ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа
 За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза, осим уколико долази из неке од држава чланица Шенгенског споразума

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављанима Републике Србије није дозвољен туристички или приватан улазак у Пољску. Дозвољена су искључиво оправдана путовања као што су пословни пут, школовање, лечење. Такође, дозвољен је улазак држављанима Србије који у Пољској имају регулисан боравак и поседују картицу боравка у Пољској.
Поред одговарајуће документације којом се доказује оправданост путовања, држављанима Србије je потребна и потврда о вакцинацији којом се доказује да је прошло минимум две недеље од потпуно окончане вакцинације вакцином која је одобрена за употребу у Европској унији (Pfizer, AstraZeneca и Moderna – две недеље од друге дозе,   Janssen – две недеље после прве дозе).
Особама које нису вакцинисане или су вакцинисане руском или кинеском вакцином потребан је негативан PCR тест. Имајући у виду да Пољска не признаје PCR тест урађен у земљама које нису чланице ЕУ, поменутим лицима се препоручује да отпутују до неке од суседних држава које су чланице ЕУ (Хрватска, Мађарска, Румунија, Бугарска), тамо ураде PCR тест, преведу га на енглески језик и по добијању резултата овог теста наставе пут ка Пољској.
За улазак у Пољску признаје се и лекарска потврда која доказује да није прошло више од 6 месеци од прележане болести изазване вирусом SARS-CoV-2. Особама које немају наведене потврде или PCR тест урађен у земљи ЕУ одређује се карантин у трајању од 10 дана. Карантин се може скратити тек након што се у изолацији у Пољској проведе 7 дана, када је могуће урадити PCR тест.
Транзит преко аеродрома је дозвољен под условом да путник поседује авионска карта којом се доказује да ће напустити територију Пољске у року од 24 сата. Није дозвољен излазак са аеродрома у паузи између летова.
Транзит аутомобилом када се у Пољску улази из правца друге земље ЕУ (Словачка, Чешка, Немачка, Шведска, Литванија) је дозвољен уз документ који доказује где се путује (нпр. картице боравка у некој другој земљи ЕУ или нпр. Русији, Белорусији, или позивно писмо за неку другу земљу). Дозвољен је излазак са територије Пољске према Русији, Белорусији и Украјини.
За транзит аутомобилом када се у Пољску улази из правца Русије, Белорусије и Украјине, потребна је дозвола пољских органа. Потребно је да се путник (у зависности из које земље креће на пут) обрати Амбасади Србије у Москви, Минску или Кијеву, достави им скениране копије пасоша свих особа које путују, као и саобраћајну дозволу аутомобила којим се путује. Потребно је навести планиране датуме уласка и изласка са територије Пољске, као и конкретне граничне прелазе који ће се користити за улазак/излазак са територије Пољске. По добијању захтева надлежне Амбасаде ће захтев проследити Амбасади Србије у Варшави, која ће затим обавити потребне најаве и затражити дозволу за улазак путника.
За улазак у Пољску из пословних разлога, поред потврде о вакцинацији, путници код себе треба да имају позивно писмо пољског привредног субјекта, као и извод из Привредног регистра Пољске како доказ да заиста путују на позив пољске фирме која им је послала позивно писмо. У позивном писму треба да буде наведен конкретан разлог за долазак у Пољску, назив и адреса српске фирме која се позива, име, презиме и број пасоша особе/а која се позива/ју.
За улазак у Пољску ради студирања, размене студената/учитеља, учешћа на Ерасмус програмима и сл, поред потврде о вакцинацији или неке од горе наведених потврда, путник мора да поседују позивно писмо пољске школе, факултета и образовне установе. Иако није обавезан документ, препоручујемо да путник са собом има потврду на енглеском језику, од матичне школе/факултета да је именовани студент/професор у тој образовној установи.
За улазак у Пољску ради учешћа на спортском догађају/такмичењу, поред потврде о вакцинацији или неке од горе наведених потврда, путник мора да поседују позивно писмо пољског организатора спортског догађаја. Такође, иако се не ради о обавезном документу, препоручујемо да путник понесе и потврду матичног спортског савеза или клуба да је регистровани спортиста/тренер у Србији.
За улазак у Пољску из хуманитарних разлога, поред потврде о вакцинацији или неке од горе наведених потврда, путник мора да поседују позивно писмо пољске болнице или здравствене институције. У овим случајевима се препоручује да се додатно обратите и Амбасади Србије у Варшави на имејл embassy.warsaw@mfa.rs.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије у Р. Пољској дозвољен је боравак без визе до 90 дана у оквиру шест месеци, као и у осталим земљама чланицама Европске уније и Шенгенског споразума. За улазак у Р. Пољску, поред пасоша, у зависности од сврхе доласка (туристичка, пословна или приватна посета), надлежни гранични органи могу да траже на увид додатна документа као што су: доказ о поседовању новца за издржавање током боравка, доказ о плаћеном путном осигурању, позивно писмо правног или физичког лица, адресу боравка у Р. Пољској и сл.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Р. Србија и Р. Пољска имају потписану Конвенцију о социјалном осигурању између ФНР Југославије и НР Пољске из 1958. године, која је још увек на снази, и који обухвата здравствено осигурање у хитним случајевима без поседовања посебних докумената.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ТРАНСПОРТ – Возачка дозвола Р. Србије на новом обрасцу се може користити у транзиту или у периоду од 6 месеци од дана добијања сталног или привременог боравка, али не дуже од рока важења возачке дозволе. Наша возачка дозвола може се заменити за пољску покретањем поступка пред надлежним пољским органом у месту где држављанин Р. Србије борави у Р. Пољској;
Р. Србија и Р. Пољска су чланице мултилатералног споразума, тзв. Подсистема регистарске ознаке, који омогућава власницима моторних возила из Р. Србије да од 1. јануара 2012. године путују у Р. Пољску без обавезе да поседују тзв. зелену карту.

ОСТАЛО – У Р. Пољској се као средство плаћања користи злота (PLN). Све конвертибилне светске валуте без проблема се могу заменити у мењачницама. Опште прихваћено средство плаћања су и платне картице (Visa, Mastercard).

Контакти:

Приликом боравка у Републици Пољској за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Варшави, ул. Al. Roż 5, 00-556 Warszawa, телефони: +48 22 628 51 61, +48 22 625 60 41, факс: +48 22 629 71 73, e.mail: embassy.warsaw@mfa.rs