ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак у Финској у трајању до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издало Министарство унутрашњих послова - Координациона управа. Пасош мора бити издат у последњих десет година и важити најмање три месеца након планираног напуштања Финске и Шенген зоне. Фински надлежни органи апелују на додатне услове за улазак на финску територију: поседовање полисе здравственог осигурања за период боравка у Финској, као и довољан износ новчаних средстава за покривање боравка – 30 евра по дану. Фински надлежни органи задржавају право да одбију улазак лицима која представљају ризик по јавни ред, националну безбедност, јавно здравље или односе Финске са другим државама. Улазак у Финску може бити одбијен и због сумње у намеру лица да зарађује новац на финској територији на недозвољен начин.
Обавезно је пријављивање готовог новца у износу већем од 10.000 евра. Пунолетни путници, који нису држављани ЕУ, приликом уласка у Финску могу без плаћања царинских дажбина унети (за личну употребу), највише 200 комада цигарета или 50 комада цигара или 100 комада цигарилоса или 250 грама дувана. Такође, максималне дозвољене количине алкохолних пића које могу унети лица старија од 20 година су: 1 литра јаког алкохолног пића (које садржи преко 22% алкохола) или 2 литре алкохолног пића са највише до 22% алкохола, као и 4 литре вина и 16 литара пива. Приликом уласка у Финску сопственим аутомобилом, може се без плаћања царине унети највише 10 литара горива (поред горива које се већ налази у резервоару возила).
Путницима који улазе у Финску, који нису држављани ЕУ, дозвољено је уношење лекова и других медицинских производа за личну употребу у количини која одговара тромесечној употреби. Путници су у обавези да, на захтев надлежних органа, покажу доказ да су лекови намењени личној употреби (рецепт или рачун о куповини). Путници који нису држављани ЕУ приликом уласка у Финску могу без плаћања дажбина унети прехрамбене производе у оригиналном паковању, у обиму који се сматра разумним за личну употребу. Забрањено је уношење меса и месних производа, као и млека и млечних производа из земаља ван ЕУ. За уношење свежег поврћа и воћа (осим банана, ананаса, кокоса и урми), као и других биљака и семена, неопходан је одговарајући фитосанитарни сертификат.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                       
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Мрежа установа јавног здравства у Финској је изузетно развијена и квалитетна. Имајући у виду високе цене здравствених услуга, укључујући и оне које се односе на хитне интервенције, препоручује се поседовање полисе путног здравственог осигурања.
У случају потребе за хитном медицинском помоћи, генерални телефонски број је 112. Такође, информације и медицински савети на енглеском језику могу се добити и позивом на број +358 (0) 9 310 10023 који је доступан у било које време. За хитне услуге социјалних радника 24 часа је доступан телефон +358 (0) 206 96006.
Актуелну информацију о здравственој ситуацији у Финској можете наћи на сајту Светске здравствене организације: https://www.who.int/countries/fin/

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Финска спада у безбедне земље, Стопа криминала је ниска. Општи телефон за све хитне случајеве је 112.

ТРАНСПОРТ – Носиоци возачке дозволе Р. Србије могу управљати моторним возилом приликом транзита или током привременог боравка у Финској. У случају одобрења сталног боравка, наша возачка дозвола важи у периоду од годину дана од датума одобрења сталног боравка, након чега мора бити замењена финском дозволом, уз полагање возачког испита. Аутопутеви се користе без наплате путарине. Обавезна је употреба зимских гума од 1. новембра до краја марта, као и употреба светала на аутомобилу и током дана, када је због временских услова смањена видљивост.
Градски превоз у Хелсинкију састоји се од мреже метроа, аутобуских, трамвајских и бродских линија. Могућа је куповина појединачне карте, која важи за сва превозна средства за 80-110 минута вожње (у зависности од зоне), као и дневних (1-7 дана) и месечних карата. Више информација доступно је на интернет адресама: www.hel.fi и https://www.hsl.fi/.

ОСТАЛО – Национална валута је евро. Могућа је употреба платних картица банака из Србије, као и подизање новца на банкоматима. У локалним мењачницама и банкама није могућа замена динара за евро или неку другу страну валуту.

Контакти                                                                                                                                                   
Приликом боравка у Финској, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Хелсинкију (адреса: Kulosaarentie 36, 00570 Helsinki), путем следећег контакт телефона: +358 (0)9 6848 522 и електронске адресе: consul@serbianembassy.fi