Nastavljaju se napori na evakuaciji naših državljana iz Sudana

23. apr 2023.
Povodom evakuacije državljana Republike Srbije iz sukobima zahvaćenog Sudana, v.d. pomoćnice ministra spoljnih poslova za konzulare poslove, ambasadorka Mirjana Živković, izjavila je za Dnevnik 2 RTS-a da je, od 28 naših državljana koji su se prijavili Kriznom štabu Ministarstva spoljnih poslova za evakuaciju, jedanaestoro na putu prema kući.

„Tokom današnjeg dana, iz Kartuma je evakuisano ukupno 11 građana, od čega je četvoro evakuisano konvojem Ujedinjenih nacija, šestoro konvojem Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok se u konvoju koji je organizovan od strane Republike Turske evakuisao jedan naš državljanin,“ izjavila je ambasadorka Živković.

Što se tiče preostalih građana Republike Srbije koji još uvek čekaju na evakuaciju u Kartumu, v.d. pomoćnce ministra kaže da smo, nakon razgovora ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa ministarkom spoljnih poslova Francuske Kolona prošle nedelje, kada je zamolio za pomoć pri evakuaciji, dobili uveravanja da će oni biti u francuskom konvoju za evakuaciju.

„Kako je u Kartumu internet u prekidu, te lokalne telefonske linije takođe ne funkcionišu, mi otežano komuniciramo sa našim građanima, te ne znamo da li su uspeli da dođu do francuske Ambasade,“ rekla je ambasadorka Živković, dodavši da se razmatraju i druge mogućnosti za evakuaciju, o čemu ćemo blagovremeno obavestiti javnost. 

Izvor: RTS