Zvaničan naziv
Grenada
Državno uređenje
Ustavna parlamentarna monarhija, članica britanskog Komonvelta
Glavni grad
Sent Džordžiz
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
29. juna 1978. godine

Politički odnosi

Nakon perioda stagnacije, bilateralni odnosi beleže uzlazni trend, a karakterišu ih međusobno razumevanje i interes za dalje unapređenje svih vidova saradnje. Republika Srbija je posvećena i aktivnostima u okviru regionalnih organizacija u kojima je Grenada punopravni član – Karipska zajednica, Asocijacija država Kariba, koje predstavljaju komplementarni kanal komunikacije i stvaraju mogućnosti za dalji razvoj odnosa.
Tadašnji MIP Grenade P. Dejvid boravio je u poseti R. Srbiji, od 14. do 16. marta 2019. godine, dok je tadašnji PPV i MSP I. Dačić posetio Grenadu 30. oktobra 2018. godine.

 

Ekonomski odnosi

U 2020. godine zabeležen je samo naš uvoz u vrednosti od 9 hiljada, a u 2019. godini, takođe, uvoz u vrednosti od 20 hiljada evra.

 

Ugovorno stanje

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Grenade o ekonomskoj saradnji, potpisan 29. marta 2019. godine

Memorandum o razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva omladine, sporta, kulture i umetnosti Grenade o saradnji u oblastima omladine i sporta, potpisan 29. marta 2019. godine

Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Grenade o prijateljstvu i zajedničkoj saradnji, potpisan 29.10.2018. godine (Službeni glasnik RS – MU broj 1/2019).

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu pokriva Grenadu na nerezidencijalnoj osnovi: http://www.washington.mfa.gov.rs/

Ambasada Grenade u Moskvi koja pokriva Republiku Srbiju na nerezidencijalnoj osnovi: https://grenadaembassy.ru/#next

Odeljenje za Severnu i Južnu Ameriku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije: Tel: +381113068762 E- pošta: oam@mfa.rs