ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Напомена:  

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID- 19                                                                                                                      

Држављани Србије не могу да уђу у Казахстан, осим уз специјалну дозволу коју је потребно затражити од Амбасаде Казахстана у Београду. Уколико добију специјалну дозволу, држављани Р. Србије који су примили обе дозе вакцине (признате су све врсте вакцина) против COVID-19 ослобођени су од карантина.
Сви путници (укључујући и вакцинисане путнике) који стигну у Казахстан морају да приложе негативан ПЦР резултат (потврда се сматра валидном 72 сата од дана преузимања материјала до тренутка преласка границе Републике Казахстан).
Сертификат мора бити на енглеском, руском или казахстанском језику. Изузетак су деца млађа од 5 година.
Лицима са боравишном дозволом на територији Р. Казахстан неће бити дозвољен улазак у авион са аеродрома поласка уколико немају негативан ПЦР тест.
За више информација можете да се обратите на тел. +7 7172 719 111 или +7 717 271 91 53, односно на е-mail: shekaraknbkz@yandex.kz
Међународни и унутрашњи летови из Казахстанa и у Казахстан обновљени су 11. јануара о.г., a у граду Алмати од 13. јануара.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ                                                                          

Држављанима Р. Србије није потребна виза за улазак и боравак до 30 дана. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 3 месеца дужи од планиране посете, што важи и за подношење захтева за регулисање боравка.

За боравак дужи од 30 дана неопходно је контактирати најближе дипломатско-конзуларно представништво ове земље (Амбасада Р. Казахстан у Београду или Будимпешти).

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                        

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Држава Казахстан доста улаже у здравство и здравствени центри у већим градовима су савремено опремљени, а медицинска служба добро организована.

У Казахстану повремено долази до појаве епидемија. Током 2016. и почетком 2017. године у северним деловима земље забележена је епидемија Сибирског антракса, те се саветује посебан опрез код конзумирања меса које не долази из већих трговинских ланаца. Забележен је и повећан број случајева морбила, али не у епидемијским размерама. Забрињавајућа је ситуација са туберколозом, с обзиром да се, на годишњем нивоу, појављује велики број нових случајева.

Вода из водовода се не конзумира, већ само флаширана или филтрирана. У земљи се велика пажња придаје превенцији пушења, тако да је у свим јавним установама и већини ресторана, пушење забрањено.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Имајући у виду недавна дешавања у Р. Казахстан, ситуација се постепено и у великој мери стабилизује. Међутим, у три региона Казахстана – граду Алмати, Алматинској и Жамбилској области – наставља се антитерористичка операција и у ова три региона остаје критични („црвени“) ниво опасности од тероризма. Надлежни органи Казахстана поставили су 13. јануара на период од две недеље повећани („наранџасти“) ниво терористичке претње у главном граду Нур-Султану.

ТРАНСПОРТ – Током привременог боравка у Р. Казахстан може се користити возачка дозвола Р. Србије на новом обрасцу, под условом да одговара захтевима Бечке конвенције о друмском саобраћају (1968.година). Мора се поседовати оверени превод возачке дозволе на руском или казашком језику.

Најпоузданији вид транспорта је авио транспорт. Током зиме, због изузетно тешких временских прилика, нарочито у северном делу земље, железнички и друмски саобраћај може бити у прекиду по неколико дана.

ОСТАЛО – Локална валута је казахстанска тенга (КЗТ). У земљи постоји развијена мрежа банака и мењачница тако да је лако променити девизе за локалну валуту и обрнуто. Новчане трансакције са иностранством могу се вршити преко Western Union. Из земље је дозвољено изнети 10.000 УСД у готовом новцу. Дневни буџет за боравак у Казахстану износи око 50 УСД и више, у зависности од региона у ком се борави, квалитета смештаја, исхране и начина путовања.

Контакти:                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Републици Казахстан, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Нур Султану (адреса: улица Сариарка 6, 010000 Нурсултан), путем следећег контакт телефона +7 7172 99 00 27 и електронске адресе: amb.astana@mail.ru

(Последње ажурирано петак, 03. април 2020.)