ВИЗНИ РЕЖИМ - КИНА (МАТИЦА)
Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана од датума уласка
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту виза није неопходна уколико не напушта међународну зону транзитног аеродрома и уколико на територији Кине не борави дуже од 24 часа. У свим другим случајевима је неопходна
ВИЗНИ РЕЖИМ - САР ХОНГ КОНГ За носиоце важећих пасоша виза није потребна за боравак до 14 дана.
ВИЗНИ РЕЖИМ - САР МАКАО За носиоце важећих пасоша виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од 180 дана.

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Р. Србије који путују у НР Кину од 8. јануара 2023. године потребно је да поседују следеће документе:

Доказ о негативном PCR тесту, урађеном 48 сати пре полетања код надлежне здравствене институције у Р. Србији. Резултате добијеног теста потребно је унети у образац царинске здравствене декларације. Раније аплицирање за здравствени код Амбасаде НР Кине у Београду више није потребно.

Препоручује се да путници са позитивним резултатом PCR теста одложе путовање за НР Кину до негативног налаза тестирања.

По доласку у НР Кину, путници из иностранства неће бити подвргнути PCR тестирању. Боравак у карантину такође је укинут. Путници са здравственим проблемима које треба да наведу у здравственој декларацији или симптомима као што је повишена температура, биће подвргнути антигенском тестирању на царинском прелазу.

Уколико се приликом тестирања констатује позитиван налаз теста, путници за које се утврди да су асимптоматски или благи случајеви, без озбиљних здравствених стања, упућују се у самоизолацију на адресу становања у НР Кини. Озбиљнијим случајевима се саветује да потраже медицинску помоћ у што краћем року.
 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

За улазак и боравак у Н.Р. Кини није потребна виза за боравак до 30 дана за држављане Р. Србије.
Хонг-Конг:
Носиоци важећих пасоша Р. Србије могу улазити на територију Хонг-Конга без виза и боравити до 14 дана.
Макао:
Носиоци важећих пасоша Р. Србије могу улазити на територију САР Макаа Н.Р. Кине без виза и боравити до 90 дана у периоду од 180 дана.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Споразум о социјалној сигурности између Владе Р. Србије и Владе Н. Р. Кине потписан 8. јуна 2018 године, ступио на снагу 1. фебруара 2021 године. Споразумом се регулишу одређена питања обавезног пензијског и инвалидског осигурања, као и осигурања за случај незапослености.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Здравствена ситуација под контролом-обавеза ношења заштитних маски у свим јавним средствима превоза као и јавним објектима.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација на високом нивоу.

ТРАНСПОРТ – Сви видови транспорта функционални, високо ефикасни и економски прихватљиви. Споразум о возачким дозволама не постоји.
Споразум о међусобном признавању и замени возачких дозвола између Р. Србије и НР Кине – ступио на снагу 13. марта 2022. године

ОСТАЛО – Сва плаћања искључиво у националној валути ( јуан - РМБ), такође могућа плаћања стандардним кредитним и дебитним картицама ( VISA, MasterCard, итд.) Замена свих конвертиблиних светских валута у кинески јуан и обратно врши се у кинеским банкама без посебних проблема.

Контакти:

Приликом боравка у НР Кини, за конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити:
• Амбасади Р. Србије у Пекингу (адреса: SanLiTun, Dong 6 Jie 1, 100600 BEIJING (PEKING), P.R. OF CHINA), путем контакт телефона: +8610/ 6532-3516, 6532-3016; 6532-5413, 6532-1693; и електронске адресе: embserbia@embserbia.cn ;
• Генералном конзулату Р. Србије у Шангају (адреса:Rm, 801, No.1, Lane 60, LyonGarden,RonghuaEastRoad, GuBeiNewArea,ШАНГАЈ 201103, Н.Р. КИНА), путем контакт телефона:+ 8621 / 6208-1388, 6208-1899 и електронске адресе: consulate@srbshanghai.org

(Последње ажурирано недеља, 07. фебруар 2021.)