ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије, који немају боравишну дозволу у Катару, могу да уђу у Катар уз претходно добијену дозволу путем интернет странице www.ehteraz.gov.qa  - где је потребно попунити и „Acknowledgment Form“, као и уз поседовање негативног PCR теста (узорковање не старије од 48 сати од времена поласка) издатог од стране акредитованих здравствених центара у Републици Србији. По доласку у Катар нема додатних тестова.
За држављане Србије-резиденте Катара нема обавезе регистрације на www.ehteraz.gov.qa, нити тесирања пре пута, али постоји обавеза тестирања рапид тестом у року од 24 сата по слетању у Доху.
За вакцинисане држављане Србије, као и оне са важећом потврдом о прележаној болести, (резиденте и нерезиденте) нема обавезе карантина, а за оне који нису вакцинисани, обавезан је петодневни хотелски (или кућни карантин за рођаке у првој линији сродства), након којег се ради рапид антиген тест. Резервација хотела се врши преко сајта discoverqatar.
Признате су следеће вакцине: „Pfizer", "Astra Zeneca", "Modernа“ (уколико је прошло минимум 14 дана од вакцинације другом, односно бустер дозом) и „Johnson Johnson“ (минимум 14 дана од добијања једне дозе односно 7 дана од бустер) , док се „"Sinofarm", "Sinovac" и "Sputnik V“ признају под условом да се изврши тестирање на антитела најкасније 30 дана пред пут. Прележани ковид 19 признаје се ако постоји потврда о томе у Катару или Републици Србији. Период важења потврде о прележаној болести или вакцинацији је 12 месеци ( али за „Синофарм“ и „Спутњик“ 6 месеци) . Сви путници морају имати инсталирану апликацију „Ехтераз", која прихвата и српску сим картицу.
Транзит преко аеродрома Хамад је дозвољен. Препоручује се, посебно пред планирани пут, да се актуелна информација о условима уласка провери преко сајта Министарства здравља Катара  www.moph.gov.qа , због честих промена, а поседовање негативног ПЦР теста је препоручљиво чак и ако се само транзитира кроз аеродром у Дохи.
Приватно здравствено осигурање обавезно је за све посетиоце и резиденте Катара, у складу са новим законским решењима.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Р. Србије је потребна виза за улазак у Државу Катар. Рок важења пасоша ради  путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.
У Катар се не може унети нити изнети више од 50 хиљада ријала у готовом новцу и предметима од вредности (око 13 хиљада еура, у зависности од курса), без да се то пријави царинским органима.
Такође је забрањено унети дуван за жвакање у било ком облику и под било којим називом; електронске цигарете или наргиле или било шта што личи на цигарету и опрему за пушење, а не садржи дуван (на пример слаткише или дечије играчке који се праве у том облику); аутомате за продају цигарета и промотивни материјал за рекламирање или промовисање дувана или дуванских производа. Путници који буду поседовали или преносили ове производе, сносиће правне последице.
У складу са Одлуком Државе Катар, носиоцима обичних пасоша Р. Србије издају ce туристичке визе на граничним прелазима („visa in arrival) без накнаде.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ    
Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - Клима је тешка, нарочито током периода од маја до октобра, када је веома топло.
Пије се флаширана вода. За детаље треба консултовати сајт Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Свакодневни живот се одвија нормално, а безбедносна ситуација је стабилна. Ваздушни саобраћај између Србије и Катара, путем авио компаније "QatarAirways", са три директна лета недељно из Београда, несметано се обавља.

ТРАНСПОРТ - У Дохи се налази модеран аеродром "Hamad International". У граду не постоји развијен јавни превоз, користе се приватни аутомобили или такси превоз.
Возачке дозволе Р. Србије треба да се замене одмах по доласку у Катар јер са њима није дозвољено управљање моторним возилима. Свако ко има дозволу боравка може заменити возачку дозволу за катарску.

ОСТАЛО - Потребно је водити рачуна о понашању и облачењу. Жене су у обавези да покрију руке и да дужина сукње или хаљине буде испод колена.
Алкохол није у слободној продаји, могуће га је конзумирати у одређеним хотелима.
Званична валута је катарски ријал.

 

Контакти:

Приликом боравка у Катару, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Дохи (адреса: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5,Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), путем следећег контакт телефона: + 974 / 44175181 и електронске адресе: embsrbqat@gmail.com