Званичан назив
РЕПУБЛИКА ЕСТОНИЈА
Државно уређење
Република
Главни град
Талин
Шеф државе
Алар Карис (Alar Karis)
Председник Владе
Каја Калас
Министар спољних послова
Урмас Реинсалу (Urmas Reinsalu)
Датум успостављања билатералних односа
2001. година

 

Политички односи

Билатерални односи су добри. Изражен је обострани интерес за сарадњу у области развоја електронске управе у Републици Србији (Естонија је лидер у области дигитализације).

МСП Н. Селаковић је имао састанак са МИП Естоније Е.М. Лиметс на маргинама 76. заседања ГС УН 21. септембра о.г. Том приликом размењена су мишљења о билатералној сарадњи, процесу евроинтеграција РС, ситуацији на КиМ и у региону. Тадашњи министар иностраних послова Р. Естоније Свен Миксер је посетио Републику Србију 25. априла 2017. године.

 

 Економски односи

Спољнотрговинска размена је скромног обима, са дефицитом на нашој страни. У 2020.г. робна размена је износила 18,80 мил. евра (извоз 7,86 мил. евра, а увоз 10,94 мил. евра). Постоји потенцијал за развој сарадње, у областима информатичких технологија. Две естонске компаније су отвориле своје регионалне канцеларије у Београду: Civita - консултантска компанија и Nortal – стратешка употреба високе технологије. Представништво у Београду има и E- Governance Academy.

 

Уговорно стање

На снази је 6 билатералних уговора. Посебну важност имају:

Уговор између Републике Србије и Естоније о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак.

Протокол између Владе Републике Србије и Владе Републике Естоније о спровођењу споразума између Републике Србије и Европске заједнице о реадмисији лица која незаконито бораве

Меморандум о разумевању између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Министарства пољопривреде Републике Естоније

Споразум између СВСРЈ ВР Естоније о сарадњи у области образовања, културе и спорта

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Хелсинкију: http://www.helsinki.mfa.gov.rs/

Амбасада Републике Естоније у Будимпешти: https://budapest.mfa.ee/

Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011 306 8326, Е- пошта: oev@mfa.rs