Званичан назив
НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА
Државно уређење
Република
Главни град
Пекинг
Датум успостављања билатералних односа
2. јануар 1955. године

Политички односи

Односи стратешког партнерства између Р. Србије и НР Кине успостављени 2009. године, додатно су продубљени 2013. године и потом подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства јуна 2016. године.
Р. Србија придаје велики значај сарадњи са НР Кином у оквиру механизма сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе, као и кроз иницијативу „Појас и пут“.
Односе две земље карактерише интензиван политички дијалог и размена посета на високом и највишем политичком нивоу.
Председник Р. Србије Александар Вучић боравио је у више посета НР Кини, од којих је последња реализована од 16. до 18. октобра 2023. године, ради учешћа на Трећем форуму за међународну сарадње иницијативе „Појас и пут“ у Пекингу, када се састао са председником НР Кине Си Ђинпингом.

Од посебног значаја за унапређење односа две земље била је и посета председника НР Кине Си Ђинпинга Р. Србији од 17. до 19. јуна 2016. године, прва посета кинеског председника Србији након 30 година, када је потписана Заједничка изјава Р. Србије и НР Кине о успостављању свеобухватног стратешког партнерства.
Две земље остварују и интензивну парламентарну сарадњу. Тадашњи председник Свекинеског народног конгреса Џанг Деђианг посетио је Р. Србију од 16. до 18. јула 2017. године, а тадашњи председник Народне скупштине Р. Србије Маја Гојковић боравила је у узвратној посети НР Кини од 24. новембра до 1. децембра 2017. године.
Председник Владе Р. Србије Ана Брнабић боравила је у посети НР Кини од 3. до 7. новембра 2023. године, ради учешћа на Шестом међународном увозном сајму у Шангају. Током посете председник Владе А. Брнабић је имала билатерални састанак са кинеским председником Си Ђинпингом у Пекингу и премијером Ли Ћиангом у Шангају.

Тадашњи премијер Државног савета НР Кине Ли Кећианг боравио је у званичној посети Р. Србији децембра 2014. године, када је учествовао и на Трећем састанку шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе у Београду.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Р. Србије Ивица Дачић боравио је у званичној посети НР Кини од 25. до 28. фебруара 2020. године.

Тадашњи министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић боравио је у посети НР Кини (град Гуијанг) крајем маја 2021. године.

Министар спољних послова НР Кине Ванг Ји боравио је у званичној посети Р. Србији од 27. до 28. октобра 2021. године.

Економски односи

НР Кина је најважнији трговински партнер Р. Србије у Азији. У 2022. обим робне размене износио је 6,15 милијарди долара, од чега је извоз из Р. Србије износио 1,17 милијарди долара, а увоз из НР Кине 4,98 милијарди долара. У 2022. НР Кина је била други најзначајнији спољнотрговински партнер Р. Србије, а у овој години је остварен и историјски максимум нашег извоза у НР Кину.

Две земље остварују веома добру пројектну сарадњу у области инфраструктуре и енергетике. Међу најзначајнијим пројектима издвајамо ,,Пупинов мост“(Земун-Борча), изградњу деоница ауто-пута ,,Милош Велики“, реконструкцију ТЕ ,,Костолац“ и др.
Највећи кинески инвеститори у Р. Србији су компанија ,,Зиђин“, која је 2018. године инвестирала у РТБ Бор, као и компанија ,,Хестил“ која је извршила аквизацију Железаре Смедерево 2016. године.

Поред тога, значајна је и инвестиција компаније Shandong „Linglong“ у изградњу фабрике гума у Зрењанину 2019. године.
У Крагујевцу је новембра 2019. отворена и кинеска фабрика „Yanfeng Automotive Interiors“, за производњу компоненти за унутрашњост аутомобила.
У оквиру механизма сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе у току је реализација трилатералног пројекта модернизације железничке пруге на релацији Београд- Будимпешта (између Р. Србије, НР Кине и Мађарске).

Током посете председника Р. Србије Александра Вучића Пекингу средином октобра 2023. године, између осталих, потписан је и Споразум о слободној трговини између Р. Србије и НР Кине.

Уговорно стање

  • Оквирни споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине, потписан 20. 8. 2009. године;
  • Заједничка изјава Републике Србије и Народне Републике Кине о продубљивању стратешког партнерства, потписана 26. 8. 2013. године;
  • Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о обостраном оснивању културних центара, потписан 17. 12. 2014. године (Службени гласник МУ 14/15 од 8.7. 2015. године);
  • Заједничка изјава Републике Србије и Народне Републике Кине о успостављању свеобухватног стратешког партнерства, потписана 18. 6. 2016. године;
  • Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о укидању виза за носиоце обичних пасоша, потписан 5.11.2016. године (Службени гласник МУ 11/16 од 28.12.2016. године).

Контакти

Амбасада Републике Србије у Пекингу: http://www.beijing.mfa.gov.rs

Амбасада Народне Републике Кине у Београду: http://rs.chineseembassy.org/srp/

Контакт у МСП – Одељење за Азију, Аустралију и Пацифик (ОДАЗАП); Тел. 011/306 8345; Е-пошта: odazap@mfa.rs