ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19:

Држављани Р. Србије који поседују оригинал или копију сертификата (на папиру) о потпуно извршеној вакцинацији против вируса COVID-19, могу да уђу на територију Белорусије без обавезе поседовања негативног ПЦР теста и самоизолације. Потпуна вакцинација мора бити извршена минимум месец дана (максимум 12 месеци) пре датума уласка на територију Белорусије. Сертификат о вакцинацији мора садржати презиме и име лица, датум пријема финалне дозе вакцине и мора бити издат на белоруском или руском и/или енглеском језику.
Држављани Р. Србије који не поседују потврду о потпуно извршеној вакцинацији на вирус COVID-19, могу да уђу у Белорусију, без обавезе самоизолације, уколико поседују негативан резултат ПЦР теста на инфекцију вирусом COVID-19 (на руском, белоруском или енглеском језику). Наведени резултат не сме бити старији од 72 сата и мора садржати презиме, име лица и потврду негативне анализе. Контрола поседовања медицинског документа вршиће се на граници. Непоседовање поменуте потврде представља основ за забрану уласка у Р. Белорусију.
Улазак у Белорусију страних држављана, укључујући и држављане Р. Србије, копненим, железничким и речним путем привремено је обустављен. Држављани Р. Србије могу да уђу у Белорусију искључиво преко међународног аеродрома „Минск".
Изузетак од привремене забране уласка у Белорусију копненим путем представља посета из пословних разлога, на позив правних лица регистрованих на територији Р. Белорусије у циљу остваривања пословне делатности или службеног пута. (улазак копненим путем се дозвољава једино уколико лице поседује позивно писмо правног лица из Белорусије или његову копију у папиру).
Такође, ограничење уласка копненим путем се не односи на стране држављане који су супружници, родитељи или деца белоруских држављана, стране држављане са регулисаним сталним или привременим боравком и страних држављана који поседују белоруску радну дозволу, лица која долазе у Белорусију на школовање или из медицинских разлога (уз поседовање све неопходне документације).
Ограничење уласка копненим, железничким и речним путем у Белорусију се не односи на посаде теретних моторних возила приликом обављања послова међународног превоза у друмском и поштанском саобраћају, као ни на посаде авиона, бродова и возова.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
На снази је безвизни режим (за све врсте пасоша) до 30 дана. У случајевима када је потребна виза (боравак преко 30 дана, школовање, стручно усавршавање, запошљавање и др.), виза се може, бесплатно, добити у Амбасади Р. Белорусије у Београду. Приликом уласка у Р. Белорусију обавезно је поседовање полисе здравственог осигурања која мора испуњавати услове следеће услове: (1) висина осигуране суме од минимум 10.000 евра и (2) као територија важења полисе мора бити назначена или Република Белорусија или цео свет. На уласку у Р. Белорусију обавезно се попуњава емиграциона карта (служи за регистрацију) коју треба чувати и носити са собом у пасошу све до изласка из Р. Белорусије, када се враћа пограничном службенику. Странци који привремено бораве у Р. Белорусији су дужни, да у року од пет дана (осим недеље, нерадних државних и празничних дана), изврше регистрацију боравка у Р. Белорусији у Управи за држављанство и миграцију, органа унутрашњих послова по месту стварног привременог боравка или путем сајта јединственог државног портала електронских услуга: www.portal.gov.by . У случају боравка у хотелима, хостелима, рехабилитационим центрима или другим колективним облицима смештаја, регистрацију привременог боравка страних држављана врши администрација тих установа приликом доласка и смештаја лица.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - У Р. Белорусији паралелно функционишу државни и приватни здравствени систем. Странцима су доступне све медицинске установе, лабораторије и апотеке. Здравствена ситуација је задовољавајућа. За више информација посетити сајт Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Р. Белорусија је безбедна држава. Организовано деловање на сузбијању свих облика криминала и ригорозна казнена политика доприносе ниској стопи криминала.

ТРАНСПОРТ - Између Београда и Минска, саобраћа директна авио линија, три пута недељно. Превозник је белоруска авио компанија „Belavia". За вожњу у Р. Белорусији обавезна је међународна возачка дозвола, уз важећу националну возачку и саобраћајну дозволу, као и међународно осигурање возила (зелени картон). Не територији Р. Белорусији функционише систем електронске наплате путарина. Саветује се строго поштовање саобраћајних и других прописа јер су предвиђене строге новчане казне.

ОСТАЛО - Сходно прописима дозвољено је уношење и изношење новца у готовини без декларисања у износу до 10.000 USD (или еквивалент).
Локална валута у Р. Белорусији ја белоруска рубља. Девизе се мењају у белоруске рубље у банкама и мењачницама. Платне картице домаћих и иностраних банака се могу користити уз уобичајене трошкове конверзије. Замена готовине, због мале разлике у курсу, се може вршити у банкама или мењачницама.

Контакти:

Приликом боравка у Републици Белорусији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Минску (адреса: Румянцева 4, 220034 Минск), путем следећих контакт телефона: +375 17 284 29 84 и +375 17 284 29 90 и електронске адресе: embassy.minsk@mfa.rs

(Последње ажурирано среда, 03. фебруар 2021.)