Званичан назив
РЕПУБЛИКА ФИНСКА
Државно уређење
Република
Главни град
Хелсинки
Шеф државе
Саули Нинисто (Sauli Niinistö)
Председник Владе
Сана Марин (Sanna Marin)
Министар спољних послова
Пека Хависто (Pekka Havisto))
Датум успостављања билатералних односа
1929. година

Политички односи

Билатерални односи су добри. У последњих неколико година траје динамичан политички дијалог и висок степен међусобног разумевања, посебно у контексту подршке Финске процесу европских интеграција Р. Србије.
Фински МИП П. Хависто је посетио Београд 1. октобра 2019. године. Заједно са тадашњим МСП И. Дачићем је отворио изложбу „Београд – Хелсинки, 90 година дипломатских односа" у Архиву Југославије.
Тадашњи ПВ А. Вучић је посетио Хелсинки јануара 2015. године.

 

Економски односи

Економска сарадња између Србије и Финске је недовољно развијена, малог обима робне размене, уз дефицит на нашој страни. У периоду јануар-новембар 2020. године робна размена је износила 137 милиона евра (извоз 23,5 мил. евра, а увоз 113,5 мил. евра). У 2019. години остварена је размена од 135,24 мил. евра, од чега је наш извоз износио 20,86 мил. евра, а увоз 114,38 мил. евра.
Највећи извозници су KKM POWER д.о.о. Београд, TIGAR TYRES ДОО, и ГОРЕЊЕ ДОО ВАЉЕВО, док су највећи увозници TETRA PAK PRODUCTION Београд, ДРЕНИК НД ДОО Београд и VIP MOBILE. Из Финске се увози: хартија, картон, производи од целулозе, телекомуникациони и аудио апарати и опрема, производи од гвожђа и челика и др.

 

Уговорно стање

На снази је 7 билатералних уговора, а посебну важност имају:

Уговор између СФРЈ и Републике Финске о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину

Споразум између Владе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Владе Републике Финске у међународном друмском саобраћају

Трговински споразум између СИВ-а СФРЈ и Владе Републике Финске

Споразум између Министарства унутрашњих послова и Републике Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Финске о полицијској сарадњи у спречавању и борби против криминала

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Хелсинкију: www.helsinki.mfa.gov.rs

Амбасада Републике Финске у Београду: https://finlandabroad.fi/web/srb/frontpage

Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011 306 8326, Е-пошта; oev@mfa.rs