Zvaničan naziv
REPUBLIKA KOREJA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Seul
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
27. decembar 1989. godine

Politički odnosi

Odnosi R. Srbije i R. Koreje su dobri i prijateljski, i poslednjih godina ih karakteriše intenziviranje političkog dijaloga na visokom nivou, kao i unapređenje ukupne, posebno ekonomske saradnje.
Tadašnji predsednik Narodne skupštine R. Srbije Maja Gojković boravila je u poseti R. Koreji od 16. do 20. decembra 2019. godine.
Delegacija Narodne skupštine R. Koreje na čelu sa predsednikom Mun Hisangom posetila je R. Srbiju od 13. do 15. oktobra 2019. godine, kada je pored učešća na 141. Skupštini Interparlamentarne unije, realizovana i zvanična bilateralna poseta predsednika korejskog parlamenta R. Srbiji.
Ministar inostranih poslova R. Koreje Gang Gjong-hva boravila je u zvaničnoj poseti Republici Srbiji od 7. do 8. juna 2019. godine.

Ekonomski odnosi

U 2021. ukupna robna razmena dve zemlje iznosila je 491,9 miliona dolara, od čega je izvoz iz R. Srbije iznosio 113,3 miliona dolara, dok je uvoz iz R. Koreje iznosio 378,6 miliona dolara. Prema mnogim pokazateljima prošla, 2021. je bila rekordna. Ostvarena je najveća ukupna robna razmena, a izvoz i uvoz dostigli su svoje maksimalne vrednosti u poslednjih nekoliko godina. U 2020. obim robne razmene dve zemlje iznosio je 273,4 miliona dolara, od čega je izvoz iz R. Srbije iznosio 6,3 miliona dolara, a uvoz iz R. Koreje 267,1 miliona dolara.

Saradnja između R. Srbije i R. Koreje u oblasti investicija poslednjih godina beleži uzlazni trend.

Korejska agencija za unapređenje trgovine KOTRA (Korean Trade-Investment Promotion Agency) u decembru 2015. je otvorila predstavništvo u Beogradu.

Najznačajnija korejska investicija u R. Srbiju je investicija kompanije Jura (YURA), koja je u R. Srbiji do sada otvorila četiri fabrike (Rača Kragujevačka, Leskovac i dve fabrike u Nišu).

Kompanija ,,LS Group“ otvorila je fabriku za proizvodnju kablovskih instalacija u Zrenjaninu novembra 2018. godine.

U Smederevskoj Palanci maja 2020. godine položen je kamen – temeljac za izgradnju proizvodnog pogona kompanije „Kyungshin Cable“, za proizvodnju delova za tradicionalne automobile, kao i komponente za električne baterije automobila visoke tehnologije.

Ugovorno stanje

Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Koreje, potpisan 3. 1. 1990. godine

Sporazum između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Republike Koreje o saradnji u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja, potpisan 16. 5. 2006. godine (SG RS- MU br. 38/09)

Ugovor između Republike Srbije i Republike Koreje o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, potpisan 22. 1. 2016. godine (Sl. glasnik RS - međunarodni ugovori br. 4/16)

Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Koreje, potpisan 16. 3. 2016. godine (Službeni glasnik R. Srbije-Međunarodni ugovori br. 6/16)

 

Kontakti

Link Ambasade Republike Srbije u Seulu: http://www.seoul.mfa.gov.rs

Link Ambasade Republike Koreje u Beogradu: http://overseas.mofa.go.kr/rs-sr/index.do

Kontakt u MSP – Odeljenje za Aziju, Australiju i Pacifik (ODAZAP); Tel. 011/306 8345; E-pošta: odazap@mfa.rs