Dačić se sastao sa ministrom spoljnih poslova Kube Pariljom

21. jun 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Kube Brunom Rodrigesom Pariljom, koji u Beogradu boravi u okviru zvanične posete predsednika Republike Kube Migela Dijas-Kanela Bermudesa Srbiji.

Sagovornici su razmenili mišljenje o unapređenju bilateralnih odnosa i sradnje u brojnim oblastima.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Dačić rekao je da je za Srbiju velika čast da ugosti kubansku delegaciju, te da je ovo istorijska poseta u dugoj tradiciji naših bilateralnih odnosa, posebno imajući u vidu činjenicu da je ovo prva poseta jednog kubanskog predsednika Beogradu nakon gotovo četiri decenije.

Obostrano je iskazana zainteresovanost za dodatno jačanje ekonomske i privredne saradnje, posebno imajući u vidu da ista ne prati visok nivo političkih odnosa naših dveju zemalja. Sagovornici su se složili da postoji veliki potencijal u specifičnim oblastima kao što su poljoprivreda, zdravstvo, odbrana, informacione tehnologije i obrazovanje.

Šef srpske diplomatije Dačić podvukao je da Srbija pruža podršku nastojanjima Republike Kube da u multilateralnim okvirima traži modalitete za prevazilaženje situacije vezane za ukidanje ekonomskog, finansijskog i trgovinskog embarga Sjedinjenih Američkih Država, kao i da veoma dobro razume teškoće sa kojima se Republika Kuba suočava.

Dačić je iskoristio priliku da još jednom izrazi zahvalnost na principijelnom stavu Republike Kube da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, čime je potvrdila privrženost osnovnim principima međunarodnog prava.