Дачић се састао са министром спољних послова Кубе Париљом

21. јун 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са министром спољних послова Републике Кубе Бруном Родригесом Париљом, који у Београду борави у оквиру званичне посете председника Републике Кубе Мигела Дијас-Канела Бермудеса Србији.

Саговорници су разменили мишљење о унапређењу билатералних односа и срадње у бројним областима.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Дачић рекао је да је за Србију велика част да угости кубанску делегацију, те да је ово историјска посета у дугој традицији наших билатералних односа, посебно имајући у виду чињеницу да је ово прва посета једног кубанског председника Београду након готово четири деценије.

Обострано је исказана заинтересованост за додатно јачање економске и привредне сарадње, посебно имајући у виду да иста не прати висок ниво политичких односа наших двеју земаља. Саговорници су се сложили да постоји велики потенцијал у специфичним областима као што су пољопривреда, здравство, одбрана, информационе технологије и образовање.

Шеф српске дипломатије Дачић подвукао је да Србија пружа подршку настојањима Републике Кубе да у мултилатералним оквирима тражи модалитете за превазилажење ситуације везане за укидање економског, финансијског и трговинског ембарга Сједињених Америчких Држава, као и да веома добро разуме тешкоће са којима се Република Куба суочава.

Дачић је искористио прилику да још једном изрази захвалност на принципијелном ставу Републике Кубе да не призна једнострано проглашену независност тзв. Косова, чиме је потврдила приврженост основним принципима међународног права.