VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna do 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Srbije mogu da uđu u UAE. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Republika Srbija i UAE imaju potpisan Sporazum o međusobnom priznavanju vakcina, te svi građani R. Srbije koji su vakcinisani i imaju sertifikat o vakcinaciji, uz negativan PCR test su oslobođeni karantina. Takodje, Republika Srbija se nalazi na tzv. Zelenoj listi zemalja UAE. 
Za ulazak u Dubai, potreban je negativan PCR test ne stariji od 48h.
Za ulazak u Abu Dabi je takođe neophodan negativan PCR test i po sletanju na aerodrom radi se još jedan test (besplatno).  Karantin je obavezan samo za nevakcinisane putnike koji dolaze u Abu Dabi iz zemalja koje nisu na zelenoj listi.
Za vakcinisane putnike:
1.      Putnici koji u Abu Dabi dolaze iz zemalja koje su na ''zelenoj listi'' moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 48č. Po sletanju na aerodrom biće im urađen još jedan PCR test. Nema karantina. Ukoliko ostaju u Abu Dabiju duže od 6 dana, moraju da urade PCR test 6. dana boravka u Abu Dabiju.
2.      Putnici koji u Abu Dabi dolaze iz ostalih zemalja moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48č. Po sletanju na aerodrom biće im urađen još jedan PCR test. Nema karantina. Ukoliko ostaju u Abu Dabiju duže od 4 dana potreban je PCR test 4. dana boravka u Abu Dabiju. Ukoliko ostaju duže od 8 dana, potreban je PCR test 4. i 8. dana boravka u Abu Dabiju.
Za nevakcinisane putnike:
1.      Putnici koji u Abu Dabi  dolaze iz zemalja koje su na ''zelenoj listi'' moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48č. Po sletanju na aerodrom biće im urađen još jedan PCR test. Nema karantina. Ukoliko ostaju u Abu Dabiju duže od 6 dana, moraju da urade PCR test 6. dana boravka u Abu Dabiju. Ukoliko ostaju duže od 9 dana, potreban je PCR test 6. i 9. dana boravka u Abu Dabiju.
2.      Putnici koji u Abu Dabi  dolaze iz ostalih zemalja moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48č. Po sletanju na aerodrom biće im urađen još jedan PCR test. Obavezan je karantin od 10 dana (dobija se GPS narukvica) i PCR test 9. dana karantina.
Cena PCR testa je određena od strane Vlade UAE na 50 dirhama (oko 12 eura).
Lista zemalja na zelenoj listi se može naći u sledećem linku: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-…
Za sve koji dolaze u UAE obavezno je da se instalira Al Hosn aplikacija.
U Abu Dabiju, samo vakcinisane osobe mogu ući u hotel, restoran, supermarket i sva ostala javna mesta. To podrazumeva zeleni status Al Hosn aplikacije. Turisti koji slete na Abu Dabi aerodrom dobijaju poseban unificiran broj (UID) koji im je potreban za instaliranje Al Hosn aplikacije.
Savetujemo da se aplikacija instalira pre putovanja ili odmah po sletanju na aerodrom i da se provere svi podaci, jer se dešavaju greške u aplikaciji koje je kasnije teže otkloniti.
Za dobijanje zelenog statusa potrebano je biti vakcinisan i imati podatke o vakcinaciji i negativan PCR test prikazan na Al Hosn aplikaciji. Aplikacija je zelena 30 dana od PCR testa.
Za turiste koji dolaze u Abu Dabi kako bi imali zeleni status na Al Hosn aplikaciji i kako bi mogli da pristupe bilo kom javnom mestu (supermarket, šoping centar, plaža…) potrebno je najmanje 5 dana pre putovanja u Abu Dabi instalirati aplikaciju ICA UAE Smart ili posetiti ica.gov.ae  gde je potrebno popuniti „Register Arrivals Form“ i priložiti vakcinacioni sertifikat na odobrenje. Po dobijanju odobrenja dobićete sms poruku koja sadrži i link za instaliranje Al Hosn aplikacije. Po sletanju na Abu Dabi aerodrom turisti dobijaju UID broj, koji je potreban za kreiranje naloga na „Al Hosn“ aplikaciji.  Vakcinacioni sertifikat i svi PCR testovi koji budu rađeni u UAE bi trebalo da se pojave u aplikaciji.
Napomena: Svi koji su drugu dozu vakcine primili pre 6 meseci, moraju imati i sertifikat o primljenoj i trećoj dozi vakcine.
Specifičnost UAE je da između emirata Abu Dabi i emirata Dubai postoji kontrolni punkt koji se ne može preći bez negativnog nalaza PCR ili DPI testa. Rezidenti i nerezidenti UAE koji spadaju u kategoriju koja ima obavezan karantin, na samom punktu će dobiti GPS. Više informacija o režimu ulaska u Abu Dabi se može naći u sledećem linku: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

R. Srbija i UAE imaju potpisan sporazum o bezviznom režimu. Bezvizni režim odnosi se i na nosioce običnih pasoša obe države, koji imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji UAE do 90 dana. Prekoračenje ovog roka se novčano kažnjava novčanom kaznom.
Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci.

Prilikom unošenja i iznošenja novca potrebno je nadležnim carinskim organima prijaviti sume veće od 100.000 dirhama.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Ministarstvo zdravlja i prevencije UAE je uvelo nova pravila za unos lekova i medicinskih sredstava za ličnu upotrebu u UAE. Za unos narkotika, psihotropnih supstanci i kontrolisanih lekova po emiratskim kriterijumima, potrebno je pribaviti prethodnu saglasnost Ministarstva zdravlja i prevencije UAE. Detaljna uputstva kao i zahtev može se podneti preko internet stranice ministarstva uz prilaganje neophodne dokumentacije (recept, lekarsko uverenje i kopija PI ili emiratske lične karte), i to na sledećoj stranici: http://www.mohap.gov.ae/en/services/Pages/361.aspx.
Bez obzira što posedovanje polise zdravstvenog osiguranja nije uslov za dobijanje vize, poželjno da je naši građani imaju, kako bi kasnije mogli da naplate troškove eventualnog lečenja.
Emirati vodu dobijaju desalinizacijom morske vode, ali u UAE postoje i prirodni izvori vode. Voda je bakteriološki ispravna, ali se preporučuje da se za piće koristi flaširana voda, dok se voda iz vodovoda može koristiti za tuširanje i ostale potrebe.

Svi hoteli imaju svoju medicinsku službu.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija je stabilna. UAE je jedna od najsigurnijih zemalja na svetu. Stopa kriminala je veoma niska.

TRANSPORT – Međunarodni aerodromi na koje uglavnom dolaze naši građani su u Abu Dabiju i Dubaiu. Ne postoji ni jedna železnička linija.
Putna mreža je izuzetno dobro razvijena. Svi delovi Emirata su povezani autoputevima. Saobraćaj u gadovima se odvija po najvišim svetskim standardima.
Ukoliko se poseduje turistička viza UAE, može se iznajmiti vozilo od Rent-A-Car agencija, zašta je dovoljna međunarodna vozačka dozvola izdata u R. Srbiji.
Državljani R. Srbije koji imaju regulisan privremeni ili stalni boravak u UAE, mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za vozačku dozvolu UAE, bez obaveze polaganja vozačkog ispita.

Sankcionišu se sve vrste saobraćajnih prekršaja kao i u drugim zemljama.

OSTALO – Lokalna valuta je dirham (AED). Njena vrednost prema čvrstim valutama varira u zavisnosti od situacije na međunarodnom tržištu.
Karticama naših banaka: Visa Electron i Master Card se mogu kupovati robe i plaćati usluge, kao i podizati gotovina iz automata. U svim slučajevima se zaračunava procenat za naknadu troškova.
Obzirom da su UAE islamska zemlja, poželjno je prikladno oblačenje kako za žene tako i za muškarce.
Alkohol se može konzumirati samo na mestu gde je obezbeđena dozvola za njegovo točenje

 

Kontakti:

Prilikom boravka u UAE, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Abu Dabiju, putem sledećeg kontakt telefona +971 2 44 76 444 i elektronske adrese consular.abudhabi@mfa.rs i embassy.abudhabi@mfa.rs