ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа
 За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза, осим уколико долази из неке од држава чланица Шенгенског споразума

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије у Р. Пољској дозвољен је боравак без визе до 90 дана у оквиру шест месеци, као и у осталим земљама чланицама Европске уније и Шенгенског споразума. За улазак у Р. Пољску, поред пасоша, у зависности од сврхе доласка (туристичка, пословна или приватна посета), надлежни гранични органи могу да траже на увид додатна документа као што су: доказ о поседовању новца за издржавање током боравка, доказ о плаћеном путном осигурању, позивно писмо правног или физичког лица, адресу боравка у Р. Пољској и сл.

Улазак држављана Србије на територију Пољске из правца Белорусије и Русије (Калињинградска област)

Од тренутка избијања сукоба у Украјини, надлежни органи Пољске забранили су улазак странцима трећих земаља који желе да пређу копнену/друмску границу из Белорусије и Русије (Калињинградска област) како би ушли у Пољску ради транзита. Улаз је дозвољен само држављанима Пољске, ЕУ, држављанима из шенгенске области, страним дипломатама или странцима који имају регулисан боравак у Пољској или некој од земаља ЕУ или Шенгена (боравишна карта или виза Д за дужи боравак). Осталима страним држављанима, укључујући и држављане Србије - улазак у Пољску се одобрава у крајње оправданим случајевима (здравствени проблеми, смрт и сл.), а коначну одлуку о уласку доноси дежурни припадник граничне полиције Пољске у тренутку доласка лица на конкретни гранични прелаз, а у консултацији са непосредним руководством и централом Граничне полиције у Варшави.

Моле се држављани Републике Србије који желе да се врате у Србију из Белорусије и Русије (Калињинградска област) преко Пољске да не крећу на пут пре него што контактирају Амбасаду Републике Србије у Варшави, путем имејла embassy.warsaw@mfa.rs . Детаљно упутство о начину најаве уласка држављана Србије на територију Пољске можете пронаћи линку Амбасаде: http://www.warsaw.mfa.gov.rs/lat/newstext.php?subaction=showfull&id=168… .

Скрећемо пажњу да поменута најава не представља гаранцију да ће српским држављанима бити омогућен улазак и транзит преко територије Пољске. Најава је само молба пољским органима да се држављанима Србије дозволи улазак, а конкретну одлуку о уласку држављана Србије у Пољску доноси припадник граничне полиције који ће вршити пасошку контролу на конкретном граничном прелазу.

Повратак из Белорусије и Калињинградске области тренутно је могућ преко територије Р. Литваније, где није потребна најава и нема забране за држављане трећих земаља и Србије. С обзиром да је Литванија у ЕУ и Шенгену, по уласку на њену територију, па до Мађарске, више нема граничних прелаза до Србије. Наглашавамо да није могуће предвидети колико дуго ће овај режим путовања преко територије Литваније трајати, с обзиром да надлежни органи ове земље разматрају могућност потпуног затварања границе са Белорусијом и Русијом. Тренутно су отворена четири гранична прелаза - Медининкаи, Лаворишкес, Раигардас и Шалчининкаи.

На основу Уредбе Европске уније о рестриктивним мерама према Руској Федерацији, од септембра 2023. године није могућ улазак на територију Пољске и Литваније аутомобилима регистрованим у Русији. Забрана уласка аутомобила са руским таблицама важи без обзира на националност возача. Сличне забране постоје на територији Летоније, Естоније и Финске.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Р. Србија и Р. Пољска имају потписану Конвенцију о социјалном осигурању између ФНР Југославије и НР Пољске из 1958. године, која је још увек на снази, и који обухвата здравствено осигурање у хитним случајевима без поседовања посебних докумената.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ТРАНСПОРТ – Возачка дозвола Р. Србије на новом обрасцу се може користити у транзиту или у периоду од 6 месеци од дана добијања сталног или привременог боравка, али не дуже од рока важења возачке дозволе. Наша возачка дозвола може се заменити за пољску покретањем поступка пред надлежним пољским органом у месту где држављанин Р. Србије борави у Р. Пољској;
Р. Србија и Р. Пољска су чланице мултилатералног споразума, тзв. Подсистема регистарске ознаке, који омогућава власницима моторних возила из Р. Србије да од 1. јануара 2012. године путују у Р. Пољску без обавезе да поседују тзв. зелену карту.

ОСТАЛО – У Р. Пољској се као средство плаћања користи злота (PLN). Све конвертибилне светске валуте без проблема се могу заменити у мењачницама. Опште прихваћено средство плаћања су и платне картице (Visa, Mastercard).

Контакти:
Приликом боравка у Републици Пољској за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Варшави, ул. Al. Roż 5, 00-556 Warszawa, телефони: +48 22 628 51 61, +48 22 625 60 41, факс: +48 22 629 71 73, e.mail: embassy.warsaw@mfa.rs