg intenziteta. Značajan prostor za unapređenje bilateralnih odnosa postoji u oblasti privrede, obrazovanja i kulture.
Predsednica Vlade R. Srbije A. Brnabić i predsednik Vlade Lihtenštajna A. Hasler su se sreli na marginama 50. zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu (20-24.1.2020).

 

Ekonomski odnosi

Trgovinski odnosi između R. Srbije i K. Lihtenštajn uređeni su Sporazumom o slobodnoj trgovini između R. Srbije i država EFTA, koji je stupio na snagu krajem 2011 godine. Zona slobodne trgovine formirana je 2014. godine.
Za sada samo kompanija Hilti, koja se bavi prodajom alatnih mašina, ima svoje predstavništvo u Beogradu.
U periodu januar-novembar 2020. godine vrednost izvoza iz Srbije u Lihtenštajn iznosila je 5,4 mil. evra, a vrednost uvoza 890 hiljada evra.
Tokom prvog tromesečja 2020. godine, priliv po osnovu investicija iz Lihtenštajna iznosio je 0,26 mil. evra. Prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije, na kraju 2019. g, strana ulaganja u Srbiju iz Lihtenštajna iznosila su 4,49 mil. evra. Na kraju 2018. godine stanje stranih direktnih investicija iz K. Lihtenštajn u Srbiju iznosilo je 106,91 mil. evra.

 

Ugovorno stanje

Sa Kneževinom Lihtenštajn Republika Srbija nema nijedan potpisan bilateralan ugovor.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Bernu: http://www.berne.mfa.gov.rs/

Ambasada Švajcarske u Beogradu: http://www.eda.admin.ch/belgrade

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 0113068326/8274, E-pošta: oev@mfa.rs