VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: viza nije potrebna za boravak do 30 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: viza nije potrebna za boravak do 30 dana
Napomena:  

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da putuju u Surinam iz turističkih razloga pod sledećim uslovima:
- Da su potpuno vakcinisani ili da su preležali COVID-19 u periodu od 14 dana do 90 dana
- Da poseduju negativan antigenski test ne stariji od 24 sata ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata
Nevakcinisani putnici mogu da putuju jedino iz neophodnih razloga, uz prethodno odobrenje nadležnih organa. Po dolasku biće u obavezi da budu u karantinu u jednom od predodređenih hotela, u trajanju od 7 dana.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Nosiocima srpskih pasoša nije potrebna viza za boravak do 30 dana.

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Pružanje zdravstvene zaštite je daleko ispod evropskih i američkih standarda. Bolnice nisu klimatizovane. Hitna medicinska pomoć je spora. Ambulante su u manjim mestima retke, pa se za medicinsku pomoć mora ići u Paramaribo glavni grad države. Putno osiguranje je potrebno.
Aktuelnu informaciju o zdravstvenoj situaciji u ovoj zemlji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije https://www.who.int/countries/sur/ 

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednost u Surinamu je problematična zbog malog broja policijskih snaga van turističkih mesta. Treba biti oprezan i u turističkim centrima zbog džeparenja i razbojništva na ulicama i u trgovačkim centrima. Provalne krađe su takođe dosta česte.

TRANSPORT – Javni prevoz se obavlja mini busevima i taksijima. Turistima se preporučuje da ne koriste mini buseve zbog nepouzdanih vozača. Taksiji su često neobeleženi i nemaju taksimetar. Potrebno je ugovoriti cenu vožnje pre ulaska u vozilo.
Državljani R. Srbije mogu voziti sa srpskom vozačkom dozvolom sa zvaničnim prevodom na holandski jezik.

OSTALO – Valuta: Surinam dolar (SRD)

Kontakti:

Prilikom boravka na Surinamuza konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Vašington SAD (adresa: 2233 WisconsinAvenue, Suite 410 N.W. Washington D.C. 20007, USA), koja na radnoj osnovi pokriva Surinam, putem sledećeg kontakt telefona: +1 (202) 332-0333 i elektronske adrese: info@serbiaembusa.org ili consular@serbiaembusa.org