ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана (туризам или транзит).
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана*
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID- 19                                                                                                                     

Путници из Републике Србије могу путовати у Републику Кореју без визе у периоду који је краћи од 90 дана, ради туристичких посета, као и у друге сврхе попут присуствовања конференцијама, конгресима и сл., и тада је неопходно консултовати се са Амбасадом Р. Кореје у Београду да ли је виза потребна или не.

Од свих путника се тражи да се пријаве за К-ЕТА (Korea Electronic Travel Authorization) преко линка www.k-eta.go.kr  (доступна је и мобилна апликација КЕТА) најмање 72 сата пре путовања (обрада ауторизације се наплаћује око 7,5е и важи 2 године).

Р. Корејa одлучилa je да од 09. јануара 2023. године, за носиоце дипломатских и службених ПИ, примењује изузеће од потребе претходног прибављања одобрења K-ETA.

Укинута је обавеза путника да у року од 24 сата од уласка у Р. Кореју морају да ураде ПЦР тест чиме су укинута сва ограничења за улазак у Р. Кореју повезана са пандемијом Covid-19.

Свим путницима се саветује да благовремено пре планираног путовања провере све најновије информације у вези уласка у Р. Кореју на сајту Амбасаде Р. Кореје у Београду (https://overseas.mofa.go.kr/rs-sr/brd/m_7940/list.do , или да контактирају Амбасаду.

*Напомињемо да је Влада Р. Кореје донела одлуку да од 5. јануара 2023. године сви путници који у Р. Кореју долазе из НР Кине, САР Хонг Конг и САР Макао морају да унапред доставе негативне резултате теста на Covid-19 (негативан резултат PCR теста обављеног највише 48 часова пре уласка у Р. Кореју, или брзог антигенског теста (RAT), урађеног од стране професионалног медицинског особља, мање од 24 сата пре уласка у Р. Кореју).

Ова категорија путника је, такође, у обавези да унесе своје здравствене и информације у вези са путовањем у онлајн систем Quarantine Information Pre-entry System (Q-CODE) Корејске агенције за контролу и превенцију болести (KDCA).

По уласку у Р. Кореју, путници из НР Кине су у обавези да обаве додатни PCR тест у року од 24 часова, док се та обавеза не односи на путнике који у Р. Кореју улазе из САР Хонг Конг и САР Макао.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ                                                                          

Грађани Р. Србије, носиоци обичних пасоша ће од 01.04.2022. године моћи да путују у Р. Кореју уз претходно добијање одобрења К-ЕТА (електронског одобрења за путовање у Кореју – Korea Electronic Travel Authorization.
Поменуто одобрење се издаје са максималним периодом важења од две године и могућношћу више улазака. Захтев се подноси пријавом на веб-сајту www.k-eta.go.kr или мобилној апликацији К-ЕТА, најмање 72 сата пре путовања. Надокнада за коришћење услуге К-ЕТА је 10.000 корејских Вона (око 7,5 Евра).

Дозвола за поновни улазак (Re-entry Permit) за стране држављане са регистрованим боравком у Р. Кореји:

Почев од 1. априла о.г, страним држављанима са регистрованим боравком у Р. Кореји који напусте земљу, биће дозвољен поновни улазак у Р. Кореју у року од годину дана (две године за сталне резиденте) од дана изласка, без обавезе прибављања Re-entry Permit.Страни држављани са регистрованим боравком у Р. Кореји, који се у Р. Кореју враћају након што су у иностранству провели више од годину дана, имаће обавезу да аплицирају за Re-entry Permit, која у том случају може бити одобрена на рок до две године.
Више информација је доступно на веб-сајту: www.hikorea.go.kr.

Од 01.07.2013. грађани Р. Србије могу без визе да бораве или транзитирају из туристичких разлога на територији Р. Кореје у периоду до 90 дана. За дужи боравак, студирање и сл. неопходно је претходно прибавити визу у дипломатском представништву Р. Кореје. Не тражи се потврда о вакцинацији, нити поседовање здравственог осигурања. Од 01.01.2012. Р. Кореја je увела систем биометријске пограничне контроле на свим граничним прелазима. Контрола подразумева узимање скенираних отисака оба кажипрста и лица. Од 09.12.2013. увeдeн је систем контроле спрејева, течности и гелова (LAG) на међународном аеродрому Инчон – Сеул, на посебним пунктовима за међународне трансфере. Контрола се врши средствима за детекцију експлозива (LED), и подлеже јој и роба купљена у Duty free продавницама и авионима, а запакована је стандардизоване провидне кесе. Роба која није запакована у наведене кесе, односно према стандардима ICAO, као и она за коју се посумња да садржи експлозивне материје, биће одузета. Од новог система изузимају се спрејеви, течности и гелови који служе за личну употребу и чија количина не прелази 100 милилитара, а запаковани су у провидну пластичну кесу.

Границу између Северне и Јужне Кореје (Демилитаризовану зону - ДМЗ) није могуће прећи копненим путем, нити директно из једне земље у другу ући ваздушним или морским путем.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                        

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Иако се не тражи поседовање здравственог осигурања, препоручује се путно осигурање, јер су цене здравствених услуга високе. Телефон хитне медицинске помоћи је 119 и ради 24 часа, своје услуге пружа бесплатно.

Странцима је на располагању и xитни медицински информативни центар, који се добија позивањем броја 1339. На овом броју могу се добити практични медицински савети на енглеском језику. С обзиром на језичку баријеру, користан је број телефона 1588-5644. Бирањем овог броја ступа се у контакт са групом добровољаца која познаје више језика (не и српски) и бесплатно помаже да се реше настали проблеми било које врсте.

Приметна је тенденција пораста нивоа загађења ваздуха тзв. фином прашином („yellow dust"). Ови нивои се мере свакодневно, о чему се становништво обавештава путем средстава јавног информисања и одговарајућих интернет апликација. У случају вредности које се сматрају неповољним за здравље, сугерише се ношење заштитних маски, које су јефтине и лако доступне (апотеке, драгстори, тржни центри, аеродроми, аутобуске и железничке станице).

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Уколико је неопходно да путујете на Корејско полуострво, саветује се избегавање боравка у пограничном појасу (демилитаризована зона). Треба, такође, избегавати протесте и демонстрације који имају додирних тачака са кризом.

ТРАНСПОРТ – Р. Кореја има девет међународних аеродрома, али је главни улаз за посетиоце из Европе и других прекоморских земаља аеродром Инчон (Incheon), који је удаљен око 65 километара од Сеула.

Привремени улазак са приватним аутомобилом је могућ једино трајектним везама уз стандардна међународна документа за возила и cа међународном возачком дозволом. Саобраћајни прописи су идентични европским, а казне за прекршаје су високе. Комплетан саобраћај у градовима и на путевима је готово у потпуности покривен камерама и прекршиоци прописа се лако и брзо идентификују.

Акцизну робу у вредности до 400 УСД могуће је унети без царињења. У такву робу спадају камере и друга електронска опрема, производи од коже, парфеми, накит, сатови, спортска опрема и други лични предмети. Путници преко 20 година старости имају право да унесу 1 литар алкохолног пића, а они преко 19 година 200 цигарета.

Кућни љубимци, као и све врсте животињских и биљних продуката, при уласку у Републику Кореју морају имати валидне сертификате које су издали државни органи земље порекла. Такође се захтева вакцинација кућних љубимаца шест месеци пред улазак и предвиђен је карантин у трајању од десет дана.

ОСТАЛО – Званична валута је корејски вон. Плаћање је могуће искључиво у националној валути – вонима. Због дневних промена курса и тенденције јачања вона у односу на евро и друге валуте, корисно је пре путовања проверити текући девизни курс.

Када је реч о уношењу и изношењу новца у готовини, суму у локалној валути или страним валутама која износи 10.000 или више америчких долара, неопходно је при уласку у земљу пријавити царинским органима. Исто тако за изношење суме веће од 10.000 или више УСД потребно је добити претходну дозволу Централне Корејске банке. Све међународне платне картице које се издају у Републици Србији важе и у Републици Кореји.

Само мобилни телефони најновије генерације могу користити роминг у Јужној Кореји, али је на сваком аеродрому у одговарајућим пословницама мобилних оператера могуће изнајмити телефон брзо и по прихватљивим ценама. Корисни су сајтови Корејског културног и информационог сервиса http://www.korea.net, Корејске туристичке организације http://www.visitkorea.or.kr и Корејске трговинско-инвестиционо промотивне агенције http://www.kotra.or.kr

Контакти:                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Републици Кореји, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Сеулу, путем контакт телефона: + 82 2 797 5109 (факс +82 2 790 61 09) и електронске адресе: embserbseul@yahoo.com 

 

(Последње ажурирано среда, 8. јун 2022.)