VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije, koji nemaju boravišnu dozvolu u Kataru, mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu putem internet stranice www.ehteraz.gov.qa - gde je potrebno popuniti i „Acknowledgment Form“, kao i uz posedovanje negativanog PCR testa (ne stariji od 72 sata) izdatog od strane akreditovanih zdravstvenih centara u Republici Srbiji. Svi putnici moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz", koja se može aktivirati i putem SIM kartice izdate od strane mobilnih operatera u R. Srbiji.
Po dolasku se vrši novo testiranje na aerodromu „Hamad“ ili po sletanju, u roku od 36 sati, u jednom od zdravstvenih centara. Sledi jednonedeljni karantin u hotelu za one koji nisu vakcinisani, a za posetioce koji jesu vakcinisani jednom od vakcina koje priznaje Katar, sledi dvodnevni karantin u hotelu. Rezervacija hotela se vrši preko „Discover Qatar“.
Državljani Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u Kataru su izuzeti od karantina ukoliko su vakcinisani.
Priznate su sledeće vakcine: „Pfizer", "Astra Zeneca", "Modern“ (ukoliko je prošlo minimum 14 dana od vakcinacije drugom dozom) i „Johnson Johnson“ (minimum 14 dana od dobijanja jedne doze) , dok se „"Sinofarm", "Sinovac" and "Sputnik V“ priznaju pod uslovom da se izvrši testiranje na antitela pre puta. Period imunizacije koji se priznaje je 12 meseci.
Potvrda o preležanoj bolesti Covid 19 se priznaje samo ukoliko je preležana u Kataru.
Tranzit preko aerodroma „Hamad“ je dozvoljen (preporučljivo je posedovanje PCR testa, čak iako je osoba samo u tranzitu).
Preporučujemo da se pred planirani put informišete o aktuelnim informacijama o uslovima ulaska preko sajta Ministarstva zdravlja Katara  www.moph.gov.qa

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE    
Državljanima R. Srbije je potrebna viza za ulazak u Državu Katar. Rok važenja pasoša radi  putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.
U Katar je zabranjeno uneti duvan za žvakanje u bilo kom obliku i pod bilo kojim nazivom; elektronske cigarete ili nargile ili bilo šta što liči na cigaretu i opremu za pušenje, a ne sadrži duvan (na primer slatkiše ili dečije igračke koji se prave u tom obliku); automate za prodaju cigareta i promotivni materijal za reklamiranje ili promovisanje duvana ili duvanskih proizvoda. Putnici koji budu posedovali ili prenosili ove proizvode, snosiće pravne posledice. 
U skladu sa Odlukom Države Katar, nosiocima običnih pasoša R. Srbije izdaju ce turističke vize na graničnim prelazima („visa in arrival) bez naknade.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI    
Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE: 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA - Klima je teška, naročito tokom perioda od maja do oktobra, kada je veoma toplo.
Pije se flaširana voda. Za detalje treba konsultovati sajt Svetske zdravstvene organizacije.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA - Svakodnevni život se odvija normalno, a bezbednosna situacija je stabilna. Vazdušni saobraćaj između Srbije i Katara, putem avio kompanije "QatarAirways", sa tri direktna leta nedeljno iz Beograda, nesmetano se obavlja.

TRANSPORT - U Dohi se nalazi moderan aerodrom "Hamad International". U gradu ne postoji razvijen javni prevoz, koriste se privatni automobili ili taksi prevoz.
Vozačke dozvole R. Srbije treba da se zamene odmah po dolasku u Katar jer sa njima nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilima. Svako ko ima dozvolu boravka može zameniti vozačku dozvolu za katarsku.

OSTALO - Potrebno je voditi računa o ponašanju i oblačenju. Žene su u obavezi da pokriju ruke i da dužina suknje ili haljine bude ispod kolena.
Alkohol nije u slobodnoj prodaji, moguće ga je konzumirati u određenim hotelima.
Zvanična valuta je katarski rijal.

 

Kontakti:

Prilikom boravka u Kataru, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Dohi (adresa: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5,Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), putem sledećeg kontakt telefona: + 974 / 44175181 i elektronske adrese: embsrbqat@gmail.com