Настављају се напори на евакуацији наших држављана из Судана

23. апр 2023.
Поводом евакуације држављана Републике Србије из сукобима захваћеног Судана, в.д. помоћнице министра спољних послова за конзуларе послове, амбасадорка Мирјана Живковић, изјавила је за Дневник 2 РТС-а да је, од 28 наших држављана који су се пријавили Кризном штабу Министарства спољних послова за евакуацију, једанаесторо на путу према кући.

„Током данашњег дана, из Картума је евакуисано укупно 11 грађана, од чега је четворо евакуисано конвојем Уједињених нација, шесторо конвојем Уједињених Арапских Емирата, док се у конвоју који је организован од стране Републике Турске евакуисао један наш држављанин,“ изјавила је амбасадорка Живковић.

Што се тиче преосталих грађана Републике Србије који још увек чекају на евакуацију у Картуму, в.д. помоћнце министра каже да смо, након разговора министра спољних послова Ивице Дачића са министарком спољних послова Француске Колона прошле недеље, када је замолио за помоћ при евакуацији, добили уверавања да ће они бити у француском конвоју за евакуацију.

„Како је у Картуму интернет у прекиду, те локалне телефонске линије такође не функционишу, ми отежано комуницирамо са нашим грађанима, те не знамо да ли су успели да дођу до француске Амбасаде,“ рекла је амбасадорка Живковић, додавши да се разматрају и друге могућности за евакуацију, о чему ћемо благовремено обавестити јавност. 

Извор: РТС