ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу у Украјину уколико поседују полису осигурања која покрива трошкове лечења од вируса COVID-19 за време боравка у Украјини (полису је могуће купити на сајту https://visitukraine.today/) и потврду о пријему једне или више доза вакцине против COVID-19 (вакцинама Pfizer, Johnson&Johnson, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac) или негативан PCR тест или брзи антигенски тест не старији од 72 сата.
Невакцинисане особе подлежу самоизолацији у трајању до 10 дана и у обавези су да инсталирају апликацију  „Вдома“. Самоизолација почиње 72 сата након уласка у Украјину и за то време ће моћи ураде PCR или брзи антигенски тест у Украјини након чега самоизолација није потребна.
Деца млађа од 12 година морају имати само полису осигурања.
Невакцинисани грађани који путују из Русије или Индије (укључујући транзит) и који су били на њиховој територији више од 7 дана у последњих 14 дана морају да проведу 14 дана у самоизолацији без могућности да је прекину.

 

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ    
Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у Државу Катар. Рок важења пасоша ради  путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.
У Катар је забрањено унети дуван за жвакање у било ком облику и под било којим називом; електронске цигарете или наргиле или било шта што личи на цигарету и опрему за пушење, а не садржи дуван (на пример слаткише или дечије играчке који се праве у том облику); аутомате за продају цигарета и промотивни материјал за рекламирање или промовисање дувана или дуванских производа. Путници који буду поседовали или преносили ове производе, сносиће правне последице. 
У складу са Одлуком Државе Катар, носиоцима обичних пасоша Р. Србије издају ce туристичке визе на граничним прелазима („visa in arrival) без накнаде.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Клима је тешка, нарочито током периода од маја до октобра, када је веома топло.
Пије се флаширана вода. За детаље треба консултовати сајт Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Свакодневни живот се одвија нормално, а безбедносна ситуација је стабилна. Ваздушни саобраћај између Србије и Катара, путем авио компаније "QatarAirways", са три директна лета недељно из Београда, несметано се обавља.

ТРАНСПОРТ - У Дохи се налази модеран аеродром "Hamad International". У граду не постоји развијен јавни превоз, користе се приватни аутомобили или такси превоз.
Возачке дозволе Р. Србије треба да се замене одмах по доласку у Катар јер са њима није дозвољено управљање моторним возилима. Свако ко има дозволу боравка може заменити возачку дозволу за катарску.

ОСТАЛО - Потребно је водити рачуна о понашању и облачењу. Жене су у обавези да покрију руке и да дужина сукње или хаљине буде испод колена.
Алкохол није у слободној продаји, могуће га је конзумирати у одређеним хотелима.
Званична валута је катарски ријал.

 

Контакти:

Приликом боравка у Катару, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Дохи (адреса: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5,Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), путем следећег контакт телефона: + 974 / 44175181 и електронске адресе: embsrbqat@gmail.com