Званичан назив
РЕПУБЛИКА АЗЕРБЕЈЏАН
Државно уређење
Република
Главни град
Баку
Шеф државе
Илхам Алијев
Председник Владе
Али Асадов
Министар спољних послова
Џејхун Бајрамов
Датум успостављања билатералних односа
21. августа 1997. године

Политички односи

Традиционално пријатељски и добри билатерални односи са Р. Азербејџан додатно су унапређени потписивањем Декларације о пријатељским односима и стратешком партнерству (08. фебруара 2013.) и Заједничког акционог плана о стратешком партнерству (21. маја 2018.).

На позив председника И. Алијева, председник Р. Србије А. Вучић боравио је у званичној посети Р. Азербејџан 21-22. маја 2018. Тадашњи први потпредседник Владе и МСП Р. Србије И. Дачић учествовао је на Министарској конференцији Покрета несврстаних земаља, у Бакуу 25-26. октобра 2019. и том приликом је разговарао са председником Р. Азербејџан И. Алијевом и тадашњим МИП Р. Азербејџан Е. Мамадјаровом.

 

Економски односи

У периоду јануар-новембар 2020. робна размена износила је укупно 12,1 милиона евра, од чега је наш извоз износио 10,1 милиона евра, а увоз 2 милиона евра. У 2019. обим спољнотрговинске размене износио је 7,88 милиона УСД, од тога српски извоз 7,52 милиона УСД, а увоз из Републике Азербејџан 0,356 милиона УСД .

Најинтензивнија сарадња са Р. Азербејџан је у области путне инфраструктуре, а као најважнији пројекат истиче се изградња деонице Љиг-Прељина на Коридору 11 (укупне дужине 40,4 км), на којој је главни извођач била азербејџанска компанија „АзВирт". Сарадња са азербејџанском компанијом „АзВирт" настављена је и на новом пројекту изградње аутопута Рума-Шабац (22км) и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница (55км).

 

Уговорно стање

Између Р. Србије и Р. Азербејџан закључено је 37 међународних билатералних уговора. По значају, издвајају се:

Декларација о пријатељским односима и стратешком партнерству; Споразум о трговини и економској сарадњи;

Споразум о подстицању и узајамној заштити улагања; Споразум о међународном друмском превозу.

 

Контакти

Амбасадa Р. Србије у Бакуу: http://www.baku.mfa.gov.rs/cir/

Амбасадa Р. Азербејџан у Београду: https://belgrade.mfa.gov.az/rs

Министарство спољних послова Р. Србије, Одељење за Русију и Евроазију, Тел: 011/306-8349; Е-пошта: orev@mfa.rs