ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа
 За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза, осим уколико долази из неке од држава чланица Шенгенског споразума

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Пољска је укинула сва ограничења која се односе на заразну болест Covid-19, тј. за улазак у Пољску није потребан  негативан PCR тест или доказ о вакцинацији.

Држављани Републике Србије могу да уђу у Пољску уколико долазе из правца Србије (директном авионском линијом Београд-Варшава) или копненим путем из правца земаља Европске уније са којима се Пољска граничи (Немачка, Чешка, Словачка).

Више информација о уласку и изласку из Пољске можете пронаћи овде.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије у Р. Пољској дозвољен је боравак без визе до 90 дана у оквиру шест месеци, као и у осталим земљама чланицама Европске уније и Шенгенског споразума. За улазак у Р. Пољску, поред пасоша, у зависности од сврхе доласка (туристичка, пословна или приватна посета), надлежни гранични органи могу да траже на увид додатна документа као што су: доказ о поседовању новца за издржавање током боравка, доказ о плаћеном путном осигурању, позивно писмо правног или физичког лица, адресу боравка у Р. Пољској и сл.

Прелазак границе између Пољске са Белорусијом и Калињинградском облашћу

Прелазак границе између Пољске и Белорусије за путнички саобраћај обавља се само преко граничног прелаза: Terespol – Brześć, док је теретни саобраћај дозвољен само за камионе који су регистровани у Пољској, земљама ЕУ, ЕФТА и Швајцарској на прелазу Kukuryki – Kozłowiczy. Камионима српских ауто-превозника препоручује се да из Белорусије пређу у Европску унију преко граничних прелаза са Литванијом и Летонијом.

Прелазак границе између Пољске и Калињинградске области могућ је на два гранична прелаза и то: Grzechotki – Mamonowo II и  Bezledy-Bagrationowsk.

Важна напомена за држављане Србије који у Пољску улазе из правца Белорусије, Русије и Калињинградске области: Од момента избијања сукоба у Украјини надлежни органи Пољске су забранили уласке странцима који из правца Белорусије, Русије и Калињинградске области желе да преко копнене/друмске границе уђу у Пољску ради транзита. Одобрава се улазак само држављанима Пољске, ЕУ, страним дипломатама или странцима који имају регулисан боравак у Пољској (радна и студентска карта боравка или виза). Осталим странцима улазак у Пољску се одобрава у изузетним случајевима, а коначну одлуко о уласку доноси искључиво надлежни дежурни шеф граничне полиције приликом доласка странца на конкретни гранични прелаз.

Држављани Републике Србије који желе да се из Белорусије, Русије и Калињинградске области врате у Србију преко Пољске се моле да не полазе на пут пре него што контактирају Амбасаде Републике Србије у Варшави, Москви или Минску. Путници треба амбасадама да доставе  информације о томе ко, када и преко којег граничног прелаза планира да уђе у Пољску. Амбасада Републике Србије у Варшави, по добијању ових информација ради најаве уласка држављана Србије на територију Пољске. Међутим, најаве нису гаранција да ће им улазак и транзит бити аутоматски одобрени. Најава је само молба пољским органима да им се одобри улазак, а конкретну одлуку о уласку држављана Србије у Пољску доноси службеник граничне полиције који буде прегледао документацију на самом граничном прелазу између Пољске и Белорусије и Пољске и Калињинградске области.

Излазак свих странаца из Пољске Србије према Русији и Белорусији није забрањен, али се изузетно тешко обавља због ригорозних контрола које спроводе пољски органи.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Р. Србија и Р. Пољска имају потписану Конвенцију о социјалном осигурању између ФНР Југославије и НР Пољске из 1958. године, која је још увек на снази, и који обухвата здравствено осигурање у хитним случајевима без поседовања посебних докумената.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ТРАНСПОРТ – Возачка дозвола Р. Србије на новом обрасцу се може користити у транзиту или у периоду од 6 месеци од дана добијања сталног или привременог боравка, али не дуже од рока важења возачке дозволе. Наша возачка дозвола може се заменити за пољску покретањем поступка пред надлежним пољским органом у месту где држављанин Р. Србије борави у Р. Пољској;
Р. Србија и Р. Пољска су чланице мултилатералног споразума, тзв. Подсистема регистарске ознаке, који омогућава власницима моторних возила из Р. Србије да од 1. јануара 2012. године путују у Р. Пољску без обавезе да поседују тзв. зелену карту.

ОСТАЛО – У Р. Пољској се као средство плаћања користи злота (PLN). Све конвертибилне светске валуте без проблема се могу заменити у мењачницама. Опште прихваћено средство плаћања су и платне картице (Visa, Mastercard).

Контакти:

Приликом боравка у Републици Пољској за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Варшави, ул. Al. Roż 5, 00-556 Warszawa, телефони: +48 22 628 51 61, +48 22 625 60 41, факс: +48 22 629 71 73, e.mail: embassy.warsaw@mfa.rs