Званичан назив
РЕПУБЛИКА ФИНСКА
Државно уређење
Република
Главни град
Хелсинки
Шеф државе
Саули Нинисто (Sauli Niinistö)
Председник Владе
Петери Орпо (Petteri Orpo)
Министар спољних послова
Елина Валтонен (Elina Valtonen)
Датум успостављања билатералних односа
1929. година

Политички односи

Билатерални односи су добри. У последњих неколико година траје динамичан политички дијалог и висок степен међусобног разумевања, посебно у контексту подршке Финске процесу европских интеграција Р. Србије.

На иницијативу финске стране 25. фебруара 2021. г. МСП Р. Србије Н. Селаковић имао је разговор путем видео линка са финским МСП П. Хавистом. Државни подсекретар за спољну и безбедносну политику у МИП Финске, К. Зауер боравио је у радној посети Београду 21-22. октобра 2021. г. Фински МИП П. Хависто је посетио Београд 1. октобра 2019. године. Заједно са МСП И. Дачићем је отворио изложбу „Београд – Хелсинки, 90 година дипломатских односа“ у Архиву Југославије. Бивши МИП Т. Соини је посетио Београд (заједничка посета са МИП К. Шведске 10. октобра 2017. г,), а предводио је финску делегацију на Министарској конференцији ОЕБС у Београду 2015. г, када је имао сусрет са тадашњим ППВ/МСП И. Дачићем.

Економски односи

Економска сарадња између Србије и Финске је недовољно развијена, малог обима робне размене, уз дефицит на нашој страни. У 2021. години укупна робна размена износила је 203,87 милиона евра, од тога је извоз износио 69,85 милиона а увоз 134,01 милиона евра. У 2020. г. робна размена је износила 149,30 млн евра (наш извоз 25,06 млн евра, а увоз 124,24 млн евра). Досадашње финске инвестиције у нашу привреду досегле су износ од око 68 милиона евра, чему би свакако требало додати и ко-инвестицију вредну 100 милиона евра Taaleri фонда у електро-привреду (ветропарк).

Уговорно стање

На снази је 7 билатералних уговора, а посебну важност имају:

Уговор између СФРЈ и Републике Финске о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину

Споразум између Владе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Владе Републике Финске у међународном друмском саобраћају

Трговински споразум између СИВ-а СФРЈ и Владе Републике Финске

Споразум између Министарства унутрашњих послова и Републике Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Финске о полицијској сарадњи у спречавању и борби против криминала

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Хелсинкију: www.helsinki.mfa.gov.rs

Амбасада Републике Финске у Београду: https://finlandabroad.fi/web/srb/frontpage

Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011 306 8326, Е-пошта; oev@mfa.rs