ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Тренутно нема органичења у погледу уласака у Катар у вези са пандемијом Covid-19, а обустављена је и примена визне апликације „Хаја“, чиме се поново успоставио редован визни режим: на аеродрому у Дохи се добијају визе на обичне пасоше Р. Србије, а за дипломатске и службене у ДКП Катара у свету.

Обавезно је поседовати резервацију хотела или потврду о смештају код родбине која се добија одласком позивара у полицију, или преко апликације која је доступна на линку: https://hukoomi.gov.qa/en/service/metrash2.

За све путнике који долазе из Кине, без обзира на вакцинациони статус, обавезан је негативан ПЦР тест, узоркован најкасније 48 сати пре поласка.

Мере карантина се примењују само за оне путнике који су тестирани позитивно по слетању у Катар (метода случајног узорка, не постоји обавеза редовног тестирања). Катарске власти препоручују да сви путници буду уредно вакцинисани против Covid-19.

Важење дозволе боравка добијене по основу „Хаја“ апликације, за оне грађане који су је већ имали током Мундијала, продужена је до 24. јануара 2024. године и омогућава вишекратни улазак и излазак из Катара, под условом да се поседује потврда о смештају и резервацији хотела, здравствено осигурање и повратна авионска карта.

За све посетиоце обавезнa је online куповина полисе здравственог осигурања једне од компанија које је понудио Катар, пре пута и доласка на аеородром Хамад, где ће се издати сама виза. Више детаља о здравственом осигурању на линковима:

https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/Pages/Health-Insurance-Scheme.aspx

https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/hirs/insurancecompanies/Pages/default.aspx

Због могућих и честих промена, треба пратити сајт Министарства здравља Катара, као једини меродаван: https://covid19.moph.gov.qa/EN/travel-and-return-policy/Pages/default.aspx

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у Државу Катар. Рок важења пасоша ради  путовања мора бити најмање 6 месеци од датума уласка, што важи и за регулисање боравка.

У Катар се не може унети нити изнети више од 50 хиљада ријала у готовом новцу и предметима од вредности (око 14 хиљада еура, у зависности од курса), без да се то пријави царинским органима.

Такође је забрањено унети дуван за жвакање у било ком облику и под било којим називом; електронске цигарете или наргиле или било шта што личи на цигарету и опрему за пушење, а не садржи дуван (на пример слаткише или дечије играчке који се праве у том облику); аутомате за продају цигарета и промотивни материјал за рекламирање или промовисање дувана или дуванских производа. Путници који буду поседовали или преносили ове производе, сносиће правне последице. Није дозвољено уносити алкохол у пртљагу, док је за лекове за психијатријске болести и лекове против болова потребно имати лекарски рецепт, што се препоручује и за друге врсте лекова.

У складу са Одлуком Државе Катар, носиоцима обичних пасоша Р. Србије издају ce туристичке визе на граничним прелазима („visa in arrival) без накнаде.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ  

 Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Клима је тешка, нарочито током периода од маја до октобра, када је веома топло.
Пије се флаширана вода. За детаље треба консултовати сајт Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Свакодневни живот се одвија нормално, а безбедносна ситуација је врло стабилна.

ТРАНСПОРТ - У Дохи се налази модеран аеродром "Hamad International". Постоје свакодневни летови за Београд путем авио компаније Катар ервејз. У граду постоји јавни градски превоз, као и метро.

Возачке дозволе Р. Србије треба да се замене одмах по доласку у Катар јер са њима није дозвољено управљање моторним возилима.

ОСТАЛО - Потребно је водити рачуна о понашању и облачењу. Жене су у обавези да покрију руке и да дужина сукње или хаљине буде испод колена.
Алкохол није у слободној продаји, могуће га је конзумирати у одређеним хотелима.
Званична валута је катарски ријал.

Контакти:

Приликом боравка у Катару, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Дохи (адреса: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5, Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), путем следећег контакт телефона: + 974 / 44175181, мобилих телефона: +974 / 33686114 и +974 / 66939541 и електронских адреса: еmb.srb.qatar@mfa.rs и srb.emb.qatar@mfa.rs.