ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа
 За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза, осим уколико долази из неке од држава чланица Шенгенског споразума

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављанима Републике Србије није дозвољен туристички или приватан улазак у Р. Пољску. Дозвољена су  искључиво оправдана путовања као што су пословни пут, школовање, лечење и сл, уз одговарајућу документацију која то потврђује (позивно писмо пољске компаније, факултета или болнице).
Држављани Србије којима је дозвољен улазак морају да имају и потврду о вакцинацији којом се доказује да је прошло минимум две недеље од потпуно окончане вакцинације (вакцином која је одобрена за употребу у Европској унији - Pfiser-BioNTech,  Moderna-Biotech Spain,  AstraZeneca AB,  Janssen-Cilag International).
Такође, признаје се лекарска потврда о прележаној болести изазваној вирусом SARS-CoV-2, најкасније 6 месеци пре дана преласка границе Републике Пољске.
Особама које немају наведене потврде одређује се карантин у трајању од 10 дана. Карантин се може скратити тек након што се у изолацији у Пољској проведе 7 дана, када је могуће урадити PCR тест.
Транзит је могућ преко аеродрома, под условом да се поседује авионска карта којом се доказује да ће се територија Пољску напустити у року од 24 сата.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије у Р. Пољској дозвољен је боравак без визе до 90 дана у оквиру шест месеци, као и у осталим земљама чланицама Европске уније и Шенгенског споразума. За улазак у Р. Пољску, поред пасоша, у зависности од сврхе доласка (туристичка, пословна или приватна посета), надлежни гранични органи могу да траже на увид додатна документа као што су: доказ о поседовању новца за издржавање током боравка, доказ о плаћеном путном осигурању, позивно писмо правног или физичког лица, адресу боравка у Р. Пољској и сл.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Р. Србија и Р. Пољска имају потписану Конвенцију о социјалном осигурању између ФНР Југославије и НР Пољске из 1958. године, која је још увек на снази, и који обухвата здравствено осигурање у хитним случајевима без поседовања посебних докумената.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ТРАНСПОРТ – Возачка дозвола Р. Србије на новом обрасцу се може користити у транзиту или у периоду од 6 месеци од дана добијања сталног или привременог боравка, али не дуже од рока важења возачке дозволе. Наша возачка дозвола може се заменити за пољску покретањем поступка пред надлежним пољским органом у месту где држављанин Р. Србије борави у Р. Пољској;
Р. Србија и Р. Пољска су чланице мултилатералног споразума, тзв. Подсистема регистарске ознаке, који омогућава власницима моторних возила из Р. Србије да од 1. јануара 2012. године путују у Р. Пољску без обавезе да поседују тзв. зелену карту.

ОСТАЛО – У Р. Пољској се као средство плаћања користи злота (PLN). Све конвертибилне светске валуте без проблема се могу заменити у мењачницама. Опште прихваћено средство плаћања су и платне картице (Visa, Mastercard).

Контакти:

Приликом боравка у Републици Пољској за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Варшави, ул. Al. Roż 5, 00-556 Warszawa, телефони: +48 22 628 51 61, +48 22 625 60 41, факс: +48 22 629 71 73, e.mail: embassy.warsaw@mfa.rs