Srbija posvećena daljem unapređenju saradnje sa karipskim državama

13. maj 2023.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije ambasador Goran Aleksić, predvodio je delegaciju Republike Srbije koja je učestvovala je na Devetom samitu šefova država i vlada zemalja članica Asocijacije karipskih država, održanom od 11. do 12. maja 2023. godine u La Antigvi u Gvatemali.

Samit je bio posvećen ključnim temama za razvoj ovog regiona, a posebno borbi protiv negativnih efekata klimatskih promena, jačanju uloge Asocijacije u svetu, ekonomskom oporavku, razvoju turizma, zaštiti okeana i drugim važnim pitanjima.

Pored sastanka sa generalnim sekretarom Asocijacije Rodolfom Sabonheom, delegacija Republike Srbije, koja u Asocijaciji karipskih država ima status posmatrača, imala je priliku da obavi niz bilateralnih sastanaka sa visokim i najvišim zvaničnicima zemljama članica i posmatrača organizacije, među kojima su bili domaćin Gvatemala, potom Honduras, Gvajana, Meksiko, Nikaragva, Kostarika, Panama, Kuba, Dominikanska Republika, Venecuela, Trinidad i Tobago, Surinam, Belize, Sveta Lucija, Sent Vinsent i Grenadini, Argentina, Venecuela, Barbados, Bahami, kao i sa zvaničnicima Kraljevine Saudijske Arabije, Južne Koreje i Slovenije. Razmenjena su mišljenja o aktuelnom stanju bilateralnih odnosa i mogućnostima za dalje unapređenje saradnje kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Državni sekretar ambasador Goran Aleksić je tokom Samita primljen i od strane predsednika Republike Gvatemale, Alehandra Đamateija, kojom prilikom je konstatovan izuzetno visok nivo bilateralnih odnosa i prijateljskih veza između naše dve zemlje. Tokom razgovora, predsednik Đamatei je izrazio duboko saučešće i iskrenu solidarnost sa državnim rukovodstvom i narodom Republike Srbije, povodom nedavnih tragičnih događaja u školi “Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu.