Zvaničan naziv
NARODNA REPUBLIKA KINA
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Peking
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
2. januar 1955. godine

Politički odnosi

Odnosi strateškog partnerstva između R. Srbije i NR Kine uspostavljeni 2009. godine, dodatno su produbljeni 2013. godine i potom podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva juna 2016. godine.
R. Srbija pridaje veliki značaj saradnji sa NR Kinom u okviru mehanizma saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i kroz inicijativu „Pojas i put“.
Odnose dve zemlje karakteriše intenzivan politički dijalog i razmena poseta na visokom i najvišem političkom nivou.
Predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić boravio je u više poseta NR Kini, od kojih je poslednja realizovana od 16. do 18. oktobra 2023. godine, radi učešća na Trećem forumu za međunarodnu saradnje inicijative „Pojas i put“ u Pekingu, kada se sastao sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom.

Od posebnog značaja za unapređenje odnosa dve zemlje bila je i poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga R. Srbiji od 17. do 19. juna 2016. godine, prva poseta kineskog predsednika Srbiji nakon 30 godina, kada je potpisana Zajednička izjava R. Srbije i NR Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva.
Dve zemlje ostvaruju i intenzivnu parlamentarnu saradnju. Tadašnji predsednik Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđiang posetio je R. Srbiju od 16. do 18. jula 2017. godine, a tadašnji predsednik Narodne skupštine R. Srbije Maja Gojković boravila je u uzvratnoj poseti NR Kini od 24. novembra do 1. decembra 2017. godine.
Predsednik Vlade R. Srbije Ana Brnabić boravila je u poseti NR Kini od 3. do 7. novembra 2023. godine, radi učešća na Šestom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju. Tokom posete predsednik Vlade A. Brnabić je imala bilateralni sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu i premijerom Li Ćiangom u Šangaju.

Tadašnji premijer Državnog saveta NR Kine Li Kećiang boravio je u zvaničnoj poseti R. Srbiji decembra 2014. godine, kada je učestvovao i na Trećem sastanku šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivica Dačić boravio je u zvaničnoj poseti NR Kini od 25. do 28. februara 2020. godine.

Tadašnji ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković boravio je u poseti NR Kini (grad Guijang) krajem maja 2021. godine.

Ministar spoljnih poslova NR Kine Vang Ji boravio je u zvaničnoj poseti R. Srbiji od 27. do 28. oktobra 2021. godine.

Ekonomski odnosi

NR Kina je najvažniji trgovinski partner R. Srbije u Aziji. U 2022. obim robne razmene iznosio je 6,15 milijardi dolara, od čega je izvoz iz R. Srbije iznosio 1,17 milijardi dolara, a uvoz iz NR Kine 4,98 milijardi dolara. U 2022. NR Kina je bila drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner R. Srbije, a u ovoj godini je ostvaren i istorijski maksimum našeg izvoza u NR Kinu.

Dve zemlje ostvaruju veoma dobru projektnu saradnju u oblasti infrastrukture i energetike. Među najznačajnijim projektima izdvajamo ,,Pupinov most“(Zemun-Borča), izgradnju deonica auto-puta ,,Miloš Veliki“, rekonstrukciju TE ,,Kostolac“ i dr.
Najveći kineski investitori u R. Srbiji su kompanija ,,Ziđin“, koja je 2018. godine investirala u RTB Bor, kao i kompanija ,,Hestil“ koja je izvršila akvizaciju Železare Smederevo 2016. godine.

Pored toga, značajna je i investicija kompanije Shandong „Linglong“ u izgradnju fabrike guma u Zrenjaninu 2019. godine.
U Kragujevcu je novembra 2019. otvorena i kineska fabrika „Yanfeng Automotive Interiors“, za proizvodnju komponenti za unutrašnjost automobila.
U okviru mehanizma saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u toku je realizacija trilateralnog projekta modernizacije železničke pruge na relaciji Beograd- Budimpešta (između R. Srbije, NR Kine i Mađarske).

Tokom posete predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića Pekingu sredinom oktobra 2023. godine, između ostalih, potpisan je i Sporazum o slobodnoj trgovini između R. Srbije i NR Kine.

Ugovorno stanje

  • Okvirni sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine, potpisan 20. 8. 2009. godine;
  • Zajednička izjava Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju strateškog partnerstva, potpisana 26. 8. 2013. godine;
  • Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o obostranom osnivanju kulturnih centara, potpisan 17. 12. 2014. godine (Službeni glasnik MU 14/15 od 8.7. 2015. godine);
  • Zajednička izjava Republike Srbije i Narodne Republike Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, potpisana 18. 6. 2016. godine;
  • Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, potpisan 5.11.2016. godine (Službeni glasnik MU 11/16 od 28.12.2016. godine).

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Pekingu: http://www.beijing.mfa.gov.rs

Ambasada Narodne Republike Kine u Beogradu: http://rs.chineseembassy.org/srp/

Kontakt u MSP – Odeljenje za Aziju, Australiju i Pacifik (ODAZAP); Tel. 011/306 8345; E-pošta: odazap@mfa.rs