ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Напомена:  

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID- 19                                                                                                                      

Држављани Р. Србије приликом преласка државне границе Р. Казахстан у обавези су да поседују негативан ПЦР тест (не старији од 72 часа, на казашком, руском или енглеском језику), уколико немају потврду о пријему ревакцинације или документ о завршеном пуном курсу вакцинације не старији од 6 месеци.
Деци узраста до 5 година која путују у пратњи није потребан ПЦР тест, под условом да  су пратиоци вакцинисани или имају ПЦР тест .
Лица која стигну са повишеном телесном температуром, без обзира на присуство уверења, подлежу изолацији у инфективној болници.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ                                                                          

Држављанима Р. Србије није потребна виза за улазак и боравак до 30 дана. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 3 месеца дужи од планиране посете, што важи и за подношење захтева за регулисање боравка.

За боравак дужи од 30 дана неопходно је контактирати најближе дипломатско-конзуларно представништво ове земље (Амбасада Р. Казахстан у Београду или Будимпешти).

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ                                                                                                        

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                        

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Држава Казахстан доста улаже у здравство и здравствени центри у већим градовима су савремено опремљени, а медицинска служба добро организована.

У Казахстану повремено долази до појаве епидемија. Током 2016. и почетком 2017. године у северним деловима земље забележена је епидемија Сибирског антракса, те се саветује посебан опрез код конзумирања меса које не долази из већих трговинских ланаца. Забележен је и повећан број случајева морбила, али не у епидемијским размерама. Забрињавајућа је ситуација са туберколозом, с обзиром да се, на годишњем нивоу, појављује велики број нових случајева.

Вода из водовода се не конзумира, већ само флаширана или филтрирана. У земљи се велика пажња придаје превенцији пушења, тако да је у свим јавним установама и већини ресторана, пушење забрањено.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Имајући у виду недавна дешавања у Р. Казахстан, ситуација се постепено и у великој мери стабилизује. Међутим, у три региона Казахстана – граду Алмати, Алматинској и Жамбилској области – наставља се антитерористичка операција и у ова три региона остаје критични („црвени“) ниво опасности од тероризма. Надлежни органи Казахстана поставили су 13. јануара на период од две недеље повећани („наранџасти“) ниво терористичке претње у главном граду Нур-Султану.

ТРАНСПОРТ – Током привременог боравка у Р. Казахстан може се користити возачка дозвола Р. Србије на новом обрасцу, под условом да одговара захтевима Бечке конвенције о друмском саобраћају (1968.година). Мора се поседовати оверени превод возачке дозволе на руском или казашком језику.

Најпоузданији вид транспорта је авио транспорт. Током зиме, због изузетно тешких временских прилика, нарочито у северном делу земље, железнички и друмски саобраћај може бити у прекиду по неколико дана.

ОСТАЛО – Локална валута је казахстанска тенга (КЗТ). У земљи постоји развијена мрежа банака и мењачница тако да је лако променити девизе за локалну валуту и обрнуто. Новчане трансакције са иностранством могу се вршити преко Western Union. Из земље је дозвољено изнети 10.000 УСД у готовом новцу. Дневни буџет за боравак у Казахстану износи око 50 УСД и више, у зависности од региона у ком се борави, квалитета смештаја, исхране и начина путовања.

Контакти:                                                                                                                                                    

Приликом боравка у Републици Казахстан, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Нур Султану (адреса: улица Сариарка 6, 010000 Нурсултан), путем следећег контакт телефона +7 7172 99 00 27 и електронске адресе: amb.astana@mail.ru

(Последње ажурирано петак, 03. април 2020.)