ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Напомена:  

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Према новој уредби Републике Казахстан, дозвољени период боравка странаца у Казахстану је 3 месеца током сваког шестомесечног периода.
Странци без визе моћи ће легално да бораве у земљи 30 дана, а укупно до 90 дана током једног календарског периода од 180 дана.
Странац који нема законски основ за боравак у Казахстану моћи ће поново да пређе границу тек након истека календарског периода од 180 дана.
Овом иновацијом укида се такозвани „визаран“, који је омогућавао странцима да остану на територији Казахстана 30, 90 дана, након чега напуштају земљу и одмах поново прелазе границу, чиме се обнавља период легалног боравка.
Нова ограничења не важе за странце који су у Казахстан стигли са визом, као ни за оне којима је издат привремени боравак.
Званична уредба, објављена 16. јануара 2023.г, ступа на снагу 26. јануара 2023. године.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Држава Казахстан доста улаже у здравство и здравствени центри у већим градовима су савремено опремљени, а медицинска служба добро организована.
У Казахстану повремено долази до појаве епидемија. Током 2016. и почетком 2017. године у северним деловима земље забележена је епидемија Сибирског антракса, те се саветује посебан опрез код конзумирања меса које не долази из већих трговинских ланаца. Забележен је и повећан број случајева морбила, али не у епидемијским размерама. Забрињавајућа је ситуација са туберколозом, с обзиром да се, на годишњем нивоу, појављује велики број нових случајева.
Вода из водовода се не конзумира, већ само флаширана или филтрирана. У земљи се велика пажња придаје превенцији пушења, тако да је у свим јавним установама и већини ресторана, пушење забрањено.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Имајући у виду недавна дешавања у Р. Казахстан, ситуација се постепено и у великој мери стабилизује. Међутим, у три региона Казахстана – граду Алмати, Алматинској и Жамбилској области – наставља се антитерористичка операција и у ова три региона остаје критични („црвени“) ниво опасности од тероризма. Надлежни органи Казахстана поставили су 13. јануара на период од две недеље повећани („наранџасти“) ниво терористичке претње у главном граду Нур-Султану.

ТРАНСПОРТ – Током привременог боравка у Р. Казахстан може се користити возачка дозвола Р. Србије на новом обрасцу, под условом да одговара захтевима Бечке конвенције о друмском саобраћају (1968.година). Мора се поседовати оверени превод возачке дозволе на руском или казашком језику.
Најпоузданији вид транспорта је авио транспорт. Током зиме, због изузетно тешких временских прилика, нарочито у северном делу земље, железнички и друмски саобраћај може бити у прекиду по неколико дана.

ОСТАЛО – Локална валута је казахстанска тенга (КЗТ). У земљи постоји развијена мрежа банака и мењачница тако да је лако променити девизе за локалну валуту и обрнуто. Новчане трансакције са иностранством могу се вршити преко Western Union. Из земље је дозвољено изнети 10.000 УСД у готовом новцу. Дневни буџет за боравак у Казахстану износи око 50 УСД и више, у зависности од региона у ком се борави, квалитета смештаја, исхране и начина путовања.

Контакти:                                                                                                                                                   
Приликом боравка у Републици Казахстан, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Астани (адреса: улица Сариарка 6, 010000 Астана), путем следећег контакт телефона +7 7172 99 00 27 и електронске адресе: amb.astana@mail.ru