VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza

 

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije, koji nemaju boravišnu dozvolu u Kataru, mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu putem internet stranice www.ehteraz.gov.qa  - gde je potrebno popuniti i „Acknowledgment Form“, kao i uz posedovanje negativnog PCR testa (uzorkovanje ne starije od 48 sati od vremena polaska) izdatog od strane akreditovanih zdravstvenih centara u Republici Srbiji. Po dolasku u Katar nema dodatnih testova.
Za državljane Srbije-rezidente Katara nema obaveze registracije na www.ehteraz.gov.qa, niti tesiranja pre puta, ali postoji obaveza testiranja rapid testom u roku od 24 sata po sletanju u Dohu.
Za vakcinisane državljane Srbije, kao i one sa važećom potvrdom o preležanoj bolesti, (rezidente i nerezidente) nema obaveze karantina, a za one koji nisu vakcinisani, obavezan je petodnevni hotelski (ili kućni karantin za rođake u prvoj liniji srodstva), nakon kojeg se radi rapid antigen test. Rezervacija hotela se vrši preko sajta discoverqatar.
Priznate su sledeće vakcine: „Pfizer", "Astra Zeneca", "Moderna“ (ukoliko je prošlo minimum 14 dana od vakcinacije drugom, odnosno buster dozom) i „Johnson Johnson“ (minimum 14 dana od dobijanja jedne doze odnosno 7 dana od buster) , dok se „"Sinofarm", "Sinovac" i "Sputnik V“ priznaju pod uslovom da se izvrši testiranje na antitela najkasnije 30 dana pred put. Preležani kovid 19 priznaje se ako postoji potvrda o tome u Kataru ili Republici Srbiji. Period važenja potvrde o preležanoj bolesti ili vakcinaciji je 12 meseci ( ali za „Sinofarm“ i „Sputnjik“ 6 meseci) . Svi putnici moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz", koja prihvata i srpsku sim karticu.
Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen. Preporučuje se, posebno pred planirani put, da se aktuelna informacija o uslovima ulaska proveri preko sajta Ministarstva zdravlja Katara  www.moph.gov.qa , zbog čestih promena, a posedovanje negativnog PCR testa je preporučljivo čak i ako se samo tranzitira kroz aerodrom u Dohi.
Privatno zdravstveno osiguranje obavezno je za sve posetioce i rezidente Katara, u skladu sa novim zakonskim rešenjima.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R. Srbije je potrebna viza za ulazak u Državu Katar. Rok važenja pasoša radi  putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.
U Katar se ne može uneti niti izneti više od 50 hiljada rijala u gotovom novcu i predmetima od vrednosti (oko 13 hiljada eura, u zavisnosti od kursa), bez da se to prijavi carinskim organima.
Takođe je zabranjeno uneti duvan za žvakanje u bilo kom obliku i pod bilo kojim nazivom; elektronske cigarete ili nargile ili bilo šta što liči na cigaretu i opremu za pušenje, a ne sadrži duvan (na primer slatkiše ili dečije igračke koji se prave u tom obliku); automate za prodaju cigareta i promotivni materijal za reklamiranje ili promovisanje duvana ili duvanskih proizvoda. Putnici koji budu posedovali ili prenosili ove proizvode, snosiće pravne posledice.
U skladu sa Odlukom Države Katar, nosiocima običnih pasoša R. Srbije izdaju ce turističke vize na graničnim prelazima („visa in arrival) bez naknade.

 

SOCIJALNI SPORAZUMI    
Nije zaključen socijalni sporazum.

 

KORISNE INFORMACIJE: 

ZDRAVSTVENA SITUACIJA - Klima je teška, naročito tokom perioda od maja do oktobra, kada je veoma toplo.
Pije se flaširana voda. Za detalje treba konsultovati sajt Svetske zdravstvene organizacije.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA - Svakodnevni život se odvija normalno, a bezbednosna situacija je stabilna. Vazdušni saobraćaj između Srbije i Katara, putem avio kompanije "QatarAirways", sa tri direktna leta nedeljno iz Beograda, nesmetano se obavlja.

TRANSPORT - U Dohi se nalazi moderan aerodrom "Hamad International". U gradu ne postoji razvijen javni prevoz, koriste se privatni automobili ili taksi prevoz.
Vozačke dozvole R. Srbije treba da se zamene odmah po dolasku u Katar jer sa njima nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilima. Svako ko ima dozvolu boravka može zameniti vozačku dozvolu za katarsku.

OSTALO - Potrebno je voditi računa o ponašanju i oblačenju. Žene su u obavezi da pokriju ruke i da dužina suknje ili haljine bude ispod kolena.
Alkohol nije u slobodnoj prodaji, moguće ga je konzumirati u određenim hotelima.
Zvanična valuta je katarski rijal.

 

Kontakti:

Prilikom boravka u Kataru, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Dohi (adresa: Zone 66, WestBay, UmAlSeneem no.5,Doha, Qatar, P.O. Box 22195,Katar), putem sledećeg kontakt telefona: + 974 / 44175181 i elektronske adrese: embsrbqat@gmail.com