ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Србије могу да уђу у УАЕ. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. Република Србија и УАЕ имају потписан Споразум о међусобном признавању вакцина, те сви грађани Р. Србије који су вакцинисани и имају сертификат о вакцинацији, уз негативан ПЦР тест су ослобођени карантина. Такодје, Република Србија се налази на тзв. Зеленој листи земаља УАЕ. 
За улазак у Дубаи, потребан је негативан ПЦР тест не старији од 48х.
За улазак у Абу Даби је такође неопходан негативан ПЦР тест и по слетању на аеродром ради се још један тест (бесплатно).  Карантин је обавезан само за невакцинисане путнике који долазе у Абу Даби из земаља које нису на зеленој листи.
За вакцинисане путнике:
1.      Путници који у Абу Даби долазе из земаља које су на ''зеленој листи'' морају имати негативан ПЦР тест, не старији од 48ч. По слетању на аеродром биће им урађен још један ПЦР тест. Нема карантина. Уколико остају у Абу Дабију дуже од 6 дана, морају да ураде ПЦР тест 6. дана боравка у Абу Дабију.
2.      Путници који у Абу Даби долазе из осталих земаља морају имати негативан ПЦР тест не старији од 48ч. По слетању на аеродром биће им урађен још један ПЦР тест. Нема карантина. Уколико остају у Абу Дабију дуже од 4 дана потребан је ПЦР тест 4. дана боравка у Абу Дабију. Уколико остају дуже од 8 дана, потребан је ПЦР тест 4. и 8. дана боравка у Абу Дабију.
За невакцинисане путнике:
1.      Путници који у Абу Даби  долазе из земаља које су на ''зеленој листи'' морају имати негативан ПЦР тест не старији од 48ч. По слетању на аеродром биће им урађен још један ПЦР тест. Нема карантина. Уколико остају у Абу Дабију дуже од 6 дана, морају да ураде ПЦР тест 6. дана боравка у Абу Дабију. Уколико остају дуже од 9 дана, потребан је ПЦР тест 6. и 9. дана боравка у Абу Дабију.
2.      Путници који у Абу Даби  долазе из осталих земаља морају имати негативан ПЦР тест не старији од 48ч. По слетању на аеродром биће им урађен још један ПЦР тест. Обавезан је карантин од 10 дана (добија се GPS наруквица) и ПЦР тест 9. дана карантина.
Цена ПЦР теста је одређена од стране Владе УАЕ на 50 дирхама (око 12 еура).
Листа земаља на зеленој листи се може наћи у следећем линку: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-…
За све који долазе у УАЕ обавезно је да се инсталира Ал Хосн апликација.
У Абу Дабију, само вакцинисане особе могу ући у хотел, ресторан, супермаркет и сва остала јавна места. То подразумева зелени статус Ал Хосн апликације. Туристи који слете на Абу Даби аеродром добијају посебан унифициран број (УИД) који им је потребан за инсталирање Ал Хосн апликације.
Саветујемо да се апликација инсталира пре путовања или одмах по слетању на аеродром и да се провере сви подаци, јер се дешавају грешке у апликацији које је касније теже отклонити.
За добијање зеленог статуса потребано је бити вакцинисан и имати податке о вакцинацији и негативан ПЦР тест приказан на Ал Хосн апликацији. Апликација је зелена 30 дана од ПЦР теста.
За туристе који долазе у Абу Даби како би имали зелени статус на Ал Хосн апликацији и како би могли да приступе било ком јавном месту (супермаркет, шопинг центар, плажа…) потребно је најмање 5 дана пре путовања у Абу Даби инсталирати апликацију ICA UAE Smart или посетити ica.gov.ae  где је потребно попунити „Register Arrivals Form“ и приложити вакцинациони сертификат на одобрење. По добијању одобрења добићете смс поруку која садржи и линк за инсталирање Ал Хосн апликације. По слетању на Абу Даби аеродром туристи добијају UID број, који је потребан за креирање налога на „Ал Хосн“ апликацији.  Вакцинациони сертификат и сви ПЦР тестови који буду рађени у УАЕ би требало да се појаве у апликацији.
Напомена: Сви који су другу дозу вакцине примили пре 6 месеци, морају имати и сертификат о примљеној и трећој дози вакцине.
Специфичност УАЕ је да између емирата Абу Даби и емирата Дубаи постоји контролни пункт који се не може прећи без негативног налаза ПЦР или ДПИ теста. Резиденти и нерезиденти УАЕ који спадају у категорију која има обавезан карантин, на самом пункту ће добити GPS. Више информација о режиму уласка у Абу Даби се може наћи у следећем линку: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Р. Србија и УАЕ имају потписан споразум о безвизном режиму. Безвизни режим односи се и на носиоце обичних пасоша обе државе, који имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији УАЕ до 90 дана. Прекорачење овог рока се новчано кажњава новчаном казном.
Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци.

Приликом уношења и изношења новца потребно је надлежним царинским органима пријавити суме веће од 100.000 дирхама.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Министарство здравља и превенције УАЕ је увело нова правила за унос лекова и медицинских средстава за личну употребу у УАЕ. За унос наркотика, психотропних супстанци и контролисаних лекова по емиратским критеријумима, потребно је прибавити претходну сагласност Министарства здравља и превенције УАЕ. Детаљна упутства као и захтев може се поднети преко интернет странице министарства уз прилагање неопходне документације (рецепт, лекарско уверење и копија ПИ или емиратске личне карте), и то на следећој страници: http://www.mohap.gov.ae/en/services/Pages/361.aspx.
Без обзира што поседовање полисе здравственог осигурања није услов за добијање визе, пожељно да је наши грађани имају, како би касније могли да наплате трошкове евентуалног лечења.
Емирати воду добијају десалинизацијом морске воде, али у УАЕ постоје и природни извори воде. Вода је бактериолошки исправна, али се препоручује да се за пиће користи флаширана вода, док се вода из водовода може користити за туширање и остале потребе.

Сви хотели имају своју медицинску службу.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је стабилна. УАЕ је једна од најсигурнијих земаља на свету. Стопа криминала је веома ниска.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродроми на које углавном долазе наши грађани су у Абу Дабију и Дубаиу. Не постоји ни једна железничка линија.
Путна мрежа је изузетно добро развијена. Сви делови Емирата су повезани аутопутевима. Саобраћај у гадовима се одвија по највишим светским стандардима.
Уколико се поседује туристичка виза УАЕ, може се изнајмити возило од Rent-A-Car агенција, зашта је довољна међународна возачка дозвола издата у Р. Србији.
Држављани Р. Србије који имају регулисан привремени или стални боравак у УАЕ, могу да изврше замену српске возачке дозволе за возачку дозволу УАЕ, без обавезе полагања возачког испита.

Санкционишу се све врсте саобраћајних прекршаја као и у другим земљама.

ОСТАЛО – Локална валута је дирхам (AED). Њена вредност према чврстим валутама варира у зависности од ситуације на међународном тржишту.
Картицама наших банака: Visa Electron и Master Card се могу куповати робе и плаћати услуге, као и подизати готовина из аутомата. У свим случајевима се зарачунава проценат за накнаду трошкова.
Обзиром да су УАЕ исламска земља, пожељно је прикладно облачење како за жене тако и за мушкарце.
Алкохол се може конзумирати само на месту где је обезбеђена дозвола за његово точење

 

Контакти:

Приликом боравка у УАЕ, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Абу Дабију, путем следећег контакт телефона +971 2 44 76 444 и електронске адресе consular.abudhabi@mfa.rs и embassy.abudhabi@mfa.rs