ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана.
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Укида се обавеза презентовања негативног PCR теста приликом уласка у Руску Федерацију авионским и друмским саобраћајем. Наведена одлука се односи како на руске тако и на стране држављане.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије није потребна виза за боравак до 30 дана, рачунајући и дане уласка/изласка из Руске Федерације. Приликом уласка обавезно је попуњавање миграционе карте коју треба носити са собом и која се приликом изласка из Руске Федерације враћа пограничном службенику. По доласку, обавезна је пријава боравка у року од 7 радних дана. Рок важења пасоша ради туристичког путовања је минимум 6 месеци, а ради регулисања боравка у РФ минимум годину и по дана.

Одлуком Владе Руске Федерације за држављане Републике Србије уведена је олакшица за добијање обичне туристичке визе до 6 месеци од 5. марта 2023. године. Више није неопходна уплата целокупног аранжмана преко туристичке агенције, односно није неопходан путни ваучер, већ само потврда о резервацији хотела, или другог смештаја, који се налазе на јединственој листи РФ класификованих хотела, скијашких стаза и плажа.

Уколико се у Руску Федерацију улази ради запошљавања, школовања, стручног усавршавања, лечења на период дужи од 30 дана, неопходно је прибављање визе у Амбасади Руске Федерације у Београду. Од 16.02.2015. године визе се подносе преко сајта: http://visa.kdmid.ru.

Без обзира по ком основу долазе у Русију Федерацију, са или без визе, странци имају обавезу стриктног поштовања дозвољеног боравка у Руској Федерацији. У супротном, надлежни руски органи ускраћују излазак из земље покретањем административног прекршајног поступка и изричу новчану казну (до 5.000 рубаља), а погранични и миграциони органи их уводе у регистар лица којима може бити забрањен улазак у Руску Федерацију и до 5 година.
Препоручује се поседовање полисе здравственог осигурања и поседовање одређене количине новца. Приликом уласка треба пријавити износе веће од 10.000 УСД, као и техничку робу.

ВАЖНО: Имајући у виду да су од момента избијања сукоба у Украјини надлежни органи Пољске забранили све преласке страним држављанима који из правца Русије (Калињинград) и Белорусије желе да преко копнене/друмске границе уђу у Пољску ради транзита, препорука је да се улазак у Руску Федерацију, као и излазак из ње одвија преко територије Летоније.

Прелазак границе између Пољске и Белорусије за путнички саобраћај обавља се само преко граничног прелаза: Terespol – Brześć, док је теретни саобраћај дозвољен само за камионе који су регистровани у Пољској, земљама ЕУ, ЕФТА и Швајцарској на прелазу Kukuryki – Kozłowiczy. Камионима српских ауто-превозника препоручује се да из Белорусије пређу у Европску унију преко граничних прелаза са Литванијом и Летонијом.

Улазак у Пољску одобрава се само оним странцима који имају дипломатски пасош или регулисан боравак у Пољској (радна и студентска карта боравка или виза), док се осталим странцима улазак у Пољску одобрава у изузетним случајевима, а коначну одлуку о уласку доноси искључиво надлежни дежурни шеф граничне полиције приликом доласка странца на конкретни гранични прелаз.

Држављани Републике Србије који желе да се из Белорусије, Русије и Калињинградске области врате у Србију преко Пољске се моле да не полазе на пут пре него што контактирају Амбасаде Републике Србије у Варшави, Москви или Минску. Путници треба амбасадама да доставе  информације о томе ко, када и преко којег граничног прелаза планира да уђе у Пољску. Амбасада Републике Србије у Варшави, по добијању ових информација ради најаве уласка држављана Србије на територију Пољске. Међутим, најаве нису гаранција да ће им улазак и транзит бити аутоматски одобрени. Најава је само молба пољским органима да им се одобри улазак, а конкретну одлуку о уласку држављана Србије у Пољску доноси службеник граничне полиције који буде прегледао документацију на самом граничном прелазу између Пољске и Белорусије и Пољске и Калињинградске области.

Излазак свих странаца из Пољске према Русији и Белорусији није забрањен, али се изузетно тешко обавља због ригорозних контрола које спроводе пољски органи. Улазак страних држављана из Белорусије у Руску Федерацију и обрнуто реализује се искључиво ваздушним путем, што има утицаја на начин регистрације уласка/страног држављанина у обе земље.  Страни држављани који из трећих земаља улазе у Републику Белорусију и настављају пут у Руску Федерацију, морају прибавити код белоруског надлежног органа тзв. миграциону карту, с обзиром да им иста неће бити издата у Руској Федерацији, нити ће бити регистровани приликом уласка у Руску Федерацију, јер летови на релацији Белорусија – Русија имају карактер унутрашњих летова. Приликом путовања из Руске Федерације у Републику Белорусију “миграциона карта” издата у РФ се не узима. Странци који путују из трећих земаља преко Руске Федерације у Републику Белорусију, треба да прибаве транзитну руску визу.  

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ:

Потписан је билатерални Споразум о социјалној сигурности 2019. године.
Овим споразумом омогућено је обрачунавање и/или спајање пензијског стажа стеченог у Р. Србији и/или у Руској Федерацији, односно право на исплату давања по основу старосне, инвалидске и породичне пензије, исплату накнаде у случајевима повреде на раду и/или професионалних болести и погребних трошкова у земљи где држављани земаља потписница бораве.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не захтева се посебна вакцинација приликом уласка. Обавезна је конзумација флаширане или филтриране воде за пиће.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је стабилна, уз приметно повишен степен безбедносне контроле и појачане мере и активности руских органа безбедности. Повећано је присуство полиције на станицама метроа, аеродромима, железничким и друмским саобраћајницама, као и на туристичким локацијама и у тржним центрима.

ТРАНСПОРТ – Руска Федерација има добро развијену мрежу друмског, железничког и авио саобраћаја. Саобраћајни центри су Москва, Санкт-Петербург, Сочи, Екатеринбург.
Најзначајнији аеродроми су: у Москви – Шереметјево, Внуково и Домодедово, у Санкт-Петербургу – Пулково, у Сочију – Адлер. Постоји велики број свакодневних линија са свим странама света, као и велики број унутрашњих летова.
Препоручује се коришћење метроа с обзиром на велике гужве у саобраћају, као и инсталирање мобилних апликација за сналажење по граду и у градском превозу. Поред тога, корисно је инсталирати такси апликације (УandexGo, Rutaxi, City) које омогућују увид у фиксни износ трошкова превоза. Током туристичког боравка у Руској Федерацији управљање моторним возилом могуће је са возачком дозволом Р. Србије, уз услов њеног превођења на руски језик код овлашћеног судског тумача или међународном возачком дозволом у складу са Бечком конвенцијом о друмском саобраћају из 08.11.1968. године. У случају регулисаног сталног боравка („Вид на житељство") возачка дозвола Р. Србије постаје неважећа по истеку 60 дана од дана добијања дозволе боравка, а замена исте врши се у складу са руским законодавством.

ОСТАЛО – Имајући у виду објективне тешкоће у трансферу новца на релацији Република Србија – Руска Федерација,  обавештавамо о следећем:
Пошта Србије пружа услуге новчаних дознака преко међународне поштанске упутнице, тзв. POSTCASH, којом је омогућен трансфер новца са Руском Федерацијом.
Ово је тренутно једина могућност за слање и пријем новца у/из Руске Федерације преко Поште Србије.
Више информација о овој услузи, корисници могу наћи на следећем линку Поште Србије:
https://www.posta.rs/cir/stanovnistvo/usluga.aspx?usluga=finansijske-us…

Национална валута је рубља (RUB). Због актуелних санкција уведених Русији, плаћање се може вршити само готовински у националној валути или свим врстама кредитних картица  Руске Федерације уз обавезно отварање рачуна код руских банака. Замена валута је ограничена и своди се на замену страних валута за рубље. Куповина девиза је лимитирана и варијабилна.

Присутна је велика разноликост у квалитету смештаја и цена услуга. Ноћење у просечном хотелу у Москви износи од 150 евра. Постоје ланци домаћих и страних хотела и ресторана, културна понуда је веома богата и разноврсна, али су цене услуга високе. Тржни центри и продавнице раде свих седам дана у недељи од 10 до 22 часа.

Контакти:

Приликом боравка у Руској Федерацији, за конзуларну помоћ и заштиту грађани се могу обратити Амбасади Републике Србије у Москви на број телефона: + 7495 988-66-45 и путем електронске адресе: konzularno.moskva@mfa.rs и ambasada.moskva@mfa.rs