Тасић: Србија кредибилан партнер УН и свим државама чланицама

20. мај 2021.
Вршилац дужности помоћника министра за мултилатералну сарадњу Александар Тасић учествовао је на конференцији „Београдски међународни модел Уједињених нација – БИМУН 2021“ где је говорио о улози и значају Уједињених нација и поручио да се Србија залаже за ефикаснији мултилатерализам где би водећу улогу требало да има ова организација.

Тасић је подвукао да ће наша земља наставити да буде кредибилан партнер УН и свим државама чланицама по свим питањима која су од интереса за међународну заједницу.

„Приоритети Републике Србије у УН су добро познати и конзистентни. Наш кључни приоритет остаје заштита територијалног интегритета и суверенитета Србије, где Уједињене нације имају кључну улогу“, истакао је Тасић и нагласио да пре свега мисли на резолуцију СБ УН 1244, потребу континуираног разматрања ситуације на Косову и Метохији у СБ УН, значај улоге УНМИК и неопходност несмањеног наставка ангажмана ове Мисије.  

Тасић је рекао да је тема овогодишње конференције мултилатерализам и међународна сарадња више него актуелна и у фокусу свих чланица УН с обзиром на то да се последњих година доста говорило о кризи мултилатерализма где су Уједињене нације често биле на удару критика због утиска да више служе као форум за одмеравање снага и демонстрацију разлика.  

 „Уз уважавање националних интереса и приоритета појединачних држава, а у циљу изградње ефективног мултилатерализма, треба да радимо на томе да Уједињене нације у што већој мери буду платформа за универзални консензус око кључних питања која нас све заједно једнако погађају“, рекао је Тасић и додао да је пандемија корона вируса пример да се овако комплексан проблем  може превазићи заједничким деловањем, солидарношћу, сарадњом и универзалним консензусом.

Такође, Тасић је рекао да ће Србија наставити да предузима интензивне активности на националном нивоу у правцу имплементације Циљева одрживог развоја, истакао посвећеност Србије очувању мира и безбедности на међународном нивоу, напоменувши запажен ангажман у оквиру бројних мировних операција УН у кризним жариштима.