ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Србије могу да уђу у Катар уз претходно добијену дозволу преко „Qatar Portal". По доласку, обавезно је тестирање на аеродрому „Хамад“ након чега следи једнонедељни карантин у хотелу. Уколико се у земљу улази копном преко граничног прелаза Абу Самра из Саудијске Арабије неопходан је негативан PCR тест, не старији од 72 сата, а потом хотелски карантин који се унапред резервише преко сајта „Discover Qatar“. Страни држављани са регулисаним боравком у Катару и који су вакцинисани у Катару против COVID-19 могу, 14 дана од примања друге дозе, путовати у иностранство и вратити се у Катар, уз негативан PCR тест при повратку, без обавезног карантина, у периоду од шест месеци од примања друге дозе вакцине. Лица која су вакцинисана у иностранству вакцинама „Фајзер“, „Астра Зенека“, „Модерна“ - две дозе, 14 дана од вакцинације другом дозом и „Џонсон Џонсон“- једна доза, могу да уђу у Катар уз поседовање негативног PCR теста, не старији од 72 сата, као и обавезан кућни карантин. Сви путници морају имати инсталирану апликацију „Ехтераз".
Транзит преко аеродрома Хамад је дозвољен. Препоручује се, посебно пред планирани пут, да се актуелна информација о условима уласка провери преко сајта Министарства здравља Катара  www.moph.gov.qa.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ    
Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у Државу Катар. Рок важења пасоша ради  путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.
У Катар је забрањено унети дуван за жвакање у било ком облику и под било којим називом; електронске цигарете или наргиле или било шта што личи на цигарету и опрему за пушење, а не садржи дуван (на пример слаткише или дечије играчке који се праве у том облику); аутомате за продају цигарета и промотивни материјал за рекламирање или промовисање дувана или дуванских производа. Путници који буду поседовали или преносили ове производе, сносиће правне последице. 
У складу са Одлуком Државе Катар, носиоцима обичних пасоша Р. Србије издају ce туристичке визе на граничним прелазима („visa in arrival) без накнаде.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:  

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Клима је тешка, нарочито током периода од маја до октобра, када је веома топло.
Пије се флаширана вода. За детаље треба консултовати сајт Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Свакодневни живот се одвија нормално, а безбедносна ситуација је стабилна. Ваздушни саобраћај између Србије и Катара, путем авио компаније "QatarAirways", са три директна лета недељно из Београда, несметано се обавља.

ТРАНСПОРТ - У Дохи се налази модеран аеродром "Hamad International". У граду не постоји развијен јавни превоз, користе се приватни аутомобили или такси превоз.
Возачке дозволе Р. Србије треба да се замене одмах по доласку у Катар јер са њима није дозвољено управљање моторним возилима. Свако ко има дозволу боравка може заменити возачку дозволу за катарску.

ОСТАЛО - Потребно је водити рачуна о понашању и облачењу. Жене су у обавези да покрију руке и да дужина сукње или хаљине буде испод колена.
Алкохол није у слободној продаји, могуће га је конзумирати у одређеним хотелима.
Званична валута је катарски ријал.

Контакти:
    
Приликом боравка у Катару, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Дохи (адреса: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5,Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), путем следећег контакт телефона: + 974 / 44175181 и електронске адресе: embsrbqat@gmail.com