ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије, који немају боравишну дозволу у Катару, могу да уђу у Катар уз претходно добијену дозволу путем интернет странице www.ehteraz.gov.qa - где је потребно попунити и „Acknowledgment Form“, као и уз поседовање негативног PCR теста (не старији од 72 сата) издатог од стране акредитованих здравствених центара у Републици Србији.
Сви путници морају имати инсталирану апликацију „Ехтераз", која се може активирати и путем SIM картице издате од стране мобилних оператера у Р. Србији.
Следи једнонедељни карантин у хотелу за оне који нису вакцинисани, а за посетиоце који јесу вакцинисани једном од вакцина које признаје Катар, нема карантина нити додатних тестова, сем ако долазе из једне од најризичнијих ковид-19 држава, са југа Африке (РСА, Замбија, Намибија, Лесото). Резервација хотела се врши преко „Discover Qatar“.
Држављани Србије који имају боравишну дозволу у Катару су такође изузети од карантина уколико су вакцинисани или ако су преболели ковид у Катару.
Признате су следеће вакцине: „Pfizer", "Astra Zeneca", "Modern“ (уколико је прошло минимум 14 дана од вакцинације другом дозом) и „Johnson Johnson“ (минимум 14 дана од добијања једне дозе) , док се „"Sinofarm", "Sinovac" and "Sputnik V“ признају под условом да се изврши тестирање на антитела пре пута. Период имунизације који се признаје је 9 месеци.
Они немају обавезу ПЦР тестирања пре пута, али имају по слетању у Доху, када је у року од 72 сата потребно урадити Рапид тест.
Транзит преко аеродрома „Хамад“ је дозвољен (препоручљиво је поседовање PCR теста, чак иако је особа само у транзиту).
Препоручујемо да се пред планирани пут информишете о актуелним информацијама о условима уласка преко сајта Министарства здравља Катара  www.moph.gov.qа

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ    
Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у Државу Катар. Рок важења пасоша ради  путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.
У Катар је забрањено унети дуван за жвакање у било ком облику и под било којим називом; електронске цигарете или наргиле или било шта што личи на цигарету и опрему за пушење, а не садржи дуван (на пример слаткише или дечије играчке који се праве у том облику); аутомате за продају цигарета и промотивни материјал за рекламирање или промовисање дувана или дуванских производа. Путници који буду поседовали или преносили ове производе, сносиће правне последице. 
У складу са Одлуком Државе Катар, носиоцима обичних пасоша Р. Србије издају ce туристичке визе на граничним прелазима („visa in arrival) без накнаде.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Клима је тешка, нарочито током периода од маја до октобра, када је веома топло.
Пије се флаширана вода. За детаље треба консултовати сајт Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Свакодневни живот се одвија нормално, а безбедносна ситуација је стабилна. Ваздушни саобраћај између Србије и Катара, путем авио компаније "QatarAirways", са три директна лета недељно из Београда, несметано се обавља.

ТРАНСПОРТ - У Дохи се налази модеран аеродром "Hamad International". У граду не постоји развијен јавни превоз, користе се приватни аутомобили или такси превоз.
Возачке дозволе Р. Србије треба да се замене одмах по доласку у Катар јер са њима није дозвољено управљање моторним возилима. Свако ко има дозволу боравка може заменити возачку дозволу за катарску.

ОСТАЛО - Потребно је водити рачуна о понашању и облачењу. Жене су у обавези да покрију руке и да дужина сукње или хаљине буде испод колена.
Алкохол није у слободној продаји, могуће га је конзумирати у одређеним хотелима.
Званична валута је катарски ријал.

 

Контакти:

Приликом боравка у Катару, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Дохи (адреса: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5,Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), путем следећег контакт телефона: + 974 / 44175181 и електронске адресе: embsrbqat@gmail.com