Званичан назив
Гренада
Државно уређење
Уставна парламентарна монархија, чланица британског Комонвелта
Главни град
Сент Џорџиз
Датум успостављања билатералних односа
29. јуна 1978. године

Политички односи

Након периода стагнације, билатерални односи бележе узлазни тренд, а карактеришу их међусобно разумевање и интерес за даље унапређење свих видова сарадње. Република Србија је посвећена и активностима у оквиру регионалних организација у којима је Гренада пуноправни члан – Карипска заједница, Асоцијација држава Кариба, које представљају комплементарни канал комуникације и стварају могућности за даљи развој односа.
Тадашњи МИП Гренаде П. Дејвид боравио је у посети Р. Србији, од 14. до 16. марта 2019. године, док је тадашњи ППВ и МСП И. Дачић посетио Гренаду 30. октобра 2018. године.

 

Економски односи

У 2020. године забележен је само наш увоз у вредности од 9 хиљада, а у 2019. години, такође, увоз у вредности од 20 хиљада евра.

 

Уговорно стање

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Гренаде о економској сарадњи, потписан 29. марта 2019. године

Меморандум о разумевању између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства омладине, спорта, културе и уметности Гренаде о сарадњи у областима омладине и спорта, потписан 29. марта 2019. године

Меморандум о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова Гренаде о пријатељству и заједничкој сарадњи, потписан 29.10.2018. године (Службени гласник РС – МУ број 1/2019).

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Вашингтону покрива Гренаду на нерезиденцијалној основи: http://www.washington.mfa.gov.rs/

Амбасада Гренаде у Москви која покрива Републику Србију на нерезиденцијалној основи: https://grenadaembassy.ru/#next

Одељење за Северну и Јужну Америку Министарства спољних послова Републике Србије: Тел: +381113068762 Е- пошта: oam@mfa.rs