Tasić: Srbija kredibilan partner UN i svim državama članicama

20. maj 2021.
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za multilateralnu saradnju Aleksandar Tasić učestvovao je na konferenciji „Beogradski međunarodni model Ujedinjenih nacija – BIMUN 2021“ gde je govorio o ulozi i značaju Ujedinjenih nacija i poručio da se Srbija zalaže za efikasniji multilateralizam gde bi vodeću ulogu trebalo da ima ova organizacija.

Tasić je podvukao da će naša zemlja nastaviti da bude kredibilan partner UN i svim državama članicama po svim pitanjima koja su od interesa za međunarodnu zajednicu.

„Prioriteti Republike Srbije u UN su dobro poznati i konzistentni. Naš ključni prioritet ostaje zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, gde Ujedinjene nacije imaju ključnu ulogu“, istakao je Tasić i naglasio da pre svega misli na rezoluciju SB UN 1244, potrebu kontinuiranog razmatranja situacije na Kosovu i Metohiji u SB UN, značaj uloge UNMIK i neophodnost nesmanjenog nastavka angažmana ove Misije.  

Tasić je rekao da je tema ovogodišnje konferencije multilateralizam i međunarodna saradnja više nego aktuelna i u fokusu svih članica UN s obzirom na to da se poslednjih godina dosta govorilo o krizi multilateralizma gde su Ujedinjene nacije često bile na udaru kritika zbog utiska da više služe kao forum za odmeravanje snaga i demonstraciju razlika.  

 „Uz uvažavanje nacionalnih interesa i prioriteta pojedinačnih država, a u cilju izgradnje efektivnog multilateralizma, treba da radimo na tome da Ujedinjene nacije u što većoj meri budu platforma za univerzalni konsenzus oko ključnih pitanja koja nas sve zajedno jednako pogađaju“, rekao je Tasić i dodao da je pandemija korona virusa primer da se ovako kompleksan problem  može prevazići zajedničkim delovanjem, solidarnošću, saradnjom i univerzalnim konsenzusom.

Takođe, Tasić je rekao da će Srbija nastaviti da preduzima intenzivne aktivnosti na nacionalnom nivou u pravcu implementacije Ciljeva održivog razvoja, istakao posvećenost Srbije očuvanju mira i bezbednosti na međunarodnom nivou, napomenuvši zapažen angažman u okviru brojnih mirovnih operacija UN u kriznim žarištima.