Србија посвећена даљем унапређењу сарадње са карипским државама

13. мај 2023.
Државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије амбасадор Горан Алексић, предводио је делегацију Републике Србије која је учествовала је на Деветом самиту шефова држава и влада земаља чланица Асоцијације карипских држава, одржаном од 11. до 12. маја 2023. године у Ла Антигви у Гватемали.

Самит је био посвећен кључним темама за развој овог региона, а посебно борби против негативних ефеката климатских промена, јачању улоге Асоцијације у свету, економском опоравку, развоју туризма, заштити океана и другим важним питањима.

Поред састанка са генералним секретаром Асоцијације Родолфом Сабонхеом, делегација Републике Србије, која у Асоцијацији карипских држава има статус посматрача, имала је прилику да обави низ билатералних састанака са високим и највишим званичницима земљама чланица и посматрача организације, међу којима су били домаћин Гватемала, потом Хондурас, Гвајана, Мексико, Никарагва, Костарика, Панама, Куба, Доминиканска Република, Венецуела, Тринидад и Тобаго, Суринам, Белизе, Света Луција, Сент Винсент и Гренадини, Аргентина, Венецуела, Барбадос, Бахами, као и са званичницима Краљевине Саудијске Арабије, Јужне Кореје и Словеније. Размењена су мишљења о актуелном стању билатералних односа и могућностима за даље унапређење сарадње како на билатералном, тако и на мултилатералном плану.

Државни секретар амбасадор Горан Алексић је током Самита примљен и од стране председника Републике Гватемале, Алехандра Ђаматеија, којом приликом је констатован изузетно висок ниво билатералних односа и пријатељских веза између наше две земље. Током разговора, председник Ђаматеи је изразио дубоко саучешће и искрену солидарност са државним руководством и народом Републике Србије, поводом недавних трагичних догађаја у школи “Владислав Рибникар” и у Младеновцу.