Званичан назив
САВЕЗНА РЕПУБЛИКА НЕМАЧКА
Државно уређење
Федерација
Главни град
Берлин
Шеф државе
Франк Валтер Штајнмајер (Frank-Walter Steinmeier)
Председник Владе
Ангела Меркел (Angela Merkel)
Министар спољних послова
Хајко Мас (Heiko Mass)
Датум успостављања билатералних односа
1951. године

Политички односи

Билатерални односи Р. Србије и СР Немачке су веома добри. Постоји активан политички дијалог уз развијену сарадњу у бројним областима посебно у области привреде и културе. У СР Немачкој живи око 232 хиљада српских држављана, а ако у обзир узмемо и другу и трећу генерацију српских исељеника у Немачкој живи између 500 и 700 хиљада становника српског порекла.

МИП СР Немачке Х. Мас боравио је у посети Р. Србији 22. и 23. априла 2021. г. МСП Н. Селаковић боравио је у посети СРН 3. и 4. марта 2021. г. ПР А. Вучић учествовао је на Минхенској безбедносној конференцији 13. и 14. фебруара 2020. године.ПВ А.Брнабић је на позив канцеларке А.Меркел, од 17. до 19. септембра 2019. г, боравила у билатералној посети СР Немачкој. ПР А. Вучић и ПВ А.Брнабић су на позив канцеларке А.Меркел и француског ПР Е.Макрона боравили у Берлину, 29. априла 2019. године. Модерни дипломатски односи две државе почињу да се развијају после уједињења Немачке и стицања независности К. Србије на Берлинском конгресу 1878. г.

 

Економски односи

Важна карактеристика билатералних односа Р. Србије иСР Немачке је разграната привредна сарадња, која је у сталном успону. Немачка је најзначајнији трговински партнер Србије, један од најважнијих инвеститора и највећи донатор.

У 2020. г. робна размена износила је око 5,3 млрд евра од чега је извоз износио око 2,2 млрд евра а увоз 3,1 млрд евра. У 2019. години укупна робна размена између две земље износи 6,41 млрд УСД (5,29 млрд ЕУР). Извоз Р. Србије у СРН је износио 2,68 млрд УСД(2,21 млрд евра), а увоз 3,73 млрд УСД (3,08 млрд ЕУР).

Р. Србија у СР Немачку највише извози:сетове проводника за паљење, делове за електромоторе и електричне генераторе, моторе једносмерне струје, електричне грејни отпорници, смрзнуте малине, делове и прибор за моторна возила. Из Немачке се највише увозе: лекови, употребљавани аутомобили, мотори једносмерне струје, делови за електромоторе и електричне генераторе, агрегате или конверторе и жица од рафинисаног бакра.У Србији послује око 400 изворно немачких компанија, које запошљавају нешто мање од 60 хиљада радника. Као највећи инвеститори у Републику Србију истичу сеШтада, Метро, Хенкел, Сименс, Бош и Леони.

 

Уговорно стање

До сада је између Р. Србије и СР Немачке потписано 95 уговора. По значају се издвајају:

Уговор о привредној сарадњи између ФНРЈ и СР Немачке,

Споразум о регулисању запошљавања југословенских радника у СР Немачкој,

Споразум о културној и научној сарадњи између СФРЈ и СР Немачке,

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Савезне Републике Немачке о оснивању „Немачко-српске привредне коморе у иностранству" у Београду,

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Савезне Републике Немачке о сарадњи у области безбедности.

 

Контакти

Амбасадa Републике Србије у Берлину http://berlin.mfa.gov.rs/lat/

Амбасада Савезне Републике Немачке у Београду https://belgrad.diplo.de/rs-sr

Контакт у Министарству спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 306 8326, 306 8274, Е-пошта: oev@mfa.rs