ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављанима Републике Србије дозвољен је улазак и излазак из Републике Азербејџан авионским превозом, уколико поседују следећа два документа:
- потврду о негативном PCR тесту на Ковид-19, не старију од 72 сата и
- званични документ, издат од стране релевантне државе, којом се потврђује потпуна вакцинација или потврда о прележаној инфекцији изазваној вирусом Ковид-19 (Ковид пасош).
Особама старости од 1 до 18 година за улазак у земљу потребна је само потврда о негативном резултату PCR теста.
Сертификат тј. Ковид пасош мора имати QR код који потврђује његову ваљаност (пожељно је да и резултат PCR теста поседује овај код, како би се убрзале формалне процедуре на аеродрому, али није неопходно). Потребне потврде се проверавају током пријављивања на лет на полазном аеродрому.
Држављанима Републике Србије визе ће се издавати (на основу Ковид пасоша за особе старије од 18 година) у дипломатским представништвима и конзулатима Републике Азербејџан, без потребе прибављања посебне дозволе за улазак у земљу коју издаје Оперативни штаб Владе Републике Азербејџан.
Референтне клинике и лабораторије за тестирање на коронавирус (COVID-19) у Републици Азербејџан могу се наћи на следећем линку: https://www.azal.az/en/information/covid-clinics

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Захтев за визу се може поднети у Амбасади Р. Азербејџан у Београду. За визу је потребно приложити следећа документа: попуњени захтев, пасош, копију пасоша, две фотографије формата за пасош, позивно писмо из Азербејџана, потврду уплате таксе за визу. Такса за визу за једно путовање износи 20,00 УСД, а за више путовања 350,00 УСД. Визе се издају за један или више улазака (до 90 дана), а транзитне визе (до 5 дана) издају се са једним или више улазака. Дужина боравка зависи од сврхе путовања. Уколико је у питању званична посета или пословно путовање, трајање боравка је до 180 дана. Када је сврха путовања запослење, школовање, лечење или приватна посета дужина боравка је до 90 дана. За путовања у спортске или културне сврхе, одређен је боравак до 60 дана, а за туристичка путовања до 30 дана.
Захтев за туристичку визу може се поднети и електронским путем (e-visа или „ASAN visa"), апликацијом на Порталу www.evisa.gov.az. Рок важења туристичке "e-visa" је до 30 или 90 дана и предвиђена је за један улазак. Издаје се у року од три радна дана. Накнада за "e-visa" износи 20,00 УСД и 3,00 УСД за обраду захтева, а плаћање се врши електронски, помоћу Visa и Mastercard платних картица. Неопходно је поседовати пасош са роком важења који мора бити најмање три месеца дужи од датума истека "e-visa". У случају губитка, "e-visа"се може поново штампати са Портала или е-mail. Такође се може пријавити и за убрзану набавку електронске визе у року од 3 сата путем система „ASAN visa", без обзира на нерадне дане и празнике, за накнаду у износу 50,00 УСД и 3,00 УСД за обраду захтева.
НАПОМЕНА:  Улазак на територију Републике Азербејџан који се изврши не прелазећи преко њених утврђених државних граничних прелаза представља повреду државне границе Републике Азербејџан, па самим тим повлачи кривичну, административну и другу одговорност у складу са националним законодавством Републике Азербејџан.
У складу са горе наведеним, лицима која су ушла или покушала да уђу на територију Републике Азербејџан кршећи њено национално законодавство одбија се улазак у Републику Азербејџан и иста лица могу да буду предмет других правних поступака, укључујући административно или кривично гоњење.
Странци, када бораве у Р. Азербејџан дуже од 15 дана, обавезни су да свој боравак пријаве код Државне миграционе службе најкасније у року од три дана од дана преласка границе. Пријава боравка се врши лично (према месту становања), поштом или електронским путем (на: qeydiyyat@migration.gov.az. ова адреса електронске поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели). За лица која одседају у хотелу, пријаву боравка врши хотелска администрација. Уз пријаву се прилаже копија пасоша, а регистровани боравак не може бити дужи од периода на који је издата виза. Такса за регистрацију се не плаћа. Уколико странац у Азербејџану мења место боравка, свака промена мора да се пријави, у складу са наведеном процедуром.
У Р. Азербејџан, без плаћања царине, може се унети/изнети роба за личне потребе у вредности до 1.000 УСД, личне ствари, 125 гр икре, три литра алкохола и три бокса цигарета. Резиденти могу из Азербејџана изнети, декларисаних, 10.000 УСД, а нерезиденти 1.000 УСД, без прилагања доказа о пореклу.
Посебне дозволе потребне су за биљке, живе животиње, сировине животињског порекла и кућне љубимце. Забрана, без изузетка, односи се на оружје и муницију, недозвољене супстанце, отрове, наркотике, штетне материје, као и материјале који пропагирају неморал, насиље и тероризам.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Р. Азербејџан има стабилну здравствену ситуацију, Није потребна ниједна посебна вакцинација приликом уласка у земљу. Актуелну информацију о здравственој ситуацији можете наћи на сајту Светске здравствене организације www.who.int БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – У Р. Азербејџан је 12.12.2020. године укинуто ратно стање. Безбедносна ситуација у држави је стабилна. Посете територији Нагорно Карабах и околним окрузима, по било ком основу, без изричите сагласности азербејџанских власти, представљају кршење закона Р. Азербејџан и биће санкционисане забраном уласка у Републику Азербејџан и суочавањем са одговарајућим правним процедурама.

ТРАНСПОРТ – Аеродром „Хејдар Алијев" је најпрометнији аеродром, док су остали аеродроми мањи и са Бакуом и Москвом повезани са неколико линија. Највећи број директних летова је за Истанбул. Због затворене границе са Јерменијом, није могућ саобраћај на копненим граничним прелазима у том делу. Путеви су испод уобичајених техничких стандарда, али на прилазима великим градовима постоје боље саобраћајнице са три и четири траке. Национална возачка дозвола Р. Србије, чија важност није истекла, важећа је на територији Р. Азербејџан. У случају регулисаног боравка у Азербејџану, национална дозвола се мења за азербејџанску. За замену дозволе потребно је приложити националну дозволу са нотаризованим преводом на азербејџански језик, лекарско уверење и доказ о уплаћеној такси. Током туристичког боравка у Р. Азербејџан можете да управљате моторним возилом са возачком дозволом Р. Србије. Потребна је важећа међународна дозвола. Уколико путујете возилом из Р. Србије неопходно је осигурање – Зелена карта.

ОСТАЛО – Национална валута је манат (AZN). Поједини хотели и продајна места прихватају платне картице, али је у пракси заступљеније плаћање готовим новцем.
На територији земље нису јединствени климатски услови. Од постојећих 11 климатских зона Р. Азербејџан има 9. Клима варира од континенталне, суве и влажне (на крајњем југу) , суптропска на југоистоку земље.

Контакти:

Приликом боравка у Р. Азербејџан, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Бакуу путем следећег контакт телефона +994 124925080 и +994 124925125 и електронске адресе serbianembassy.baku@azeurotel.com

(Последње ажурирано четвртак, 04. фебруар 2021.)