VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 30 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 30 dana
Napomena:  

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID- 19                                                                                                                      

Državljani R. Srbije prilikom prelaska državne granice R. Kazahstan u obavezi su da poseduju negativan PCR test (ne stariji od 72 časa, na kazaškom, ruskom ili engleskom jeziku), ukoliko nemaju potvrdu o prijemu revakcinacije ili dokument o završenom punom kursu vakcinacije ne stariji od 6 meseci.
Deci uzrasta do 5 godina koja putuju u pratnji nije potreban PCR test, pod uslovom da  su pratioci vakcinisani ili imaju PCR test .
Lica koja stignu sa povišenom telesnom temperaturom, bez obzira na prisustvo uverenja, podležu izolaciji u infektivnoj bolnici.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE                                                                          

Državljanima R. Srbije nije potrebna viza za ulazak i boravak do 30 dana. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 3 meseca duži od planirane posete, što važi i za podnošenje zahteva za regulisanje boravka.

Za boravak duži od 30 dana neophodno je kontaktirati najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo ove zemlje (Ambasada R. Kazahstan u Beogradu ili Budimpešti).

 

SOCIJALNI SPORAZUMI                                                                                                        

Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE:                                                                                                        

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Država Kazahstan dosta ulaže u zdravstvo i zdravstveni centri u većim gradovima su savremeno opremljeni, a medicinska služba dobro organizovana.

U Kazahstanu povremeno dolazi do pojave epidemija. Tokom 2016. i početkom 2017. godine u severnim delovima zemlje zabeležena je epidemija Sibirskog antraksa, te se savetuje poseban oprez kod konzumiranja mesa koje ne dolazi iz većih trgovinskih lanaca. Zabeležen je i povećan broj slučajeva morbila, ali ne u epidemijskim razmerama. Zabrinjavajuća je situacija sa tuberkolozom, s obzirom da se, na godišnjem nivou, pojavljuje veliki broj novih slučajeva.

Voda iz vodovoda se ne konzumira, već samo flaširana ili filtrirana. U zemlji se velika pažnja pridaje prevenciji pušenja, tako da je u svim javnim ustanovama i većini restorana, pušenje zabranjeno.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Imajući u vidu nedavna dešavanja u R. Kazahstan, situacija se postepeno i u velikoj meri stabilizuje. Međutim, u tri regiona Kazahstana – gradu Almati, Almatinskoj i Žambilskoj oblasti – nastavlja se antiteroristička operacija i u ova tri regiona ostaje kritični („crveni“) nivo opasnosti od terorizma. Nadležni organi Kazahstana postavili su 13. januara na period od dve nedelje povećani („narandžasti“) nivo terorističke pretnje u glavnom gradu Nur-Sultanu.

TRANSPORT – Tokom privremenog boravka u R. Kazahstan može se koristiti vozačka dozvola R. Srbije na novom obrascu, pod uslovom da odgovara zahtevima Bečke konvencije o drumskom saobraćaju (1968.godina). Mora se posedovati overeni prevod vozačke dozvole na ruskom ili kazaškom jeziku.

Najpouzdaniji vid transporta je avio transport. Tokom zime, zbog izuzetno teških vremenskih prilika, naročito u severnom delu zemlje, železnički i drumski saobraćaj može biti u prekidu po nekoliko dana.

OSTALO – Lokalna valuta je kazahstanska tenga (KZT). U zemlji postoji razvijena mreža banaka i menjačnica tako da je lako promeniti devize za lokalnu valutu i obrnuto. Novčane transakcije sa inostranstvom mogu se vršiti preko Western Union. Iz zemlje je dozvoljeno izneti 10.000 USD u gotovom novcu. Dnevni budžet za boravak u Kazahstanu iznosi oko 50 USD i više, u zavisnosti od regiona u kom se boravi, kvaliteta smeštaja, ishrane i načina putovanja.

Kontakti:                                                                                                                                                    

Prilikom boravka u Republici Kazahstan, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Nur Sultanu (adresa: ulica Sariarka 6, 010000 Nursultan), putem sledećeg kontakt telefona +7 7172 99 00 27 i elektronske adrese: amb.astana@mail.ru

(Poslednje ažurirano petak, 03. april 2020.)