ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: виза није потребна за боравак до 30 дана
Напомена:  

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да путују у Суринам из туристичких разлога под следећим условима:
- Да су потпуно вакцинисани или да су прележали COVID-19 у периоду од 14 дана до 90 дана
- Да поседују негативан антигенски тест не старији од 24 сата или негативан PCR тест не старији од 72 сата
Невакцинисани путници могу да путују једино из неопходних разлога, уз претходно одобрење надлежних органа. По доласку биће у обавези да буду у карантину у једном од предодређених хотела, у трајању од 7 дана.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Носиоцима српских пасоша није потребна виза за боравак до 30 дана.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Пружање здравствене заштите је далеко испод европских и америчких стандарда. Болнице нису климатизоване. Хитна медицинска помоћ је спора. Амбуланте су у мањим местима ретке, па се за медицинску помоћ мора ићи у Парамарибо главни град државе. Путно осигурање је потребно.
Актуелну информацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете наћи на сајту Светске здравствене организације https://www.who.int/countries/sur/ 

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедност у Суринаму је проблематична због малог броја полицијских снага ван туристичких места. Треба бити опрезан и у туристичким центрима због џепарења и разбојништва на улицама и у трговачким центрима. Провалне крађе су такође доста честе.

ТРАНСПОРТ – Јавни превоз се обавља мини бусевима и таксијима. Туристима се препоручује да не користе мини бусеве због непоузданих возача. Таксији су често необележени и немају таксиметар. Потребно је уговорити цену вожње пре уласка у возило.
Држављани Р. Србије могу возити са српском возачком дозволом са званичним преводом на холандски језик.

ОСТАЛО – Валута: Суринам долар (SRD)

Контакти:

Приликом боравка на Суринамуза конзуларну помоћ и заштиту, можете се обратити Амбасади Републике Србије у Вашингтон САД (адреса: 2233 WisconsinAvenue, Suite 410 N.W. Washington D.C. 20007, USA), која на радној основи покрива Суринам, путем следећег контакт телефона: +1 (202) 332-0333 и електронске адресе: info@serbiaembusa.org или consular@serbiaembusa.org