Званичан назив
РЕПУБЛИКА КОРЕЈА
Државно уређење
Република
Главни град
Сеул
Шеф државе
Мун Ђе-ин (Moon Jae-in)
Председник Владе
Чунг Сје Кјун (Chung Sye-Kyun)
Министар спољних послова
г. Чанг Уи-јонг (Chung Eui-yong)
Датум успостављања билатералних односа
27. децембар 1989. године

Политички односи

Односи Р. Србије и Р. Кореје су добри и пријатељски, и последњих година их карактерише интензивирање политичког дијалога на високом нивоу, као и унапређење укупне, посебно економске сарадње.
Тадашњи председник Народне скупштине Р. Србије Маја Гојковић боравила је у посети Р. Кореји од 16. до 20. децембра 2019. године.
Делегација Народне скупштине Р. Кореје на челу са председником Мун Хисангом посетила је Р. Србију од 13. до 15. октобра 2019. године, када је поред учешћа на 141. Скупштини Интерпарламентарне уније, реализована и званична билатерална посета председника корејског парламента Р. Србији.
Министар иностраних послова Р. Кореје Ганг Гјонг-хва боравила је у званичној посети Републици Србији од 7. до 8. јуна 2019. године.

 

Економски односи

У периоду јануар –новембар 2020. године, обим робне размене две земље износио је 215,17 милиона евра, од чега је извоз из Р. Србије износио 4,84 милиона евра, а увоз из Р. Кореје 210,33 милиона евра. У 2019. обим робне размене Р. Србије и Р. Кореје је износио 197,7 милиона евра, од чега је извоз из Р. Србије износио 7,17 милиона евра, а увоз из Р. Кореје 190,530 милиона евра.
Сарадња између Р. Србије и Р. Кореје у области инвестиција последњих година бележи узлазни тренд.
Корејска агенција за унапређење трговине КОТРА (Korean Trade-Investment Promotion Agency) у децембру 2015. је отворила представништво у Београду.

Најзначајнија корејска инвестиција у Р. Србију је инвестиција компаније Јура (YURA), која је у Р. Србији до сада отворила четири фабрике (Рача Крагујевачка, Лесковац и две фабрике у Нишу).

Компанија ,,LS Group" отворила је фабрику за производњу кабловских инсталација у Зрењанину новембра 2018. године.
У Смедеревској Паланци маја 2020. године положен је камен – темељац за изградњу производног погона компаније „Kyungshin Cable", за производњу делова за традиционалне аутомобиле, као и компоненте за електричне батерије аутомобила високе технологије.

 

Уговорно стање

Споразум о успостављању дипломатских односа између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Републике Кореје, потписан 3. 1. 1990. године

Споразум између Савета министара Србије и Црне Горе и Владе Републике Кореје о сарадњи у области културе, уметности и образовања, потписан 16. 5. 2006. године (СГ РС- МУ бр. 38/09)

Уговор између Републике Србије и Републике Кореје о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак, потписан 22. 1. 2016. године (Сл. гласник РС - међународни уговори бр. 4/16)

Споразум о ваздушном саобраћају између Владе Републике Србије и Владе Републике Кореје, потписан 16. 3. 2016. године (Службени гласник Р. Србије-Међународни уговори бр. 6/16)

 

Контакти

Линк Амбасаде Републике Србије у Сеулу: http://www.seoul.mfa.gov.rs

Линк Амбасаде Републике Кореје у Београду: http://overseas.mofa.go.kr/rs-sr/index.do

Контакт у МСП – Одељење за Азију, Аустралију и Пацифик (ОДАЗАП); Тел. 011/306 8345; Е-пошта: odazap@mfa.rs