Званичан назив
РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН
Државно уређење
Република
Главни град
Нурсултан
Шеф државе
Касим Жомарт Токајев
Председник Владе
Аскар Узакпаевич Мамин
Министар спољних послова
Мухтар Тилеуберди
Датум успостављања билатералних односа
10. децембар 1996. године

Политички односи

Политички односи су традиционално добри и пријатељски, без отворених питања. Постоји обострано изражен интерес за унапређење политичког дијалога на високом и највишем нивоу, као и развој билатералне сарадње, са акцентом на трговинско-економске односе. У последњих неколико година дошло је до знатног интензивирања политичког дијалога.
Председник Р. Србије А. Вучић је на позив бившег председника Н. Назарбајева посетио Казахстан 09-10. октобра 2018.
Бивша председница НС РС М. Гојковић учествовала је на Четвртом састанку председника парламената евроазијских земаља, 23-24. септембра 2019. у Нурсултану и том приликом се састала са председником Мажилиса (доњег дома) Парламента Р. Казахстан Н. Нигматулином.
Бивши први потпредседник Владе и МСП Р. Србије И. Дачић боравио је у радној посети Р. Казахстан, 11. децембра 2017. године.

 

Економски односи

У 2020.г. укупна робна размена износила је 113,8 милиона УСД, од чега је наш извоз 11,3 милиона УСД, а увоз 102,5 милиона УСД. Наш извоз је смањен за 14,09%, док је увоз повећан за 27 пута.  Током 2019. укупан ниво робне размене између две земље износио је око 16,6 милиона УСД (српски извоз 12,8 милиона УСД, док је увоз био око 3,8 милиона УСД).
Србија у Казахстан извози: конструкције и делове од алуминијума, подне плочице, дрвени намештај, лифтове, пнеуматске гуме за аутомобиле, хартију и картон, саднице воћа, лекове итд. Казахстан у Србију извози: гас, горива и мазива, пасуљ и боранију, семе лана и др.

 

Уговорно стање

До сада је између Србије и Казахстана потписан 21 међународно-правни акт, а у плану је потписивање још неколико међудржавних споразума. Међу најважнијима су:

  • Споразум о слободној трговини;
  • Споразум о узајамном подстицању и заштити улагања;
  • Споразум о сарадњи у борби против криминала;
  • Споразум о укидању виза за њихове држављане.

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Нурсултану: http://astana.mfa.gov.rs

Амбасада Републике Казахстан у Београду: https://www.gov.kz/memleket/entities/mfa-belgrad

Министарство спољних послова Републике Србије, Одељење за Русију и Евроазију, Тел: 011/306-8349; Е-пошта: orev@mfa.rs